Ανησυχίες εκφράζουν Πατρινοί για τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών ραδιοερασιτεχνών που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια σε δώματα κτιρίων. Διάφοροι τύποι κεραιών τοποθετημένοι σε πλήθος περιοχών των Πατρών, είτε πυκνοκατοικημένων είτε αραιοκατοικημένων, ακόμα και κοντά σε δημοτικά σχολεία λειτουργούν εν αγνοία της πλειοψηφίας των γύρωθε κατοίκων.
Βλέποντας τις διάσπαρτα εγκαταστημένες κεραίες ραδιοερασιτεχνών στις ταράτσες των οικημάτων της Πάτρας, η αρχική απορία που γεννάται είναι πόσες από αυτές τις διατεταγμένες ράβδους για εκπομπή και λήψη λειτουργούν νομίμως, ποιος ελέγχει την έντασή τους και δη αυτών που βρίσκονται ελάχιστα μέτρα μακριά από σχολεία μικρών μαθητών. Ανατρέχοντας στη σχετική νομοθεσία που διέπει τις κεραίες τα ερωτήματα γίνονται πιο σύνθετα παρά ξεκαθαρίζουν… Συνεπώς ο κόσμος δικαίως αγωνιά και δεν επαναπαύεται από τη στιγμή που οι ραδιοερασιτέχνες εκπέμπουν με τις κεραίες τους χωρίς να υπόκεινται σε ελέγχους.
Όσον αφορά στις συνέπειες της ακτινοβολίας των κεραιών ραδιοερασιτεχνών ο πλέον αρμόδιος επιστήμονας να διαφωτίσει επί του ζητήματος είναι ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ειδικευμένος στον τομέα Γενετικής Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης κ. Χρήστος Γεωργίου, με πολυετή εμπειρία στην έρευνα επί των επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και με επιστημονικές μελέτες που τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης (μεταξύ άλλων έχουν δημοσιευτεί από το γνωστό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Ramazzini Institute*). Από τον κ. Γεωργίου υπογραμμίστηκε ότι: «Οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία των κεραιών των ραδιοερασιτεχνών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι παρόμοιες με αυτές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η διαφορά είναι ότι εκπέμπουν σε χαμηλότερες συχνότητες από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.» Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως «οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνών δεν ελέγχονται από κανέναν εν αντιθέσει με αυτές των κινητών». Βεβαίως, εξίσου ανησυχητικό είναι ότι «ουδείς γνωρίζει σε ποια ένταση εκπέμπουν, ενώ έχουν την δυνατότητα να εκπέμψουν όσο και όποτε το επιθυμούν, στέλνοντας σήμα στην άλλη άκρη του κόσμου. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν εκπέμπουν όλο το 24ωρο όπως οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας».
Ανατρέχοντας στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο κάνει μια διαδικτυακή αναζήτηση, παρατηρείται ότι στις ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται αναφορά σε βλαπτικές επιδράσεις που περιλαμβάνουν από απλές βιολογικές διαταραχές, π.χ. πονοκέφαλο και ζάλη, μέχρι πιο σοβαρές, όπως βλάβες στον εγκέφαλο, το DNA έως και πιθανές καρκινογενέσεις. Δίχως αμφιβολία, δεν ήταν τυχαία και η ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα του Καρκίνου (International Agency for Research on Cancer-IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization-WHO) που κατέταξε το 2011 τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες στην κατηγορία 2Β ως πιθανόν καρκινογόνες.
Έχει παρατηρηθεί πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν γνωρίζει επαρκώς για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Παράλληλα, μέσα στο ευρύτερο φάσμα διακίνησης κατευθυνόμενων πληροφοριών για τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσιεύονται, κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Τα στοιχεία όμως των ανεξάρτητων επιστημονικών μελετών είναι ανησυχητικά, ενώ οι ερευνητές που έχουν το θάρρος να δημοσιοποιήσουν τα ευρήματα των μελετών τους συχνά βάλλονται από τα συμφέροντα που θέλουν να επιβάλουν τον εφησυχασμό. Οι υπέρμαχοι της καθησυχαστικής άποψης επωφελούμενοι από την καθημερινή έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε πλήθος επιβλαβών παραγόντων και δη καρκινογόνων έτσι, ώστε να μην δύναται να καθοριστεί με σαφήνεια το αίτιο εμφάνισης μιας νόσου στον άνθρωπο χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι δεν έχει αποδειχτεί η επιβλαβής δράση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Όμως, με βάση την Αρχή της Προφύλαξης, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τον πιθανό κίνδυνο της μακρόχρονης έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και η Πολιτεία να μεριμνά χωρίς να αναμένει την επιβεβαίωση των βλαπτικών επιπτώσεων, καθώς έως τότε θα έχει χαθεί πιθανόν πολύτιμος χρόνος και η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη…
(*Georgiou, C. D. (2010). Oxidative stress-induced biological damage by low-level EMFs: mechanisms of free radical pair electron spin-polarization and biochemical amplification. In: Non-thermal effects and mechanisms of interaction between electromagnetic fields and living matter, Giuliani, L., Soffritti, M. (Eds), Ramazzini Institute European J. Oncology Library 5: 66-113. ISBN: 978-88-6261-166-4.)
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΟΥΒΕΚΑ
δημοσιογράφος