ΤΑ ΠΙΕΣΤΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

TF5Μια παλιά παροιμία λέει ότι …«στον καταραμένο τόπο, Μάη μήνα βρέχει». Δεν υπονοούμε τίποτα κακό για τον τόπο μας, αλλά τί να σκεφθούμε, όταν είδαμε ότι χαμηλές θερμοκρασίες, άνεμοι, βροχές, αστραπές, χαλαζοπτώσεις κ.ο.κ «σημάδεψαν» φέτος στη χώρα μας το φευγιό του Απρίλη και τον ερχομό του Μάη; …Ας ευχηθούμε να μην επλήγησαν ανεπανόρθωτα οι αγροτικές καλλιέργειες και εμείς υποσχόμαστε να ξεχάσουμε ότι ….ψήσαμε τον οβελία με μπουφάν και κουκούλες και στρώσαμε το λαμπριάτικο τραπέζι μέσα στην τραπεζαρία αντί έξω στην αυλή! 

 Ήταν δε φυσικό να θεωρήσουμε ότι η «παράξενη άνοιξη», που κυριάρχησε φέτος με τα σχετικά ακραία για τη χώρα μας μετεωρολογικά φαινόμενα, οφείλεται στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, που αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Η σκέψη μας επιβεβαιώθηκε και από το οικολογικό site Inhabitat, το οποίο, με αφορμή τη φετινή Ημέρας της Γης, που γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο (από το 1970 και έπειτα) στις 22 Απριλίου, σταχυολόγησε και παρουσίασε συνοπτικά τα έξι πιεστικότερα οικολογικά προβλήματα των ημερών μας, αναφέροντας ως πρώτο την Κλιματική Αλλαγή!

Τα υπόλοιπα πέντε είναι: (2) Η Ρύπανση αέρα, υδάτινων πόρων, αλλά και εδαφών, (3) Η Αποδάσωση, (4) Η Έλλειψη νερού, (5) Η Απώλεια της βιοποικιλότητας και (6) Η Διάβρωση και υποβάθμιση των εδαφών! Και επειδή, ως γνωστόν, η πολιτική βούληση των διοικούντων για μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων και γενικότερα προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι αρκετά ισχυρή, καλείται ο καθένας από μας ατομικά να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

 Ως εκ τούτου η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας, η χρήση του ποδηλάτου, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή και των ποδιών μας μπορούν να μειώσουν δραστικά το οικολογικό μας αποτύπωμα. Επίσης, καλό είναι να συμμετέχουμε σε δράσεις αναδάσωσης και καθαρισμού των δασών, να μην χρησιμοποιούμε κατά κόρον μιας χρήσης …χαρτοπετσέτες, και να αγοράζουμε πιστοποιημένα προϊόντα υπεύθυνης υλοτομίας. Επειδή η αποδοτική χρήση του νερού είναι πολύ σημαντική, καλό είναι να  σταματήσουμε τη σπατάλη αυτού του πολύτιμου πόρου ειδικά στα αστικά κέντρα. Ας σημειώσουμε, ταυτόχρονα, ότι η βιοποικιλότητα προστατεύεται αγοράζοντας περιβαλλοντικά πιστοποιημένα προϊόντα, επαναχρησιμοποιώντας, ανακυκλώνοντας και κομποστοποιώντας. Τέλος, υποστηρίζοντας τη βιώσιμη γεωργία, και τρώγοντας προϊόντα οργανικής καλλιέργειας και όχι προϊόντα εντατικής και χημικά υποβοηθούμενης παραγωγής αποφεύγουμε τη διάβρωση των εδαφών με συνέπεια τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης!