ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΠΑ

D4Την Παρασκευή, 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ σχετικά με το νεανικό εθελοντισμό. Την οργάνωση της συζήτησης ανέλαβε η Kira Xue, φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων από τον Καναδά, στα πλαίσια της εθελοντικής εργασίας της στην ΟΙΚΙΠΑ (για την οποία έγραψε και η ίδια δυο λόγια στο προηγούμενο φύλλο της “Εν Αιθρία”)

Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η αναζήτηση τρόπων και πρακτικών, με τις οποίες θα μπορούσε να αυξηθεί η συμμετοχή νέων ανθρώπων σε εθελοντικές οργανώσεις, όπως η ΟΙΚΙΠΑ, μέσα από το παράδειγμα άλλων οργανώσεων στης Ελλάδας και του εξωτερικού. Μια ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης ήταν η πραγματοποίησή της σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά, καθώς οι τοποθετήσεις έγιναν από Έλληνες και ξένους ομιλητές, και στο κοινό βρέθηκαν, εκτός από τους τακτικούς φίλους της κίνησης, φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου που βρίσκονται στην Πάτρα μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. 

Την εκδήλωση άνοιξε η Kira Xue αναπτύσσοντας τους λόγους που καθιστούν τους νέους ανθρώπους ως βασικούς παράγοντες της κοινωνικής αλλαγής και παρατηρώντας ότι σε μια πόλη σαν την Πάτρα που φιλοξενεί τόσους φοιτητές, οι νέοι άνθρωποι θα έπρεπε να αποτελούν τον βασικό κορμό των τοπικών ΜΚΟ. Η παρουσίαση που μας έκανε στη συνέχεια είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία σχετικά με το πώς καλλιεργείται η κουλτούρα του εθελοντισμού στον Καναδά, όπως το γεγονός ότι οι Καναδοί μαθητές Λυκείου πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον 40 ώρες εθελοντικής εργασίας για να πάρουν απολυτήριο, αλλά συχνά αναλαμβάνουν διοικητικά πόστα στις ΜΚΟ που εργάζονται, ενώ έχουν μέχρι και αντιπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης τους! 

Στη συνέχεια μας μίλησε (μέσω video!) η Diana Yoon, επίσης από τον Καναδά, μέλος του οικολογικού δικτύου οργανώσεων Ecosource. Η Diana μάς περιέγραψε διάφορα δρώμενα που προωθούν τη βιολογική καλλιέργεια και τη σωστή διατροφή στην περιοχή της, όπως η δημιουργία “κοινωνικών κήπων”, που είναι δημόσιες εκτάσεις, όπου μπορούν μαθητές ή φτωχές οικογένειες να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά για δική τους χρήση αλλά και για πώληση στις τοπικές αγορές.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Julia de la Sonrisa από τη Γερμανία, μέλος της Greenpeace. Η Julia, μέσα από την παρουσίαση δράσεων της Greenpeace σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, μας έδειξε ότι οι νέοι εθελοντές προτιμούν δράσεις που απαιτούν από αυτούς ενεργή συμμετοχή, που τους φέρνουν σε επαφή με τη φύση ή και τον αθλητισμό, και που προβάλλουν τα θέματά τους μέσα από απλές εικόνες και διαγράμματα.

Δύο μέλη του AIESEC, η Μαριάνα Σερασκέρη και η Ναταλία Γιαννοπούλου, μας μετέφεραν την προσωπική τους εμπειρία ως φοιτήτριες στην Πάτρα, μας μίλησαν για τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και τη σχέση τους με τις ΜΚΟ, και έστρεψαν την προσοχή μας σε σημεία που πρέπει να αναβαθμιστούν για να γίνουν οι εθελοντικές ομάδες πιο ελκυστικές και προσβάσιμες στους νέους, όπως η έγκαιρη και μαζική ενημέρωση του κόσμου πριν από κάθε δράση και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, ώστε να οργανωθούν από κοινού δράσεις που θα ενδιαφέρουν και θα εμπλέκουν περισσότερους φοιτητές.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις, η Kira έκανε μια σύνοψη των κυριότερων σημείων τους και πρότεινε κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τις δράσεις μας και να μας φέρουν πιο κοντά σε νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον εθελοντισμό. Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων, απ’ όπου προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για την απήχηση των εθελοντικών οργανώσεων στο φοιτητικό κόσμο της Πάτρας.

 

Η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων έδωσε ένα ευχάριστο χρώμα στο στέκι μας στη Σαχτούρη, και απέφερε στην ΟΙΚΙΠΑ πολλές ιδέες και προτάσεις προς υλοποίηση. Θα χαρούμε πολύ να έχουμε ανάλογη συμμετοχή και στις δράσεις που σχεδιάζουμε για τους επόμενους μήνες.