Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Νερό, Υγρά Απόβλητα και Περιβάλλον: Παραδόσεις και Πολιτισμός»

E2Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Πάτρα στις 22-24 Μαρτίου το 1ο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Νερό, Υγρά Απόβλητα και Περιβάλλον: Παραδόσεις και Πολιτισμός». Το συμπόσιο έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με 9 θεματικές ενότητες και πάνω από 130 συμμετοχές από 30 διαφορετικές χώρες από όλες τις ηπείρους.  

 

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διάφορες ειδικότητες και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συμποσίου ήταν η διεπιστημονικότητα. Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο Καθ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδροι ήταν ο Καθ. Μιχάλης Λεοτσινίδης και η Επικ. Καθηγήτρια Χρυσή Κ. Καραπαναγιώτη από το Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και ο Ιωάννης Συμπέθερος από το ΤΕΙ Αθηνών.  

 

Τα κυριότερα συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν ως εξής:

 

  • Τα αρχαία και παλαιά έργα, όπως π.χ. λουτρά, παλάτια, κάστρα, μοναστήρια κλπ περιέχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τη γνώση μας σε σχέση με τη διαχείριση και την τεχνολογία του νερού. 
  • Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών δεν είναι μία απλή υπόθεση αλλά αποτελεί μία διεργασία με συνεχή ιστορία.  
  • Η ανάπτυξη μίας νέας τεχνολογίας σε μία περιοχή δεν είναι αρκετή για την υιοθέτησή της σε μία άλλη.  Κυρίαρχα στοιχεία που επηρεάζουν τη χρήση των τεχνολογιών είναι η πολιτική που ασκείται σε κάθε περιοχή αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και κυρίως οι συνήθειες των κατοίκων.  
  • Η διαχείριση του νερού επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις του κλίματος και από φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, φωτιές και πλημμύρες.  
  • Από το παρελθόν φαίνεται ότι οι καλύτερες τεχνολογίες είναι αυτές που έχουν χρησιμοποιήσει βελτιστοποίηση και έχουν προβλέψει τις ανάγκες του μέλλοντος. 
  • Η ανακύκλωση του νερού ή ο κλειστός κύκλος του νερού δεν είναι απλά μία μοντέρνα ιδέα αλλά είναι μία πρακτική που βρίσκεται στην ιστορία πολλών πολιτισμών.  
  • Σήμερα η απλή επεξεργασία των υγρών αποβλήτων δεν φαίνεται ικανοποιητική αλλά προτείνονται συνεχώς ιδέες για την παραγωγή νέων προϊόντων όπως βιοκαύσιμα, λιπάσματα, κλπ.  
  • Όπως φάνηκε όλοι οι σύνεδροι πιστεύουν ότι μπορούν να μάθουν από το παρελθόν. Ωστόσο φαίνεται να λείπει μία κοινή γλώσσα που να κοινοποιεί τα αρχαιολογικά ευρήματα στους επιστήμονες που αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες και το ανάποδο. Μέσα από τέτοιου είδους συμπόσια επιτυγχάνεται η μεταφορά γνώσης για τις τεχνολογίες και τις γνώσεις του παρελθόντος από τους αρχαιολόγους προς τους θετικούς επιστήμονες αλλά και οι αρχαιολόγοι μπορούν να μάθουν για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η σκέψη για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας.  

 

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχει μεγάλο πλούτο σε κατασκευές του παρελθόντος που θα μπορούσαν να αναδειχθούν και να ενταχθούν σε διάφορα πλαίσια.  Αυτά τα πλαίσια θα μπορούσαν να αφορούν στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία κλπ.  Επίσης θα μπορούσαν να συνδεθούν με τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περιοχής και να αναπτυχθούν παράλληλες δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εξάγουν τεχνολογικές πληροφορίες από το παρελθόν με μεγάλη λεπτομέρεια και ακρίβεια.  Η χρήση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ανάπτυξη δημιουργικής διδασκαλίας αλλά και σε παροχή τεχνολογικών λύσεων σε νέα προβλήματα.                 

Χ.Κ

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: 

Οι θέσεις μας, η θέση σου.

 

 

Η 22α Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Μια μέρα αφιερωμένη σε ένα ιδιαίτερα απαραίτητο σε όλα τα έμβια όντα δημόσιο αγαθό, έναν φυσικό και περιβαλλοντικό πόρο που οι περισσότεροι θεωρούμε αστείρευτο, εσαεί άφθονο και ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες μας. 

Ωστόσο, σήμερα, η διαχείριση του πόρου δεν είναι δημόσια, ολοκληρωμένη, ορθολογική και βιώσιμη, παρά ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται κατασπατάληση και ρύπανση των υδατικών αποθεμάτων, απώλεια νερού από τα δίκτυα, περιορισμένη χρήση εναλλακτικών πηγών νερού κ.λπ. Παράλληλα, η ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών/χρηστών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη διατήρηση και ανάπτυξη της καλής οικολογικής κατάστασης όλων των υδάτινων σωμάτων της χώρας με σύγχρονη ελεύθερη πρόσβαση από όλους. Αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού συνιστά η μέριμνα από πλευράς διοίκησης, τοπικής και κεντρικής, για την ενίσχυση των μηχανισμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, η δημοσιοποίηση και η διάχυση της περιβαλλοντικής πληροφορίας και ευρύτερα η ενημέρωση, εκπαίδευση και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες. Για το σκοπό αυτό, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του, αναπτύσσει πολιτικές, ενημερώνει και διαβουλεύεται με πολίτες και φορείς, συμμετέχει  σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση με στόχο τη  δημόσια, ολοκληρωμένη, ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων.    

 

Δυστυχώς όμως η βιωσιμότητα των υδατικών πόρων δεν είναι η μόνη που διακυβεύεται. Η σημερινή κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική κρίση έχει επηρεάσει αναπόδραστα τα οικονομικά δεδομένα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το οποίο έχει ανάγκη όσο ποτέ την υποστήριξη των φίλων του.

 

Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε όλες και όλους εσάς που έχετε στηρίξει αυτά τα 24 χρόνια τις προσπάθειές μας, αναγνωρίζοντας τη συνέχεια και τη συνέπειά μας, με γνώμονα τις θεμελιώδεις αρχές της ανεξαρτησίας, της κοινωνικής ευθύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας που μας χαρακτηρίζουν, να σας ζητήσουμε να μας ενισχύσετε οικονομικά και με αυτό τον τρόπο να γίνετε συμμέτοχοι στις προσπάθειές μας και να συμβάλετε στην συνέχεια  του έργου μας.