Συνεχίζουμε με δύναμη και αισιοδοξία τον αγώνα μας για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Πολύς κόσμος και ζεστή ατμόσφαιρα επικράτησε στην αγορά Αργύρη στην καθιερωμένη εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της. Εκατοντάδες φίλοι μας παρακολούθησαν τον απολογισμό της δράσης μας αλλά και το οδοιπορικό της ΟΙΚΟΠΑΡΕΑΣ στην εκδρομή του προηγούμενου καλοκαιριού στην πανέμορφη Τοσκάνη της Ιταλίας.
Στην εκδήλωση έκαναν σύντομους χαιρετισμούς ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου και «δικός μας» Γιώργος Κανέλλης, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Θωμόπουλος ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, ο Κώστας Σπαρτινός επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΑΠ Πάτρας και ο Θεόδωρος Ντρίνιας επικεφαλής της παράταξης ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ.
Παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ Ανδρέας Σαμοθρακίτης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας Ιωάννης Δετοράκης, η εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς Γεωργία Καραμπέρου και ο Λεονάρδος Τηνιακός, επίτιμος διευθυντής υδάτων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Ακολουθεί το κείμενο του απολογισμού που έκαναν οι Γιώργος Βασιλακόπουλος και Διονύσης Μαμάσης
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που σας συναντάμε πάλι σε αυτή την καθιερωμένη μας εκδήλωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η ανάγκη της πραγματικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η ΟΙΚΙΠΑ τη χρονιά που πέρασε αντιμετώπισε τα περιβαλλοντικά ζητήματα με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που το πράττει εδώ και 29 χρόνια, εκτιμώντας ότι η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη πορεία του τόπου μας.
Με τη συνέχιση της έκδοσης της μηνιαίας εφημερίδα μας «ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ», που κυκλοφορεί ανελλιπώς εδώ και 24 χρόνια, θεωρούμε ότι συμβάλαμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και στην αντιμετώπιση οικολογικών ζητημάτων.
Παράλληλα συνεχίσαμε να παρεμβαίνουμε και να επηρεάζουμε τους σχεδιασμούς των τοπικών φορέων εξουσίας, που, δυστυχώς, αρκετές φορές λειτουργούν αποσπασματικά ή και αντιοικολογικά.
ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Με βάση την οικολογική αρχή «σκέψου γενικά, δράσε τοπικά», ξεκινάμε τον απολογισμό μας, ρίχνοντας μια ματιά στα διεθνή γεγονότα σχετικά με το περιβάλλον στην προηγούμενη χρονιά.
Η παγκόσμια κοινότητα για μια ακόμα φορά φάνηκε ανήμπορη να αντιμετωπίσει το μέγα ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, υποκύπτοντας ουσιαστικά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που διαφεντεύουν τις τύχες του πλανήτη μας. Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που έγινε στη Ν. Υόρκη τον προηγούμενο Σεπτέμβρη (με τις ηχηρές απουσίες της Κίνας και της Ινδίας, πρώτης και τρίτης αντίστοιχα στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου), οι ηγέτες των χωρών έμειναν σε ευχολόγια και συστάσεις, αποφεύγοντας αναγκαίες δεσμευτικές αποφάσεις. Στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης, εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις απαίτησαν την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή σε ήπιες μορφές ενέργειας.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα, που πήρε ελάχιστη δημοσιότητα, είναι η απαίτηση των πολυεθνικών για ειδική συμφωνία της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διασφαλίζει τις επενδύσεις τους με περιορισμούς σε θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος. Ενάντια σε αυτή τη συμφωνία, γνωστή και ως TTIP, αναπτύσσεται ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό κίνημα με κινητοποιήσεις και συλλογή υπογραφών που κοντεύουν ήδη το 1 εκατομμύριο.
Ένα θετικό νέο που έρχεται από τον ευρωπαϊκό χώρο είναι η σημαντική απόφαση που πήρε το Ευρωκοινοβούλιο για μέτρα δραστικού περιορισμού της χρήσης πλαστικών σακουλών μέχρι το τέλος του 2019. Ωστόσο οι επιφυλάξεις της Κομισιόν να εφαρμόσει αυτή την απόφαση θέτουν το ζήτημα της πίεσης που πρέπει να ασκήσουν οι ευρωπαίοι πολίτες για την υλοποίησή της.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε ό,τι αφορά στον ελλαδικό χώρο η εμμονή μας στην ενεργειακή εξάρτηση από τον λιγνίτη και μάλιστα με διακομματική συναίνεση, και η συνακόλουθη περιορισμένη διείσδυση των ΑΠΕ, δημιουργούν πρόβλημα στις δεσμεύσεις της χώρας μας για περιορισμό των εκπομπών του άνθρακα που θα πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το τέλος του 2050.
Ένα άλλο μείζον πρόβλημα αποτελεί ασφαλώς η ελλιπής έως ανύπαρκτη προστασία των προστατευόμενων περιοχών με τις ΚΥΑ να αποδεικνύονται ανίσχυρες, αφού οι αρμοδιότητες και υποδομές που δίνονται στους φορείς διαχείρισης είναι περιορισμένες. Αίτημα του οικολογικού χώρου είναι η αναβάθμιση των ΚΥΑ σε υπουργικές αποφάσεις, παράλληλα με την ανάγκη ουσιαστικής προστασίας των φυσικών μας οικοσυστημάτων είτε πρόκειται για τον Κυπαρισσιακό κόλπο είτε για τη γειτονική μας Στροφυλιά είτε για τον κοντινό μας Ερύμανθο.
Το τέλος του 2014 συνέπεσε με την κατάθεση από την παρελθούσα κυβέρνηση ενός νομοσχεδίου άκρως επιβαρυντικού για το δασικό μας πλούτο. Μετά από την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών μέσω πρωτοβουλιών της WWF και της διεθνούς οργάνωσης AVAAZ, αποσύρθηκαν τελικά κάποιες απαράδεκτες διατάξεις. Για το θέμα αυτό η ΟΙΚΙΠΑ έστειλε ανοικτή επιστολή στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Ωστόσο δεν αποφεύχθηκε η ψήφιση άλλων, όπως, για παράδειγμα, η νομιμοποίηση παρανομιών και η διευκόλυνση αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Στην πόλη μας την Πάτρα, συνεχίζουν τα προβλήματα, με κυριότερα εξ αυτών τα απορρίμματα, το κυκλοφοριακό και τους κοινόχρηστους χώρους.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, μικρή βελτίωση είχαν τα ποσοστά ανακύκλωσης υπολειπόμενα ωστόσο σημαντικά από τα αντίστοιχα πόλεων στον ευρωπαϊκό χώρο. Η αλλαγή σχεδιασμού της νέας δημοτικής αρχής με την απόρριψη λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη διάθεση του υπολείμματος και τον κίνδυνο να έχουμε διόγκωση του προβλήματος στο άμεσο μέλλον. Σημειώνουμε επίσης την ανάγκη συνέχισης και αναβάθμισης της ανακύκλωσης μεγάλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών που έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες. Είναι καιρός πλέον να προχωρήσουμε και στην ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων με την τοποθέτηση χωριστού κάδου και την κατασκευή της ειδικής μονάδας επεξεργασίας τους που απαιτείται.
Το κυκλοφοριακό είναι ένα άλλο μείζον πρόβλημα για την πόλη, που έχει επιδεινωθεί με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Αρνητικό γεγονός για μας είναι η κατάργηση των παρκόμετρων χωρίς την εφαρμογή ενός άλλου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, ώστε οι υπάρχουσες θέσεις να εναλλάσσονται, όπως συμβαίνει στα κέντρα όλων των σύγχρονων πόλεων.
Το ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων έχει δύο πτυχές. Την αυθαίρετη κατάληψη των πεζοδρομίων κλπ από επαγγελματίες, με αποτέλεσμα τη δυσκολία μετακίνησης των πεζών, θέμα για το οποίο έχει μεγάλη ευθύνη η δημοτική αρχή. Το δεύτερο αφορά στην απώλεια χαρακτηρισμένων περιοχών που προορίζονταν για πλατείες και πάρκα, λόγω της αδυναμίας αποζημίωσης των ιδιοκτητών τους. Είναι ένα μείζον ζήτημα που απαιτεί ευέλικτες λύσεις για να μην παραδώσουμε τσιμεντούπολη στις επόμενες γενιές.
Η δράση μας
Ας θυμηθούμε τώρα τις κυριότερες δράσεις μας τη χρονιά που πέρασε.
*Ξεκινήσαμε το 2014 δυναμικά, με την ενημέρωση των δικαστικών και δασικών αρχών για τα 800 στρέμματα αναδασωτέων εκτάσεων στη Στροφυλιά που δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο ως ιδιωτικές εκτάσεις (καταπατήσεις). Με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, προκλήθηκε η παρέμβαση της Εισαγγελίας πρωτοδικών για προκαταρτική εξέταση.
*Στον χώρο εκδηλώσεών μας πραγματοποιήσαμε τη θεματική δράση-ενημέρωση «Υγρότοποι: τα πιο ευάλωτα οικοσυστήματα», με αναφορά στη διεθνή σύμβαση Ramsar και τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας, τις αξίες αλλά και τις λειτουργίες τους, την πλούσια βιοποικιλότητα και την άγρια ζωή που φιλοξενούν.
*Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων πραγματοποιήσαμε με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς οικοτουριστική επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο για παρατήρηση πουλιών (birdwatching) και ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Λάππα.
*Στο πνεύμα του Πατρινού καρναβαλιού οι λιλιπούτειοι φίλοι κατασκεύασαν καρναβαλικά και μάσκες από ανακυκλώσιμα υλικά στο αποκριάτικο εργαστήρι με την καθοδήγηση παιδαγωγών.
*Μεγάλη ήταν η προσέλευση στα διαδραστικά σεμινάρια παρασκευής σαπουνιού και παραδοσιακής κηραλοιφής με τη συμβολή της βιολόγου-περιβαλλοντολόγου Ζαχαρούλας Ξυπολιά.
*Συμμετείχαμε στην πετυχημένη παγκόσμια συλλογική δράση Let’s do it με εξόρμηση καθαριότητας και επισκευή του γηπέδου basket στον Κόκκινο Μύλο.
*Η ΟΙΚΙΠΑ ξεκινάει τον κύκλο των εαρινών της εκδηλώσεων με προβολή ντοκυμαντερ για την επέτειο των 28 χρόνων του Τσερνόμπιλ και τις καταστροφικές συνέπειές του.
*Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Οι προστατευόμενες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας», στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου την παραμονή της Πρωτομαγιάς στα Ψηλαλώνια. Παρουσιάστηκαν φωτογραφικά καρέ από 40 περίπου ερασιτέχνες φωτογράφους αποτυπώνοντας την πλούσια και φυσική οικολογική κληρονομιά, ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας τίμησαν την έκθεση με την παρουσία τους.
*Συνδιοργανώσαμε με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς την εσπερίδα με θέμα: «Οικοτουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές: Δυνατότητες και Προοπτικές». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ειδικοί επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στενά με την αειφορική διαχείριση αναφερόμενοι στις προστατευόμενες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, του θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου και της λίμνης Καστοριάς.
*Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου η ΟΙΚΙΠΑ συμμετείχε στη δράση του Δικτύου Φορέων για την Προστασία από την Ηχορύπανση με ειδικό περίπτερο ενημέρωσης πολιτών στο κέντρο της πόλης.
*Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του διδακτικού προσωπικού πραγματοποιήσαμε την περιβαλλοντική αγωγή-ενημέρωση για την ανακύκλωση και την φροντίδα του περιβάλλοντος στα 13ο και 40ο Νηπιαγωγείο Πατρών.
*Πραγματοποιήσαμε συμβολική δράση για την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές μαζί με περιβαλλοντικές-κοινωνικές οργανώσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή μας για τα σχέδια εκποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ του αιγιαλού της χώρας καθώς και δράση για διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για άμεσες λήψεις αποφάσεων για το κλίμα της γης.
*Στα πλαίσια συμμετοχής της ΟΙΚΙΠΑ σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα μας επισκέφτηκαν Πολωνοί εθελοντές και διοργανώσαμε πολωνική μουσική βραδιά και γευσιγνωσία.
*Φιλοξενήσαμε στα γραφεία μας την εθελόντρια φοιτήτρια Kira από το Τορόντο του Καναδά, που ήρθε στη χώρα μας μέσω ανταλλαγής φοιτητών του προγράμματος AIESEC για την πρακτική της άσκηση. Η Kira διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση στην ΟΙΚΙΠΑ για τον εθελοντισμό των νέων.
*Συμμετείχαμε για άλλη μια φορά στη δράση ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων με τη συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων της πόλης.
*Σχεδιάσαμε το ενημερωτικό φυλλάδιο για την πρόληψη των δασών από τις πυρκαγιές μαζί με το Πράσινο Μπλε της Ναυπάκτου σε συνεργασία με την Γέφυρα Α.Ε.
*Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη είχε αντιπροσωπεία μας θέτοντας τα φλεγόμενα ζητήματα της πόλης και τονίζοντας τη διάθεσή μας για εποικοδομητική συνεργασία.
*Άλλη μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με ιδιαίτερη απήχηση, πραγματοποιήσαμε στο χώρο μας με τίτλο «Γνωρίζουμε τα μανιτάρια του τόπου μας», με καλεσμένο τον φαρμακοποιό κ Κώστα Βασιλακόπουλο.
*Υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΔΕΠ Α.Ε. και εταίρους (κρατικούς φορείς-πανεπιστημιακά ιδρύματα-ιδιωτικές εταιρείες) για την αξιοποίηση και προώθηση της δασικής υπολειμματικής βιομάζας στην ευρύτερη περιοχή στο ενεργειακό κέντρο πληροφόρησης βιομάζας στο Μονοδένδρι.
*Λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς πραγματοποιήσαμε το παιδικό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι με παραμύθι και τη δημιουργία εορταστικών στολιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά.
*Στέλνουμε το περιβαλλοντικό μας μήνυμα και παίρνουμε θέση μέσω δελτίων τύπου προς ενημέρωση των πολιτών για τη σωτηρία της κουκουναριάς της Αρόης, για τη συμμόρφωση των πυρηνελαιουργείων με τις δυσάρεστες οσμές από τη λειτουργία τους και τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, για την επιδρομή λαθροθηρών στη λιμνοθάλασσα Διεθνούς Σημασίας Κοτυχίου, σώσαμε τις λεύκες στον Άγ. Ανδρέα ύστερα από το κάλεσμα των κατοίκων της περιοχής. Πήραμε θέση για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων στο σχεδιασμό της νέας δημοτικής αρχής.
*Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τα ευρωπαϊκά μας προγράμματα Foodprint και Ecosynergy ευελπιστώντας σε νέες καινοτόμες ευρωπαϊκές συμμετοχές στο μέλλον.
*Συμμετέχουμε ενεργά σε φορείς του Δημοσίου και στη συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Πατρέων καθώς και στα διοικητικά συμβούλια ως περιβαλλοντική οργάνωση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Χελμού Βουραϊκού.
*Να μην παραλείψουμε τις εκδρομές της οικοπαρέας, που διασχίσαμε το φαράγγι του Γούμερου στην Ηλεία, την πολιτιστική εκδρομή στην Αθήνα, στο Μυκηναϊκό οικισμό της Βούντενης, στις πηγές και στο νεκρομαντείο του Αχέροντα και στο ελατοδάσος της Άνω Βλασίας.
Συνεχίζουμε και αυτή τη χρονιά με την ίδια διάθεση προσφοράς και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στην πόλη μας. Πιστεύουμε ότι η Πάτρα μπορεί να γίνει μια βιώσιμη πόλη με αναγκαία προϋπόθεση την ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!