ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΚΕΣ ΔΙΝΕΣ …ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ!

TF4 Οι «αλκυονίδες» μέρες φέτος, προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, είχαν ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια και η φύση αναθάρρησε λοξοκοιτώντας προς …άνοιξη μεριά! Ήδη από τα μέσα του Γενάρη οι αμυγδαλιές άνθισαν και στις άκρες των αγροτικών δρόμων κομψές ανεμώνες πρόβαλαν ντροπαλά τα λιλά κεφαλάκια τους. Όμως, όπως όλα δείχνουν, ο Φλεβάρης ετοιμάζει είσοδο με βροχές και χιόνια, απαραίτητα, φευ, για να γεμίσουν νερό οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες!

Βέβαια, από πολύ νωρίτερα τα χιόνια το …παράκαναν στις ΗΠΑ, όπου περίπου ο μισός πληθυσμός έζησε φέτος σπάνιες χιονοθύελλες, που έριξαν τη θερμοκρασία κατά δεκάδες βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν! Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο αυτό σε διαταραχή της λεγόμενης πολικής δίνης, ενός ανέμου που κανονικά περικυκλώνει το Βόρειο Πόλο και συγκρατεί το ψύχος παγιδευμένο στην Αρκτική.

Μάλιστα, μας διευκρινίζουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, η έκταση του πάγου στην Αρκτική μειώνεται τα καλοκαίρια και αφήνει έτσι περισσότερο ηλιακό φως να απορροφηθεί από τη θάλασσα. Η επιπλέον θερμότητα ακτινοβολείται πίσω στην ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να διαταράξει την πολική δίνη και να τη φέρει νοτιότερα, κουβαλώντας μαζί της το …πολικό ψύχος!

Φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει σοβαρή βάση, αφού σύμφωνα με την ανάλυση μετρήσεων των παγκόσμιων θερμοκρασιών, που διενήργησαν πρόσφατα επιστήμονες της NASA, το 2013 ήταν η 7η θερμότερη χρονιά από το 1880! Επίσης, παρατήρησαν ότι τα εννέα από τα δέκα θερμότερα έτη, από τότε που διενεργούνται μετρήσεις, καταγράφηκαν στην πρώτη δεκαετία του 2000, με τα έτη 2000, 2010 και 2005 να θεωρούνται τα θερμότερα διαχρονικά!

Και φυσικά, αντί να μας καθησυχάσουν, μας προειδοποιούν ότι συνεχίζοντας εμείς οι άνθρωποι να προκαλούμε υπερθέρμανση του πλανήτη, τις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο της διαταραγμένης πολικής δίνης θα μπορούσε να γίνει πιο συχνό και η κακοκαιρία να κατεβαίνει όλο και πιο νότια!