(Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς)
«Ένας σπάνιος φτερωτός επισκέπτης»
Ένα σπάνιος επισκέπτης έκανε την εμφάνιση του πριν μερικές μέρες στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) καταγράφηκε να βρίσκεται στα πλημμυρισμένα υγρολίβαδα της Λάμιας του Εθνικού πάρκου από το δορυφορικό πομπό που του έχουν τοποθετήσει ερευνητές. Η στάση του διερχόμενου μετανάστη ήταν μόνο για δυο μέρες στις 25-27 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε για να ξεχειμωνιάσει για τις πιο θερμές χώρες της Αφρικής.
Σύμφωνα με το Κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας ο μαυροπελαργός είναι ένα σπάνιο είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Στη χώρα μας ο συνολικός πληθυσμός εκτιμάται μόλις στα 70 με 100 ζευγάρια, από τα οποία τα περισσότερα αναπαράγονται στον Έβρο, Λέσβο, Ήπειρο, Μακεδονία και Θεσσαλία.
Το πτηνό διακρίνεται για τις ιδιαίτερες αποχρώσεις του. Το κόκκινο ράμφος με τους πράσινους-κυανούς και ιώδεις χρωματισμούς στο λαιμό και τις φτερούγες μαγνητίζει τα βλέμματα. Πρόκειται για ένα μεγάλου μεγέθους πουλί που φτάνει τα 96 εκατοστά με άνοιγμα φτερούγων τα 2 μέτρα και βάρος τα 3 κιλά περίπου.
Είναι αρκετά δειλό. Δεν φωλιάζει όπως συνηθίζει ο λευκοπελαργός σε καμινάδες, στύλους της ΔΕΗ, τρούλους εκκλησιών και σε ψηλά κτίρια κοντά στον άνθρωπο αλλά στα δάση, σε μεγάλα δέντρα και σπανιότερα σε γκρεμούς. Τρέφεται με ερπετά, αμφίβια (κυρίως βατράχια), μεγάλα έντομα και με μικρά πουλιά.
Ο συγκεκριμένος μαυροπελαργός είναι-ήταν από το Langensteinac της Γερμανίας. Ξεκίνησε για το μεγάλο του ταξίδι προς την Αφρική. Όταν πετούσε, σταμάτησε για αρκετές ημέρες στην Τσεχία. Εκεί εντοπίστηκε, φωτογραφήθηκε, δαχτυλιώθηκε και τοποθετήθηκε πομπός για την παρακολούθησή του στις 3/7/14 από παρατηρητές. Συνέχισε το μεταναστευτικό του ταξίδι και έφτασε στην Στροφυλιά, πέρασε κοντά από την Κρήτη και πήγε στη Λιβύη. Δυστυχώς όμως από τις 29 Σεπτεμβρίου ο δορυφορικός πομπός έπαψε να δίνει σήμα ανίχνευσης του σπάνιου αυτού είδους.
Επιμέλεια: Διονύσης Μαμάσης
Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ορνιθολογική έρευνα πεδίου info@mamasis.gr