Η προστατευόμενη περιοχή Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς διέπεται από ειδικό καθεστώς διαχείρισης και προστασίας τόσο για τους οικοτόπους που διαθέτει όσο και για τη διαχείριση άγριας ζωής (χλωρίδα-πανίδα).
Για την πλούσια σε αριθμό και ποικιλότητα ορνιθοπανίδα το Εθνικό Πάρκο έχει αναγνωριστεί διεθνώς και η έρευνα πεδίου αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία της περιοχής για μια σειρά ειδών πουλιών που είναι είτε παγκοσμίως απειλούμενα είτε είδη με περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση ή με μικρούς σχετικά πληθυσμούς στον ευρωπαϊκό χώρο.
Στην προσπάθεια αυτή ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς μέσω του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ και στα πλαίσια προστασίας φωλεοποίησης των νεροχελίδονων θα προμηθευτεί διάφορα υλικά για τη δημιουργία περίφραξης στα στεγνά αλίπεδα του Μετοχίου όπου αναπαράγονται.
Το νεροχελίδονο (Glareola pratincola) αναπαράγεται κυρίως στο Κοτύχι, Αλυκή Λεχαινών και στα υγρολίβαδα του Μετοχίου, όπου γεννά σε ανοιχτά εδάφη σχεδόν γυμνά από βλάστηση, ξερές περιοχές πλησίον υγροτόπων. Η κίνηση όμως που παρατηρείται από τις αγελάδες κατά τη διάρκεια της φωλεοποίησης στα στεγνά αλίπεδα καταστρέφει τις φωλιές του είδους. Το μεταναστευτικό παρυδάτιο είδος, που ξεχειμωνιάζει στην υποσαχάρια Αφρική, είναι πολύ ευαίσθητο στην ενόχληση από το παράνομο κυνήγι που εξακολουθεί να υφίσταται στην περιοχή και από την παρουσία κτηνοτροφικών ζώων βοσκής.
Ο Φορέας Διαχείρισης για το λόγο αυτό επικεντρώνεται στην προστασία φωλεοποίησης του είδους μέσω της τοποθέτησης περίφραξης στην αποικία. Η προσπάθεια αυτή είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE και έχει αποδειχτεί ως αποτελεσματικό μέσο για την προστασία της άγριας ζωής.
Ο καλοκαιρινός επισκέπτης διακρίνεται για την ψαλιδωτή ουρά, τις μακριές φτερούγες, την λευκόχρωμη κοιλιά, το μαύρο ράμφος με την κόκκινη βάση και την ελαιοκαστανή επιφάνεια του σώματος. Τρέφεται με έντομα, αράχνες και μαλάκια.
Επιμέλεια: Διονύσης Μαμάσης
Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ορνιθολογική έρευνα πεδίου info@mamasis.gr