( Δημόσια ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ στα ΜΜΕ)
Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η ΟΙΚΙΠΑ με αίσθημα ευθύνης επισημαίνει τα παρακάτω:
1. Σχετικά με την αναβάθμιση της ανακύκλωσης και την κομποστοποίηση των οργανικών, ο νέος σχεδιασμός είναι σε σωστή κατεύθυνση. Πρέπει ως κοινωνία να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών στο θέμα αυτό και βέβαια να προχωρήσουμε τόσο στην οικιακή κομποστοποίηση όσο και στην τοποθέτηση, πιλοτικά στην αρχή, χωριστού καφέ κάδου για τα οργανικά σε συνδυασμό με τη μονάδα επεξεργασίας του προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος που είναι απαραίτητη.
2. Είναι επίσης απαραίτητη η προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού, για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων (ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα), αλλά και η λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης, που είναι απαραίτητος για την οικονομική μεταφορά των απορριμμάτων σε χώρο μακριά της Ξερόλακκας. Συμφωνούμε και εμείς ο ΣΜΑ να γίνει σε πρώτη φάση στην Ξερόλακκα.
3. Σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων θεωρούμε ότι η απόφαση για την ακύρωση του διαγωνισμού θα επιτείνει το πρόβλημα, αφού η ανακύκλωση με την κομποστοποίηση θα επιφέρουν μικρή μείωση των απορριμμάτων ακόμα και αν κάποια στιγμή φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης που βέβαια είναι δεκαετίες μπροστά στον τομέα αυτό.
Με βάση τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT που καταθέσαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου μέσω εκπροσώπου μας, προκύπτουν τα παρακάτω:
– Χώρες με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης της τάξης του 50% (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο κλπ) έχουν παράλληλα εργοστάσια θερμικής επεξεργασίας (καύσης), με δεδομένο βέβαια το γεγονός ότι οι χώροι εκεί για δημιουργία ΧΥΤΑ είναι περιορισμένοι.
– Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες (Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία κλπ) είναι σε μια δεύτερη κατηγορία με μηδενικά ή χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, δεν έχουν εργοστάσια και το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων τους πηγαίνει για θάψιμο.
Είναι προφανές ότι ο δρόμος για να αυξήσουμε ουσιαστικά τα ποσοστά της διαλογής στην πηγή είναι μακρύς και δύσκολος, αφού αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας που στην Ευρώπη επιτεύχθηκε μετά από πολύχρονες προσπάθειες.
Και για να έλθουμε στα καθ’ ημάς, το ποσοστό ανακύκλωσης στο Δήμο μας σήμερα είναι της τάξης του 6,5% και της κομποστοποίησης μηδενικό. Κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, ακόμα και αν την επόμενη πενταετία καταφέρουμε να διπλασιάσουμε το ποσοστό αυτό και πετύχουμε στην κομποστοποίηση ένα ποσοστό 7% (μέσος όρος Ευρώπης 15%), θα παραμένει υπόλειμμα της τάξης του 80% που πρέπει να πηγαίνει για ταφή!
Αυτό σημαίνει σύντομα κορεσμό ακόμα και του δεύτερου σχεδιαζόμενου κυττάρου στου Φλόκα συν τα πρόστιμα που κινδυνεύουμε να δεχθούμε ως πόλη, αφού θα είμαστε εκτός στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την ταφή.
Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα λειτουργίας μιας μονάδας επεξεργασίας , που βέβαια πρέπει να έχει ήπια μέθοδο επεξεργασίας, χαμηλό κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος και τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες. Πρέπει όμως να πούμε την αλήθεια στους συνδημότες, ότι στις δεδομένες συνθήκες, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την απαράδεκτη κατάσταση της Ξερόλακκας σε πιο βιώσιμες λύσεις, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο τίμημα. Σε ό,τι αφορά στον τρόπο κατασκευής μιας τέτοιας μονάδας, αν υπάρχει άλλος τρόπος δημόσιας χρηματοδότησης εκτός από ΣΔΙΤ, βεβαίως και είναι προτιμητέος.
Η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια κομβική για την πόλη μας διαδικασία που απαιτεί ορθολογική και συντεταγμένη αντιμετώπιση. Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην κατεύθυνση αυτή.