Ο φτερωτός κόσμος

TF1Πραγματοποιήθηκαν οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στους υγροτόπους της χώρας. Η καταγραφή των υδρόβιων αλλά και παρυδάτιων ειδών που διαχειμάζουν στα υδάτινα οικοσυστήματα του εθνικού πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς ολοκληρώθηκαν στις 19/01 με την συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού και παροχή εξοπλισμού του Φορέα Διαχείρισης και εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. 

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) και διεξάγονται κάθε χρόνο την δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε πάνω από 100 χώρες. Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Τα δεδομένα της ορνιθοπανίδας που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι που αυτοί μπορεί να είναι λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ. 

 

Καστανόπαπια

Μια από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις αλλά και ασυνήθιστη καταγραφή για την περιοχή είναι η παρουσία της καστανόπαπιας (Tadorna ferruginea). Ανήκει στην κατηγορία των χηνών και αναπαράγεται σε μεγάλη ποικιλία βιοτόπων. Στην Ελλάδα αναπαράγεται στους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας (Έβρος, Νέστος, Κορώνεια, Βιστωνίδα) και στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Κω, Σάμο όπου συχνά φωλιάζει ή κουρνιάζει σε μέρη στα οποία δεν θα περιμέναμε να δούμε πάπια, όπως σε βραχώδεις λόφους, ακόμη και σε βραχονησίδες.

Το μεταναστευτικό είδος διακρίνεται για τις στενές και μακριές φτερούγες, το μακρύ στενό λαιμό και μαύρο περιλαίμιο, το πορτοκαλοκάστανο μανδύα και στήθος. 

Φωλιάζει σε τρύπες, γήλοφους και κοιλώματα, ενίοτε σε βράχια. Τρέφεται σε ρηχά, υφάλμυρα ή γλυκά νερά, λιμνοθάλασσες, λασποτόπια, αλοφυτικές εκτάσεις και σε ενδιαιτήματα γλυκού νερού, κυρίως με μικρά μαλάκια, οστρακόδερμα, προνύμφες εντόμων αλλά και φυτική τροφή που τη βρίσκει σε ρηχά νερά.

 

Επιμέλεια: Διονύσης Μαμάσης 

Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος, M.Sc. Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών  info@mamasis.gr