Την Παρασκευή 28 Μαρτίου έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος, για σοβαρές παραλείψεις σε ό,τι αφορά στην προστασία και διαχείριση της παραλιακής περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, της δεύτερης σημαντικότερης μετά τη Ζάκυνθο περιοχής για τη θαλάσσια χελώνα Caretta – Caretta.
Η παραπομπή
Το σκεπτικό (παρακάτω) δείχνει πολλά για το πώς φερόμαστε στις πολύτιμες φυσικές περιοχές μας που ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000, για τις οποίες εύκολα αναλαμβάνουμε διεθνείς δεσμεύσεις προστασίας και εξίσου εύκολα τις αφήνουμε βορά σε κάθε είδους κοντόφθαλμα συμφέροντα που θέλουν να κτίζουν οσοδήποτε και οπουδήποτε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση. Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, μία από τις σημαντικότερες παραλίες φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο και μια περιοχή που προστατεύεται βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε. Στην περιοχή πολλά σχέδια ανάπτυξης και κατασκευαστικές δραστηριότητες γίνονται ανεκτά και αδειοδοτούνται, γεγονός που έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση. Έπειτα από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Janez Potočnik, η Επιτροπή παραπέμπει τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε…..»
Και συνεχίζει:
«Η Επιτροπή εξέφρασε πρώτα τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2011, ανησυχίες τις οποίες επανέλαβε σε αιτιολογημένη γνώμη ένα χρόνο αργότερα. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων και κατάρτισε πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του. Ωστόσο, σχεδόν δύο έτη μετά την εκπόνηση του προγράμματος, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι οικότοποι των χελωνών, οι οποίοι προστατεύονται βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας. Δεδομένου ότι η περίοδος φωλεοποίησης για το 2014 πρόκειται να ξεκινήσει, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε.
Στραβά μάτια αντί βιώσιμης ανάπτυξης
Με λίγα λόγια ο αρμόδιος επίτροπος καταγγέλλει την Κυβέρνηση της χώρας μας ότι κρατάει στο συρτάρι το Σχέδιο για περιφερειακό Πάρκο ανεχόμενη και αδειοδοτώντας τετελεσμένα εις βάρος της προστασίας της άγριας ζωής, για την οποία έχουμε διεθνώς δεσμευτεί.
Θυμίζουμε ότι, όταν το καλοκαίρι του 2013 έγινε γνωστό το αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βασισμένο σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, για την ίδρυση Περιφερειακού Πάρκου στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου (Νότια Ηλεία – Βόρεια Μεσσηνία), άρχισαν νωρίς οι αντιδράσεις των συμφερόντων εκείνων που, με κοντόφθαλμα κριτήρια δήθεν ανάπτυξης, θέλουν τις φυσικές μας περιοχές ξέφραγα αμπέλια. Στόχος ήταν η παραπομπή του σχεδίου στις καλένδες από τη μια, η συκοφάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δρουν για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή από την άλλη. Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε φαίνεται ότι πέτυχαν πολλά.
Τα πληρώνουμε όμως όλοι με μια ακόμη υποτιμητική για το κύρος της χώρας παραπομπή.
Περιφερειακό Πάρκο τώρα!
Αλλά αυτό που θα πληρώσουμε βαρύτερα και μακροχρόνια είναι η ακύρωση της προοπτικής για ήπια και διαρκή ανάπτυξη βασισμένη στο σεβασμό και τις αντοχές της πολύτιμης αυτής περιοχής, μέσω της πολιτικής «στραβά μάτια» σε όποιους βιάζονται να προλάβουν τις ρυθμίσεις του Περιφερειακού πάρκου.
Αυτά δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά. Η ομορφιά και η βιοποικιλότητα της χώρας μας είναι γνωστή διεθνώς ως εξαιρετική, π.χ. για την Caretta – Caretta οι ακτές μας της Ζακύνθου και της Πελοποννήσου είναι οι σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας σε όλο τον κόσμο. Η διαφύλαξή τους μαζί με ήπια τουριστική ανάπτυξη εγγυώνται σταθερά εισοδήματα για όλους τους κατοίκους της περιοχής, τα στραβά μάτια σε λίγους την υποβάθμισή της.
Οι διαδικασίες για το Περιφερειακό Πάρκο Κυπαρισσιακού πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν χωρίς εκπτώσεις. Όχι μόνο για να έχουμε καλή έκβαση στη δίκη. Αλλά κυρίως γιατί συμφέρει τη χώρα μας.
Γιώργος Κανέλλης