Πώς θα διοικηθεί το Φράγμα Πείρου;

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

 

E1Το φράγμα του Πείρου-Παραπείρου ως έργο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Πρόκειται για ένα έργο θεμέλιο της μελλοντικής υδρευτικής ασφάλειας των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυμαίων αλλά και της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών, για την οποία αποτελεί σημαντική ευκαιρία.

 

Φυσιολογικά τίθεται το θέμα του σχήματος που θα διοικήσει το έργο κατά τη λειτουργία του. Από δημοσιεύματα έχει γίνει γνωστό ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΔΕΠΙΝ έχει θέσει θέμα συμμετοχής της ΒΙΠΕ Πατρών, που, όπως ξέρουμε, ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, με ποσοστό της τάξης του 20% στη διοίκηση Αναπτυξιακής Εταιρίας που θα αναλάβει τη διαχείριση του εν λόγω έργου, με τους τρεις Δήμους να μοιράζονται το υπόλοιπο 80%.

 

Από την άλλη οι τρεις ενδιαφερόμενοι Δήμοι της Αχαΐας έχουν εκδηλώσει τη βούληση να αναλάβουν, στο πλαίσιο διαδημοτικού σχήματος, τη διαχείριση του έργου. Σημαντικό στοιχείο αξιοπιστίας για τους Δήμους είναι η δεκαετιών εμπειρία ιδίως της ΔΕΥΑ του Δήμου Πατρέων, η οποία έχει οργανωμένη τεχνική Υπηρεσία, ισορροπημένα οικονομικά και πάνω από 120.000 πελάτες.

 

Το θέμα της προτεινόμενης συμμετοχής της ΒΙ.ΠΕ., παρότι μειοψηφικής, προκαλεί την ανησυχία ότι μπορεί να αποτελέσει όχημα για έμμεση ιδιωτικοποίηση στο μέλλον. Και είναι γνωστό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα του πόσιμου νερού έχουν κατά συντριπτική πλειοψηφία αποτύχει διεθνώς όσον αφορά στην υψηλή τιμολόγηση, την πρόσβαση όλων στο νερό και τη συντήρηση και επέκταση των υποδομών.

 

Είναι, επομένως, ιδιαίτερα σημαντικό οι τρεις Δήμοι να προετοιμαστούν έγκαιρα, ώστε να αναλάβουν τη διαχείριση του θεμελιώδους αυτού έργου με σαφείς σχέσεις μεταξύ τους και λειτουργικό και διαφανές διοικητικό σχήμα. Τα οφέλη μπορούν να είναι όχι μόνο καλό και φθηνό νερό για τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Αχαΐας αλλά και σταθερά έσοδα για τους Δήμους.