ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ SOS

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
1. Αλλαγές στην θερμοκρασία: Η επικρατέστερη εκδοχή μιλά για  άνοδο 3 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100. Η έκθεση αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά μέσον όρο από 1,8 μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου, αλλά θα μπορούσαν να είναι πιο υψηλές, μέχρι τους 6,4° Κελσίου, σε περίπτωση αυξημένης ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
2. Ακραία καιρικά φαινόμενα. Η επιταχυνόμενη αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει πιθανόν σε μεγιστοποίηση των ακραίων φαινομένων. Οι βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και τα κύματα καύσωνα θα γίνονται πιο συχνά και οι κυκλώνες θα είναι περισσότεροι και πιο σφοδροί.
3. Λιώσιμο των πάγων- άνοδος  στάθμης της θάλασσας: Θα επιταχυνθεί η τήξη των πάγων ιδιαίτερα στην Αρκτική θάλασσα με μεγάλη πιθανότητα εξαφάνισης τους του δεύτερο μισό του 21ου αιώνα. Το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει από 18 έως 59 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα.  Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες  νησιά στον Ειρηνικό θα εξαφανισθούν και πολλές παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο ( φυσικά και στην χώρα μας) θα πλημμυρίσουν. Το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος από την εξέλιξη αυτή θα είναι τεράστιο.

ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Μία ακόμη ανησυχητική προειδοποίηση είναι ότι η υπερθέρμανση και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα συνεχιστούν για αιώνες, ανεξάρτητα από το πόσο θα μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν προσπάθειες, τονίζουν οι επιστήμονες: γιατί, αν και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την ίδια τη διαδικασία της αλλαγής, μπορούμε όμως να επηρεάσουμε το αποτέλεσμά της αποτρέποντας τα χειρότερα.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ
Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την επιτάχυνση της αύξησης της γενικής μέσης θερμοκρασίας, από τα μέσα του 20ού αιώνα. Οι εμπειρογνώμονες αποδίδουν στις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας την αλλαγή του κλίματος με βεβαιότητα 90%, έναντι 66% στην τελευταία τους έκθεση το 2001. Οι μέχρι τώρα δικαιολογίες και υπεκφυγές, που υποκινούνταν από τα συμφέροντα των λόμπι, καταρρίπτονται με τα συντριπτικά στοιχεία που προσκομίζει η έκθεση, παρουσιάζοντας ένα καταστροφικό σενάριο για το μέλλον της ανθρωπότητας, αν δεν ληφθούν σύντομα τα κατάλληλα μέτρα.
Σε συνέντευξη Τύπου, η εμπειρογνώμων Σούζαν Σόλομον, αντιπρόεδρος της ομάδας, έκρινε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται χωρίς αμφιβολία στον άνθρωπο. «Σύμφωνα με το συμπέρασμά μας, ελάχιστες είναι οι πιθανότητες οι κλιματικές αλλαγές που υπάρχουν τα τελευταία 50 χρόνια να μπορούν να εξηγηθούν χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι εξωτερικές πιέσεις».

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Όψη ανοχύρωτης πόλης παρουσιάζουν οι χώρες της Ευρώπης με καταστροφές και θύματα δυσανάλογες με το μέγεθος τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας  της Λουβέν, την χρονιά που πέρασε, 400 φυσικές καταστροφές πέρυσι, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, είχαν θύματα 21.342 ανθρώπους. Από αυτά την μερίδα του λέοντος (75%)  είχαν οι χώρες της Ασίας, ακολουθούμενες από την Ευρώπη (15%, 3200 θύματα) , την Αφρική (7,5%) και την Αμερική (3%).
Να θυμηθούμε τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές πέρυσι στον Ευρωπαϊκό χώρο, όταν με την παγωνιά του Ιανουαρίου πέθαναν 800 άνθρωποι στην Ουκρανία και  με τον καύσωνα του περασμένου Ιουλίου σε Ολλανδία και Βέλγιο είχαμε 1000 και 940 νεκρούς αντίστοιχα.
 «Είναι πολύ θλιβερά τα νούμερα της Ευρώπης», σχολίασε η διευθύντρια του κέντρου, Ντεπαράτι Γκούχα-Σαπίρ, σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από το ερευνητικό κέντρο: «Είναι απαράδεκτο μια τόσο ανεπτυγμένη περιοχή να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου».

ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, υπάρχουν ακόμα τα –ισχνά έστω- περιθώρια αντιστροφής αυτής της αδιέξοδης και καταστρεπτικής πορείας. Αυτό σημαίνει αλλαγή πλεύσης από τις κυβερνήσεις ιδιαίτερα των μεγάλων κρατών που εκπέμπουν και το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι και το οικονομικό κόστος για την αποκατάσταση των μελλοντικών βλαβών στο περιβάλλον προβλέπεται τεράστιο και αυτός είναι ο λόγος που πρόσφατα  10 αμερικάνικοι επιχειρηματικοί κολοσσοί ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπους και το αμερικάνικο κογκρέσο την λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος!
Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα:
1. Να προωθηθούν νέες διεθνείς συμφωνίες για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η τελευταία συμφωνία του Κιότο κρίνεται ήδη ανεπαρκής μπροστά στις ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις
2. Να ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες σε συνδυασμό βέβαια με την εξοικονόμηση ενέργειας που πρέπει να θεσπιστεί  σαν βασική παράμετρος σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και κατασκευή
3. Σε εθνικό επίπεδο να προωθηθεί ένας βιώσιμος αστικός σχεδιασμός μετακινήσεων με προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς και αντικίνητρα για την χρήση του  ΙΧ στην πόλη
4. Ενίσχυση της χρήσης των τραίνων και πλοίων στις εμπορευματικές μεταφορές και μέτρα περιορισμού των εκπομπών από αερομεταφορές που είναι μια εξαιρετικά ρυπογόνος δραστηριότητα