Συνοπτική αναφορά στη Δεύτερη Έκθεση της IPC, που ανακοινώθηκε στα τέλη Μαρτίου
Η Γη (η μοναδική που έχουμε) έχει μεγάλο πρόβλημα. Πρόβλημα που το δημιουργήσαμε και το επιτείνουμε οι άνθρωποι. Στις 31 Μαρτίου δόθηκε στη δημοσιότητα Έκθεση της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC). Στην Έκθεση παρέχονται τα πιο σαφή και τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία ότι η Γη, το σπίτι μας, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Επιβεβαιώνει τη ζοφερή θέση ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει τώρα και επηρεάζει τις ζωές και τους πόρους διαβίωσης τόσο των ανθρώπων όσο και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που στηρίζουν τη ζωή.
Πρόκειται για τη δεύτερη από μια σειρά τεσσάρων εκθέσεων που προετοιμάζονται από τις παγκόσμιες αρχές για το Κλίμα, στο πλαίσιο της διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή. Η Έκθεση εξετάζει τις επιπτώσεις, την προσαρμογή και την τρωτότητα των ανθρωπογενών και φυσικών οικοσυστημάτων, τις παρατηρούμενες επιπτώσεις και τους μελλοντικούς κινδύνους από την Κλιματική Αλλαγή καθώς και τις δυνατότητες για προσαρμογή αλλά και τα όρια αυτής.
Η Samantha Smith, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση για το Κλίμα και την Ενέργεια, λέει ότι η Έκθεση υπογραμμίζει, για πρώτη φορά, τη δραματική διαφορά όσον αφορά στις επιπτώσεις μεταξύ ενός κόσμου, στον οποίο δρούμε τώρα για την περικοπή των εκπομπών, οι οποίες προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, και ενός κόσμου, στον οποίο αποτυγχάνουμε να δράσουμε γρήγορα και στην κλίμακα που απαιτείται.
Ή κόβουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή …το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε…
«Η Έκθεση μας λέει ότι έχουμε δύο σαφείς επιλογές: να περικόψουμε τις εκπομπές τώρα και να επενδύσουμε στην προσαρμογή – και να έχουμε έναν κόσμο με προκλητικούς και μόλις και μετά βίας διαχειρίσιμους κινδύνους, ή να μην κάνουμε τίποτα και να αντιμετωπίσουμε έναν κόσμο με καταστροφικές και μη διαχειρίσιμες επιπτώσεις και κινδύνους.»
«Η Έκθεση αποσαφηνίζει ότι έχουμε ακόμη χρόνο για να δράσουμε. Μπορούμε να περιορίσουμε την κλιματική αστάθεια και να προσαρμοσθούμε σε μερικές από τις μεταβολές που παρατηρούμε σήμερα. Αλλά χωρίς άμεση και εξειδικευμένη δράση, κινδυνεύουμε να ξεπεράσουμε τα όρια των δυνατοτήτων προσαρμογής. Με τον κίνδυνο αυτό να τίθεται τόσο καθαρά πρέπει να ελπίσουμε ότι η επόμενη Έκθεση της Διακυβερνητικής που πρόκειται να ανακοινωθεί στο Βερολίνο τον Απρίλιο, θα μας εφοδιάσει με ισχυρές θέσεις για τις λύσεις, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν», είπε.
Χάσμα επιστημονικών διαπιστώσεων και πολιτικής πράξης
Παρά τις προειδοποιήσεις της Διακυβερνητικής, που περιέχονται στις Εκθέσεις της των τελευταίων 20 ετών – και που ενισχύονται από την τωρινή Έκθεση – το χάσμα μεταξύ επιστήμης και αυτού που πράττουν οι κυβερνήσεις παραμένει τεράστιο, λέει ο Sandeep Chamling Rai, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του WWF στη συνάντηση.
«Η επιστήμη είναι σαφής και η σύγκρουση απόψεων έχει λήξει. Η Κλιματική Αλλαγή συμβαίνει πράγματι και οι άνθρωποι είναι η κύρια αιτία των εκπομπών, λόγω της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή προκαλεί την παγκόσμια υπερθέρμανση. Η Έκθεση περιγράφει τις επιπτώσεις που ήδη βλέπουμε, τους μελλοντικούς κινδύνους και τις ευκαιρίες δράσης. Έχει γίνει δεκτή από τις κυβερνήσεις-μέλη της Διακυβερνητικής. Είναι ευθύνη των πολιτών να ζητήσουν λογοδοσία από τις κυβερνήσεις, να τις πιέσουν να δράσουν στοχευμένα και άμεσα» λέει ο Rai.
Οι κίνδυνοι από τη συλλογική αδράνεια είναι μεγαλύτεροι για τις αναπτυσσόμενες χώρες, λέει ο Chamling Rai. «Όλες οι χώρες είναι τρωτές, αλλά οι αναπτυσσόμενες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, με περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και λιγότερους πόρους για να ανταποκριθούν στις καταστροφές από την κλιματική αλλαγή. Επιβάλλεται να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που θα επιβραδύνουν την υπερθέρμανση και θα μας θέσουν σε μια τροχιά δίκαιης μετάβασης σε ένα βιώσιμο κόσμο. Η Έκθεση αποδεικνύει ότι φιλόδοξες περικοπές εκπομπών τώρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή μέσα στο δεύτερο μισό του αιώνα.»
Οι κατά γεωγραφική ζώνη αναλύσεις – που γίνονται σε βάθος στην Έκθεση – αποδεικνύουν, με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ζώνες–κλειδιά του πλανήτη.
«Διαθέτουμε σήμερα μια καλύτερη κατανόηση για το πώς οι επιπτώσεις από τις κλιματικές μεταβολές θα επηρεάσουν τους ανθρώπους και τη φύση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οι διεθνείς προσπάθειες προσαρμογής πρέπει να ενταθούν, ώστε να απαντήσουμε ικανοποιητικά σε τόσο ποικιλόμορφες επιπτώσεις» λέει ο Chamling Rai.
Απόδοση κειμένου: Γ. Κανέλλης