Με αμείωτο ενδιαφέρον πατρινοί θεατές παρακολούθησαν την προβολή του ντοκιμαντέρ FALLOUT στην ΟΙΚΙΠΑ
Στα μεγάλα οικολογικά προβλήματα η ΟΙΚΙΠΑ δηλώνει πάντα παρούσα, δεν διστάζει να παρέμβει μαχόμενη ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και, κατ’ επέκταση, της ποιότητας ζωής, θίγει τα κακώς κείμενα, δεν αφήνει τη λήθη να επισκιάσει γεγονότα όπως το Τσερνομπίλ και εφιστά την προσοχή του κοινού σε αυτά.
Το Σάββατο 26 Απριλίου, με αφορμή την επέτειο των 28 χρόνων του Τσερνομπίλ και τις καταστροφικές συνέπειες που ακολούθησαν, ανέσυρε από το παρελθόν δυσάρεστες αλλά συνάμα ρεαλιστικές εικόνες από πυρηνικές τραγωδίες, προκειμένου να ενημερώσει και να θυμίσει στους Πατρινούς πολίτες που προσήλθαν στην εκδήλωση μνήμης ότι η διασπορά ραδιενέργειας άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα και, με αφετηρία την επιτυχημένη προβολή του ντοκιμαντέρ «FALLOUT – από την πρώτη πυρηνική αντίδραση στο Τσερνομπίλ», η Οικολογική Κίνηση Πάτρας ξεκίνησε τον κύκλο των εαρινών γενεθλίων εκδηλώσεών της.
Οι θεατές που βρέθηκαν στο γνώριμο χώρο των γραφείων της ΟΙΚΙΠΑ είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν λεπτομερώς από προηγηθείσα της ταινίας εκτενή προφορική ανάπτυξη, με παράλληλη προβολή διαφανειών, των σημαντικότερων γεγονότων που επηρέασαν αποφασιστικά τη μετέπειτα εξέλιξη της ανθρωπότητας από τη διπλή εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας, πολεμικά και ειρηνικά.
Το FALLOUT, που ερμηνεύεται ως τα ραδιενεργά κατάλοιπα που μεταφέρονται με τον αέρα ύστερα από μια πυρηνική έκρηξη, είναι μια παραγωγή του BBC από τη βραβευμένη με ΕΜΜΥ σειρά ταινιών τεκμηρίωσης «Ο αιώνας των λαών», επιλέχθηκε με αυστηρά κριτήρια αντικειμενικότητας, καθώς περιλαμβάνει συνεντεύξεις από πρόσωπα που έζησαν από κοντά τα αληθινά γεγονότα που σχετίζονταν με τα πυρηνικά δρώμενα για 6 δεκαετίες.
Το ντοκιμαντέρ, με αφετηρία το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, πραγματεύεται το κεφάλαιο Πυρηνική Ενέργεια κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη χρήση αυτής, αρχικά στην κατασκευή των ατομικών βομβών, φτάνοντας έως τη δημιουργία των πυρηνικών εργοστασίων και τα επακόλουθα της διαρροής ραδιενέργειας από αυτά. Τα μοναδικά κινηματογραφικά ντοκουμέντα που προβλήθηκαν εστίαζαν στη διασπορά των ραδιενεργών καταλοίπων που μεταφέρονταν με τον αέρα σε όλον τον κόσμο ύστερα από κάθε ατομική δοκιμή ή διαρροή αντιδραστήρων, αυτό ήταν άλλωστε και το μεγαλύτερο κακό που προέκυψε από Τσερνομπίλ με τη μόλυνση να φτάνει και στη χώρα μας και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ραδιενέργειας να αποτελούν εφιάλτη της ζωής μας.
Από τη Χιροσίμα στο Three Mile Island
Η ανασκόπηση των γεγονότων ξεκίνησε με το συμβάν που καθόρισε την περαιτέρω χρήση της πυρηνικής ενέργειας, την πρώτη ατομική δοκιμή τον Ιούλιο του 1945, λίγο πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα ερημικό τοπίο της πολιτείας του Νέου Μεξικό των ΗΠΑ και ελάχιστες μέρες πριν τη ρίψη των βομβών στην Ιαπωνία – στην πόλη Χιροσίμα, όπου 71.000 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία, και στο Ναγκασάκι σκορπώντας το θάνατο σε 40.000 ανθρώπους – τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε με τρομακτικές ανθρώπινες απώλειες, ενώ άρχιζε ένας νέος, ο Ψυχρός Πόλεμος και η κούρσα των εξοπλισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση, τις αμέτρητες ατομικές δοκιμές και την επιβολή στους λαούς του τότε διπολικού κόσμου να ζουν στη σκιά μιας 40ετούς προπαγάνδας απειλής πυρηνικής επίθεσης.
Επίσης, έγινε αναφορά στις συνέπειες που βίωσαν κατά τη διεξαγωγή των δοκιμών, έχοντας εν αγνοία τους μετατραπεί σε πειραματόζωα μελετών των νέων ατομικών όπλων, στρατιώτες και πολίτες-κάτοικοι κοντινών πόλεων στις ερήμους όπου γίνονταν οι εκρήξεις, σε μια εποχή που ο κόσμος είχε πλήρη άγνοια των επικίνδυνων μακροχρόνιων επιπτώσεων της ραδιενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως αναφέρθηκε και το περιστατικό με το πλήρωμα του ιαπωνικού αλιευτικού Λάκυ Ντράγκον, το οποίο ακτινοβολήθηκε εν μέσω αμερικανικής δοκιμής στα νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού και τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσηκώσει. Επιπροσθέτως, τονίστηκε η σπουδαιότητα των μεγαλειωδών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας του παρελθόντος για τον πυρηνικό αφοπλισμό και κυρίως της διεθνούς απήχησης που είχε η καθιέρωση της πορείας από το Λονδίνο στις εγκαταστάσεις Ατομικών Όπλων του Ολντερμαστον της Αγγλίας.
Υπογραμμίστηκε ότι με το πέρασμα των ετών, η ευρεία ανάπτυξη των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενεργείας προβαλλόταν ως μια οικολογική λύση που δεν θα επιβάρυνε το περιβάλλον ούτε στο ελάχιστο και η πυρηνική ενέργεια διαφημιζόταν ως η ιδανική επιλογή που θα αντικαθιστούσε τα υπόλοιπα καύσιμα, ενώ ο πολύς κόσμος είχε πειστεί ότι οι αντιδραστήρες ήταν αξιόπιστοι και οικονομικοί – μέχρι το 1980 είχαν χτιστεί 260 αντιδραστήρες σε 24 χώρες. Όμως, το συμβάν του πυρηνικού σταθμού Three Mile Island στην Αμερική το Μάρτιο του 1979 προκάλεσε αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και αρκετός κόσμος άρχισε να αμφισβητεί τα όσα λέγονταν για τη δήθεν ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων έως τότε.
Ο ζωντανός εφιάλτης του Τσερνομπίλ
Εφτά χρόνια αργότερα ήρθε η επιβεβαίωση για τους κινδύνους που ελλόχευαν της ειρηνικής χρήσεως της πυρηνικής ενέργειας με την καταστροφή του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Τσερνομπίλ στην Ουκρανία την 26η Απριλίου 1986, όταν μια σειρά από ολέθρια λάθη δοκιμών και χειρισμών από το προσωπικό του εργοστασίου στον αντιδραστήρα Νο 4 οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία.
Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε ήταν σαν 400 βόμβες όπως της Χιροσίμα και αξιολογήθηκε ως μέγιστου βαθμού-7 στην κλίμακα Διεθνών Πυρηνικών Γεγονότων. Το συμβάν κρατήθηκε μυστικό από τη Σοβιετική κυβέρνηση της εποχής, ενώ το ραδιενεργό νέφος απλωνόταν πάνω από την Ευρώπη και μόνο, όταν τα επίπεδα ραδιενέργειας χτύπησαν κόκκινο σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Σουηδία και αναζητήθηκε η πηγή του FALLOUT που τρέλανε τους μετρητές ραδιενέργειας στη Σκανδιναβία, η Σοβιετική Ένωση παραδέχτηκε το δυστύχημα του Τσερνομπίλ.
Η εκκένωση των κατοίκων της περιοχής που ξεκίνησε με καθυστέρηση, έφτασε σε ακτίνα 30 χιλιόμετρων, γνωστή ως Απαγορευμένη ζώνη. Δείγμα της προχειρότητας και ανεπάρκειας οργάνωσης για έκτακτες πυρηνικές καταστάσεις ήταν και η έλλειψη στοιχειώδους εξοπλισμού προστασίας για τους ανθρώπους που εργάστηκαν ως Εκκαθαριστές στο Τσερνομπίλ και κυρίως των ΒΙΟΡΟΜΠΟΤ, των ηρώων που με αυτοθυσία απομάκρυναν τα ραδιενεργά υλικά πάνω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα όπου τα τρομακτικά επίπεδα ραδιενέργειας διέλυαν το ανθρώπινο σώμα σε κομμάτια ύστερα από έκθεση 40 λεπτών στην ακτινοβολία.
Οι επιπτώσεις του Τσερνομπίλ ήταν, είναι και θα είναι ουσιαστικά ανυπολόγιστες: 600.000 χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν, ενώ από την πρώτη κιόλας στιγμή ήταν εμφανής η τεράστια καταστροφή που θα υφίστατο το περιβάλλον με τη ραδιενεργό μόλυνση του αέρα, του νερού, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, των τροφίμων, με τα μεταλλαγμένα φυτά και ζώα, μα πάνω απ’ όλα με την επίδραση στους ανθρώπους, καρκινογενέσεις, ιδίως του θυρεοειδούς, λευχαιμίες, μεταλλάξεις, τερατογενέσεις, διάφορες άλλες ασθένειες κ.α. Είναι σχεδόν βέβαιο, αν και ποτέ δεν θα γίνει δημοσίως παραδεκτό από όσους θα έπρεπε, ότι ένα μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθειών προέκυψαν στον ελληνικό πληθυσμό εξαιτίας του Τσερνομπίλ.
Στη μετά Τσερνομπίλ εποχή
Μετά το 1986 στη Δύση σχεδόν όλες οι χώρες σταμάτησαν να παραγγέλλουν πυρηνικά εργοστάσια όμως αυτό δεν σταμάτησε τη διαρροή στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Βουλγαρίας Κοζλοντούϊ το 2006, τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία με απεμπλουτισμένο ουράνιο (στη Βαλκανική γειτονιά) ή το νέο μεγάλο τραγικό ατύχημα που συγκλόνισε την ανθρωπότητα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011.
Στην αρχή ήταν ο σεισμός της 11ης Μαρτίου, ύστερα το τσουνάμι, μετά η διασπορά ραδιενέργειας και η Φουκουσίμα βαθμολογήθηκε στην κλίμακα Διεθνών Πυρηνικών Γεγονότων ομοίως με το Τσερνομπίλ. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η παραπληροφόρηση, η συγκάλυψη και η προχειρότητα των χειρισμών δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν σε κάθε πυρηνικό συμβάν. Πλέον δεν είναι επιτακτική ανάγκη, είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα η εναλλακτική οδός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ο ήλιος, το νερό, ο άνεμος, η γεωθερμία κ.α., η εξοικονόμηση πόρων, όπως και η αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής σε ένα μοτίβο με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
Προσέχουμε λοιπόν …για να έχουμε μέλλον στη Γη!
___________________________________
ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:
1) FALLOUT
2) ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ
3) ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΤΟ 1986
4) ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΗΜΕΡΑ