Σήμα κινδύνου για το Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εκπέμπουν 12 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας. Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, αφού είναι η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο και φιλοξενεί εκτεταμένο οικοσύστημα θινών.
Όπως καταγγέλλουν οι ΜΚΟ, σχέδιο Προεδρικού διατάγματος, που βρίσκεται σε επεξεργασία και υποτίθεται ότι στοχεύει στην προστασία του Περιβάλλοντος, το μόνο που κάνει στην πραγματικότητα είναι να προστατεύει τα οικοδομικά συμφέροντα που ανθούν ή εποφθαλμιούν την περιοχή.
Τα κρίσιμα σημεία του επίμαχου σχεδίου είναι:
- Χαρακτηρίζει την περιοχή ως Περιφερειακό και όχι Εθνικό Πάρκο, ως οφείλει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία λόγω της «μεγάλης έκτασης» και της «εξέχουσας οικολογικής σπουδαιότητάς» της, υποβιβάζοντας έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. Κατακερματίζει την περιοχή σε 37 ζώνες και υποζώνες, εισάγοντας μια πανσπερμία ασαφών μέτρων και ρυθμίσεων και οδηγώντας στην παγίωση της υπάρχουσας ανεξέλεγκτης κατάστασης, επιδιώκοντας να μετατρέψει μια φυσική περιοχή σε τουριστική / οικιστική.
- Νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα τους παράνομους δρόμους που έχουν ανοιχθεί από την εταιρία «Νέος Κότινος Α.Ε.» (ιδιοκτήτρια μεγάλης έκτασης στην οικολογικά ευαίσθητη περιοχή) καταστρέφοντας τις θίνες. Σημειώνεται ότι για τους δρόμους αυτούς εκκρεμούν ποινικά δικαστήρια.
- Επιτρέπει τη δόμηση πίσω από τον πυρήνα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας (περιοχή από τον ποταμό Νέδα ως το χωριό Καλό Νερό, όπου συγκεντρώνεται το 82% των φωλιών του είδους) με ελάχιστους περιορισμούς. εισάγοντας την Περιοχή Οικοανάπτυξης (ΠΟΙΚ4) μεταξύ δύο ζωνών Προστασίας της Φύσης και ικανοποιώντας τα οικοδομικά συμφέροντα της εταιρίας «Νέος Κότινος Α.Ε.», που στοχεύουν στην ανέγερση 47 βιλών στο παραλιακό μέτωπο. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή το ΥΠΕΚΑ έχει επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διατήρησης των φυσικών χαρακτηριστικών της.
- Χαρακτηρίζει την παραλία ωοτοκίας ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης μόνο κατ’ επίφαση, αφού ακόμα και στον πυρήνα ωοτοκίας επιτρέπει την κατάληψη του 30% της παραλίας με ξαπλώστρες
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η χώρα μας έχει ήδη παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έχει εξασφαλίσει την προστασία του απειλούμενου είδους στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντί λοιπόν να υπάρξει συμμόρφωση στις οδηγίες της Ε.Ε., επιχειρείται ακριβώς το αντίθετο, προφανώς στο βωμό μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης που υποθηκεύει τη βιωσιμότητα της περιοχής.