ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ

TF1Η προσφάτως ελεγχόμενη έκρηξη του όλμου στα Αραχωβίτικα έφερε στην επιφάνεια εκτός από ψάρια και την έλλειψη εξειδικευμένων δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών για τις επιπτώσεις στο ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα παρόμοιων περιστατικών. Το συμβάν ερευνήθηκε και ζητήθηκε η γνώμη αρκετών επιστημόνων-ερευνητών του θαλασσίου περιβάλλοντος (ΕΛΚΕΘΕ, Ινστιτούτο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ κ.α.), προκειμένου να δοθεί μια περιγραφή των πιθανών επιδράσεων εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιευμένες φωτογραφίες προ εκρήξεως και μετά του χώρου όπου διενεργείται  μια θαλάσσια ανατίναξη  πυρομαχικών.

 Όπως προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνα, τα παράκτια οικοσυστήματα (π.χ. Αραχωβιτίκων) είναι πιο ευαίσθητα στις εκρήξεις από  αυτά των μεγαλύτερων βαθών και επηρεάζονται τόσο από το ωστικό κύμα όσο και από χημικής πλευράς εκ της εκρήξεως. Μόνο όμως με έρευνα επιτοπίως δύναται να διαπιστωθεί η επίδραση στον θαλάσσιο πυθμένα, σε πιθανά λιβάδια Ποσειδωνίας, στο ζωοπλαγκτόν και αλλού, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες δημοσιευμένες μελέτες έως τώρα καθώς δεν έχει ζητηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών να παρίσταται, όταν υπάρχουν συμβάντα ελεγχόμενης εκρήξεως, ώστε να γίνεται άμεσα καταγραφή. 

 Όσον αφορά στο ευρεθέν βληθέν πυρομαχικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που  δόθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, ήταν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτοξευμένο από κανόνι της εποχής,  ενδεχομένως παρασύρθηκε από ρεύματα και έφτασε στο βυθό των Αραχωβιτίκων, όπου εντοπίστηκε σε βάθος 7 μέτρων.  Κατά το χειρισμό του περιστατικού, αν και ο τρόπος  εξουδετέρωσης του όλμου επαφίετο στην κρίση του Πολεμικού Ναυτικού, λάβαμε την προφορική διαβεβαίωση ότι όλα έγιναν κατά τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς που απαγορεύουν, δεδομένης της επικινδυνότητας, τη μετακίνηση ανάλογων βλημάτων εάν δεν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή. 

 Λαμβάνοντας υπόψη ότι έως τώρα δεν είθισται να μελετώνται τα επακόλουθα  που υφίσταται ο θαλάσσιος χώρος μετά από μια έκρηξη πυρομαχικών, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα, ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει από τους αρμοδίους φορείς η ευαισθητοποίηση για την απαρχή προγραμματισμού διεξαγωγής επιστημονικών ερευνών επί των επιπτώσεων, οι οποίες θα δουν το φως της δημοσιότητας.

                                                                                                ΧΡΙΣΤΙΝΑ  ΤΖΟΥΒΕΚΑ

                                                                                                    δημοσιογράφος