18Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Το θέμα του Συνεδρίου «Κοινωνική Περιβαλλοντική Ευθύνη και Απασχόληση» ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και πρωτοποριακό αφού  για πρώτη φορά συζητήθηκε στην Ελλάδα από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ( Κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι, οικολογικές οργανώσεις και εκπρόσωποι  των επιχειρήσεων).
 Η προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η ανάληψη δηλ. από τις επιχειρήσεις  -σε εθελοντική βάση- δράσεων και πρωτοβουλιών για την κοινωνία και το περιβάλλον, αποτυπώθηκε σαν αναγκαιότητα σε ένα κοινό κείμενο συμφωνίας που ψηφίστηκε με τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου ( απόφαση στην διπλανή σελίδα). Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το κλίμα, το επίπεδο, τον προβληματισμό και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Η συνέχιση της συνεργασίας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ με την ΚΕΔΚΕ, αλλά και η  ουσιαστική συμμετοχή της ΓΣΕΕ  στις εργασίες του συνεδρίου, αξιολογήθηκαν ως πολύ θετικά στοιχεία που συνέβαλαν στην ολόπλευρη εξέταση του θέματος. Σημαντική ήταν επίσης και η εκπροσώπηση της πολιτείας που εκδήλωσε ζωηρό ενδιαφέρον για τις εργασίες και τις αποφάσεις του συνεδρίου.   
Χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Δημ. Κοντός, του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννη ο Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος κ. Ι. Βουρνάς και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα ο σύμβουλος κ. Κ. Αγγελόπουλος.
Η ποιότητα των εισηγήσεων ήταν σε υψηλό επίπεδο και η κάλυψη του θέματος ήταν πλήρης.

Ο Δ. Παπαδόπουλος, Δ/ντής του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.), τόνισε την αναγκαιότητα για την συμμετοχή των επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη με άξονες την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της Ε.Κ.Ε. για τις επιχειρήσεις ( βελτίωση του κόστους  της ποιότητας των προϊόντων, ικανοποιημένο και παραγωγικό προσωπικό, θετική ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία).

Ο Κ.Αγγελόπουλος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι η έννοια της Ε.Κ.Ε. αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη σημασία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και εντός της Ε.Ε., ενώ από το 2000 αναπτύσσεται μια διεθνής πρωτοβουλία του ΟΗΕ (Global Compact) για την προώθηση της μέσα από την τήρηση 10 βασικών αρχών που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς και  το περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά το Υπ.Ανάπτυξης  επιδοτεί τις επιχειρήσεις για την ανάληψη παρόμοιων δράσεων όπως είναι η εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, η εισαγωγή περιβαλλοντικά  φιλικής τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία κλπ.

Ο Χ.Παλαιολόγος, Γεν.Γραμματέας  της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Πράσινη Απασχόληση μέσα από την Κοινωνική Ευθύνη και την Επιχειρηματικότητα σε συγκεκριμένους τομείς όπως ο ήπιος και  εναλλακτικός τουρισμός, εγκαταστάσεις και δίκτυα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), βιολογική γεωργία- κτηνοτροφία κλπ. Τόνισε επίσης ότι ο ιδιωτικός τομέας στις σύγχρονες κοινωνίες οφείλει να έχει μια «ηθική» δραστηριοποίηση, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι ήδη σε πολλές χώρες τα κινήματα καταναλωτών αξιολογούν τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς, ενημερώνοντας και κατευθύνοντας κατάλληλα τους  πολίτες.

Η Χριστίνα Θεοχάρη, Γραμματέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ ανέπτυξε τη σχέση μεταξύ της κοινωνικής περιβαλλοντικής ευθύνης και Εργασίας.
Ανέφερε ότι η Ε.Κ.Ε. δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την αποφυγή του κοινωνικού διαλόγου με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους ούτε για την μη εφαρμογή των νόμων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δυο βασικές παράμετροι που σχετίζονται με το εργασιακό και ευρύτερο περιβάλλον είναι η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και η διαχείριση του περιβαλλοντικού κόστους από την χρήση των φυσικών πόρων

Η Χρ.Δαμουλιάνου, δημοσιογράφος τόνισε τον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ΜΜΕ στην προώθηση και στήριξη της Ε.Κ.Ε. ξεκινώντας πρώτα από όλα από τις δικές τους επιχειρήσεις και δημοσιοποιώντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Βρετανία οι μεγάλες εφημερίδες (Guardian και Financial Times) δημοσιεύουν ετήσιους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς απολογισμούς. Σε κάθε περίπτωση η υπευθυνότητα των Μέσων Ενημέρωσης ως προς την ενημέρωση για την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί βέλτιστη συνεισφορά για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Ο Κ.Βολιώτης, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΝΔΟΙΚΟ,  ανέφερε ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά για την προώθηση της Ε.Κ.Ε. παράλληλα με τον δεδομένο ρόλο τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Η εμπλοκή των ΜΚΟ σε αντίστοιχες δράσεις και συμπράξεις, έχει σαν προαπαιτούμενα μεταξύ άλλων,  την αξιοπιστία και οικονομικότητα των δράσεων, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, τον εθελοντισμό και τον σεβασμό της νομιμότητας από τους εταίρους.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση  του ΠΑΝΔΟΙΚΟ που  πραγματοποιήθηκε μετά την λήξη του θεματικού μέρους, συμμετείχαν 34 οργανώσεις. Στην συνέλευση συζητήθηκαν:

1) Ο προγραμματισμός δράσης του ΠΑΝΔΟΙΚΟ για τον επόμενο χρόνο και οι προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του
2)  Η αξιολόγηση των κυριότερων οικολογικών προβλημάτων του Ελληνικού χώρου και η ιεράρχησή τους.
Με τη λήξη του Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ εκλέχτηκε νέα Επταμελής Γραμματεία, η οποία αποτελείται από τους εξής:
Γιάννη Ζήση (Μακρακώμη Λαμίας), Κώστα Βολιώτη (Βόλος), Νίκο Ασλάνογλου (Βέροια), Βασίλη Κελλάρη (Διμηνιό Κορινθίας), Άννα Αλευρά (Σέρρες), Δημήτρη Παπαχρυσό (Μυτιλήνη) και Γιώργο Καλιαμπέτσο (Αθήνα)
Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι:
Γιώργος Βασιλακόπουλος (Πάτρα), Ρόζα Μηνακούλη ( ΠΟΦΥΖΩ, Αθήνα), Βάσω Καραζέρη ( Ακράτα).

Αποφασίσθηκε επίσης το επόμενο συνέδριο να γίνει στην  Κέρκυρα και να έχει σαν θέμα τις Κλιματικές Αλλαγές

H ΑΠΟΦΑΣΗ TOY 18ΟΥ  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ  ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) διοργανώθηκε στη Βέροια (3-5/11/2006) σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, τη ΓΣΕΕ και το Δήμο Βέροιας. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν η «Κοινωνική Περιβαλλοντική Ευθύνη και Απασχόληση» στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Η ΕΚΕ είναι εθελοντική ανάληψη ευθύνης από τις επιχειρήσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν, με απώτερο στόχο τη δέσμευση για δημιουργία  συμπράξεων αμοιβαίου οφέλους. Ειδικότερα στο τομέα του φυσικού περιβάλλοντος και της προστασίας του, οι συμμετέχοντες στο 18ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διάδοσης ορθών πρακτικών ΕΚΕ. Γι αυτό εκφράστηκε η ελπίδα οι ιδέες και οι προτάσεις που προέκυψαν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω διάλογο και διαβούλευση όπως:  

1. Ανάληψη εκ μέρους των επιχειρήσεων δράσεων για τη προστασία του εργασιακού (υγεία και ασφάλεια) και ευρύτερου περιβάλλοντος.
2. Δημιουργία κοινά αποδεκτών εργαλείων μέτρησης και αξιολόγησης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.
3. Διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους, την κοινωνία και τις δημόσιες αρχές, για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος.
4. Δημιουργία εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού για την ΕΚΕ και το περιβάλλον.
5. Παροχή κινήτρων προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για βελτίωση των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών επιδόσεών τους.
6. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών συντονισμού για εφαρμογή και διάδοση κοινών δράσεων ΕΚΕ.
7. Δημιουργία Ακαδημίας Υπευθυνότητας.
8. Στήριξη δράσεων ΕΚΕ μέσα από τις προμήθειες του δημόσιου τομέα με κριτήρια κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης και με ανάπτυξη ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής.
9. Δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο τομέα του περιβάλλοντος με την υποστήριξη των δράσεων ΕΚΕ και ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας όπως στους τομείς της ανακύκλωσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του οικοτουρισμού κοκ.
10. Η αυτοδιοίκηση ως βασικός κοινωνικός εταίρος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συντονίσει δράσεις και προγράμματα που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία πράσινων θέσεων απασχόλησης σε τοπικό, περιφερειακό και διακρατικό  επίπεδο και σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι αστικές αναπλάσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο εναλλακτικός τουρισμός, η κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.α.
Ο διάλογος γύρω από αυτά τα ζητήματα και ο ρόλος των ΜΚΟ δεν τελειώνει με το παρόν συνέδριο αλλά ανοίγει στους εταίρους και συμμετέχοντες  και ευρύτερα στην κοινωνία.