ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

E2Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια διαβούλευση σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την ενίσχυση της ανακύκλωσης
συσκευασιών.

  Με βάση το δημοσιευμένο κείμενο, όσον αφορά στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) που υπάρχουν (π.χ. η ΕΕΑΑ με τους μπλε κάδους), καταργείται ο ενιαίος μπλε κάδος ανακύκλωσης και δημιουργούνται 4 ρεύματα για συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και μετάλλου.

Κατά παρέκκλιση, δίνεται η δυνατότητα κοινής συλλογής πλαστικού και μετάλλων για τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους, ενώ εξαιρούνται από τη χωριστή συλλογή οι απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές.

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία και μάλιστα έπρεπε να εφαρμοστεί από το 2012. 

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτύχουμε τους στόχους για συνολική ανακύκλωση αυτών των 4 υλικών  στο 50% των οικιακών μας απορριμμάτων, μέχρι το 2020.

Επίσης διπλασιάζεται ο στόχος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (οργανικών) από 10% σε 20% για το 2020.

Με το ίδιο νομοσχέδιο φαίνεται ότι εντείνεται ο έλεγχος στα Συστήματα που διαχειρίζονται την ανακύκλωση προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία τους.   Έτσι:

 

  • Προβλέπει εγγύηση καλής λειτουργίας των ΣΕΔ ανάλογου ύψους με τα έσοδα τους
  • Προχωρά σε μείωση του αποθεματικού τους (35% των συνολικών τους εσόδων από 200% που είναι σήμερα), ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης
  • Θέτει όριο 10% των ετήσιων εσόδων στα διοικητικά κόστη με δυνατότητα παρέκκλισης, εφόσον είναι αναγκαίο

 

Στο ίδιο νομοσχέδιο λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων με τον Εθνικό Σχεδιασμό και την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Σε θετική κατεύθυνση (έστω και με καθυστέρηση) κινείται αυτό το νομοσχέδιο και προφανώς ό έλεγχος στα Συστήματα Ανακύκλωσης πρέπει να είναι ενδελεχής. 

Υπάρχει βέβαια ένας προβληματισμός για την ανταπόκριση των πολιτών στους 4 κάδους, όπου απαιτείται υψηλός βαθμός  ευαισθητοποίησης.

Μαξιμαλιστικός φαίνεται και ο στόχος της ανακύκλωσης στο 50% του συνόλου των απορριμμάτων μας μέχρι το 2020. 

Σήμερα (με βάση τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT για το 2012), ο μέσος όρος ανακύκλωσης στην Ευρώπη είναι 27% με τη χώρα μας να είναι ακόμα πιο χαμηλά, στο 16%. Με βάση το γεγονός ότι δύο μόνο χώρες σήμερα στην Ευρώπη έχουν ανακύκλωση πάνω από 40% (Γερμανία, Σλοβενία), φαίνεται ότι η δυσκολία αυτή θα υπάρχει και σε πολλά άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως η σημαντική αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης, είναι ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς.