Με θάρρος και αισιοδοξία συνεχίζουμε τον αγώνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής!
Η φετινή κοπή της οικολογικής μας πίτας ήταν …μία από τα ίδια: και κόσμος πολύς, ακόμη και όρθιοι, και ζεστή ατμόσφαιρα και ποικιλία βεβαίως από χειροποίητα καλούδια και επιβεβαίωση για μια ακόμη φορά των χαρακτηριστικών που έχουν κάνει την ΟΙΚΙΠΑ μια έγκυρη παρουσία στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα ευρύτερα: συνέπεια, μετριοπάθεια συνδυασμένη με επιμονή, ευρύς κύκλος επιρροής, τεκμηριωμένες θέσεις.
Η κοπή της πίτας, που έγινε στη φιλόξενη δημοτική αίθουσα της Αγοράς Αργύρη την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, αποτέλεσε, όπως πάντα, ευκαιρία για απολογισμό της δράσης μας αλλά και για δημόσια κατάθεση των προτεραιοτήτων μας τόσο σε ό,τι αφορά στην ποιότητα ζωής στην πόλη μας όσο και σε ότι αφορά στο φυσικό περιβάλλον της περιφέρειάς μας.
Παραβρέθηκαν και είχαν την ευκαιρία για σύντομες τοποθετήσεις για τα παραπάνω ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων Γ. Δημαράς, οι αντιδήμαρχοι Α. Γεωργακόπουλος, Β. Λοτσάρης, Χ. Στανίτσας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Πολίτης και Χρ. Πατούχας, η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ι. Παπαϊωάννου, ο καθ. Δ. Τζανουδάκης του Βιολογικού Τμήματος, οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, Παν. Θεοδωρόπουλος (Σ.Π.Π.Κ.Υ. Χαλανδρίτσας), Λ. Τηνιακός (Ε.Π.Τ.Π.), ο Β. Πασσάς (Κίνηση-Πρόταση), και βεβαίως πολλοί φίλοι και συνεργάτες της ΟΙΚΙΠΑ καθώς και εκδρομείς της Οικοπαρέας μας. Και βεβαίως όπως πάντα, μετά το «σοβαρό» μέρος, χαλαρώσαμε και ξαναθυμηθήκαμε με φωτογραφίες και βίντεο τις πετυχημένες οικο-εξορμήσεις της περασμένης χρονιάς.
Ακολουθεί το κείμενο του απολογισμού, το οποίο παρουσίασαν ο Γιώργος Κανέλλης και η Ελίνα Ρήγα:
Αγαπητές φίλες και φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ, καλησπέρα.
Εκφράζουμε τη χαρά μας για την παρουσία όλων εδώ, τόσο εκείνων των φίλων που τους είδαμε να πλαισιώνουν συχνότερα τις δραστηριότητές μας όσο και εκείνων που μας παρακολουθούν, διαβάζουν και διακινούν την εφημερίδα μας αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι περισσότερο κοντά μας.
Όπως κι άλλες φορές σε ανάλογες εκδηλώσεις έχουμε πει, το ζεστό κλίμα και η φιλία ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους της ΟΙΚΙΠΑ είναι η αφετηρία για να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στα θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής της πόλης μας και της περιφέρειάς μας ευρύτερα.
Η ουσιαστική αυτή παρέμβαση σοβαρών και συλλογικών εκφράσεων της κοινωνίας των πολιτών είναι όλο και περισσότερο πολύτιμη, ενώ αρχίζει μια ακόμη δύσκολη χρονιά της κρίσης. Είναι απαραίτητο αξίες που διέπουν τη δράση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, όπως η υπεροχή του δημοσίου συμφέροντος, η διαφάνεια, ο διάλογος, η ορθολογική επιχειρηματολογία να εμπνεύσουν όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, χρονιά που θα κρίνει μέσα από τις διπλές της εκλογές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές, την πορεία της χώρας και της περιφέρειάς μας στους δύσβατους δρόμους που έχει δημιουργήσει η πολύπλευρη κρίση.
Γιατί, πρέπει να πούμε ότι μετά από 5-6 χρόνια ύφεσης, ανεργίας και δύσκολων προσαρμογών, όχι μάλιστα δίκαια κατανεμημένων, η χώρα, αλλά και η περιφέρειά μας ειδικότερα, δεν μπορούμε να νοσταλγούμε το παρελθόν. Χρειάζεται το έλλειμμα χρημάτων να αναπληρωθεί από περίσσευμα ευθύνης και σοβαρότητας, ώστε και επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή εξελίξεις να μην συμβούν και τα κοινά αγαθά, και πρώτα απ’ όλα τα σπουδαία οικοσυστήματα με τα οποία έχει προικίσει η φύση την ευρύτερη περιοχή μας, να μην υποστούν βαριές υποβαθμίσεις υπό το κράτος αντιλήψεων για πάση θυσία ποσοτική ανάπτυξη.
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγιναν δεκτές οι αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF Ελλάς)», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των Δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου και ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για τη μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου, έχει ένα καθοδηγητικό νόημα: πλαίσιο μας λέει το ΣτΕ, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, για κάθε ανάπτυξη, είναι η διατήρηση των οικοσυστημάτων σε καλή κατάσταση, επομένως, ορθό και ρεαλιστικό είναι να απομακρυνθούμε από αντιλήψεις που βασίζουν το μέλλον σε μεγαλεπήβολα έργα και να στηριχθούμε στην εξοικονόμηση πόρων, στην τοπική κλίμακα, στην οικολογική καινοτομία, στο σεβασμό των ορίων της φύσης και της φυσικής γεωγραφίας.
Διεθνή γεγονότα
Για να συνδεθούν τα παραπάνω με το διεθνές πλαίσιο, σημειώνω ότι από φέτος μπαίνει σε ισχύ το 7ο πρόγραμμα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, στους στόχους του οποίου πρέπει να ανταποκριθούμε. Παραμένοντας στο διεθνές πλαίσιο, σημειώνουμε τη φτωχή και πάλι σε αποτελέσματα έκβαση των διεθνών συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή που έγιναν στην Πολωνία, την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες της διακυβερνητικής του ΟΗΕ μας προειδοποιούν ότι τα δυσμενέστερα σενάρια των 4 βαθμών Κελσίου παραπάνω, για την υπερθέρμανση του πλανήτη ως το τέλος του αιώνα είναι όλο και πιθανότερα. Χειρότερο νέο στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής ήταν ότι έστω και παροδικά για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το 2013 το όριο αναλογίας διοξειδίου του άνθρακα των 400 μερών στο εκατομμύριο.
Με το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο να προβάλλει ως ο νέος εφιάλτης, ο αγώνας για τη σταθεροποίηση και μείωση των αερίων του θερμοκηπίου φαντάζει δυσκολότερος. Όπως όμως δείχνει το παράδειγμα της Γερμανίας, που ήδη παράγει το 17% των αναγκών της σε ρεύμα από ΑΠΕ ή της περιφέρειας Οντάριο στον Καναδά (13 εκατ) που φέτος σχεδιάζει να κλείσει και τον τελευταίο του ανθρακικό σταθμό, η εναλλακτική λύση είναι ρεαλιστική. Να κλείσουμε πάντως τη σύντομη αναφορά στα διεθνή με κάτι θετικό: η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την αλιεία, που φέρει και τη σφραγίδα της ελληνίδας επιτρόπου Μ. Δαμανάκη είναι πράγματι αρκετά τολμηρή και στηρίζει την ελπίδα ότι θα ανακόψει την απώλεια των ιχθυοαποθεμάτων.
Η πόλη μας – προτεραιότητες
Ας πάμε τώρα στην πόλη μας, την Πάτρα. Μην ξεχνώντας ότι μέγιστο πρόβλημά της είναι η ανεργία, βλέπουμε πως σε ό,τι αφορά στο αστικό περιβάλλον, τις μεταφορές, την ποιότητα ζωής, κύρια προβλήματα στα οποία πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον μας, όπως και εξάλλου και τα προηγούμενα χρόνια, είναι:
– Η απώλεια κοινοχρήστων χώρων. Χρόνια τώρα χάνουμε πλατείες και δρόμους από έλλειψη χρημάτων για αποζημίωση. Χρειάζεται, επιτέλους, να στραφούμε στη διερεύνηση ολικής λύσης, με τολμηρή αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πολεοδομικής νομοθεσίας.
– Το στοίχημα των βιώσιμων μεταφορών με διάνοιξη της οδού Κανακάρη και υλοποίηση ποδηλατοδρόμων. Έχουμε δικαίωμα σε μια πόλη με φιλικότερες στον άνθρωπο μεταφορές.
– Το πρόβλημα των απορριμμάτων. Από την ανακύκλωση των μπλε κάδων πρέπει να πάμε στην επιμελή διαλογή στην πηγή και του οργανικού μέρους, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την αξιοποίηση και της μονάδας προδιαλεγμένου οργανικού που προβλέπεται στο σχέδιο για τη Μονάδα επεξεργασίας στου Φλόκα. Φυσικά η αδιανόητη κατάσταση με τα βοθρολύματα (που τα στέλνουμε λόγω ΝΙΜΒΥ αλλού, κυρίως στο Αίγιο) και τη λυματολάσπη του Βιολογικού που την στέλνουμε στη Μακεδονία, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ακόμη, επείγον είναι να πετύχουμε τον πλήρη θρυμματισμό και κομποστοποίηση των κλαδεμάτων.
– Το Θαλάσσιο μέτωπο και η διεκδίκηση του με βάση το συμφέρον των δημοτών και τις προτάσεις του Δήμου και όχι με βάση βιαστικούς, σε λογική εξυπηρέτησης ολίγων, σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος του θαλασσίου μετώπου που δεν είναι λιμενική ζώνη έχει υποβαθμιστεί από αυθαίρετες κατασκευές, όπως π.χ. στην ακτή Καστελλόκαμπου.
– Η ηχορρύπανση, είτε από την κυκλοφορία είτε από καταστήματα αλλά και από αυθαίρετες συμπεριφορές, όπως το πρόβλημα των συχνών νυκτερινών συναυλιών στην Πλ. Όλγας. Συνεχίσαμε και θα συνεχίσουμε να δρούμε για το πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο της σύμπραξής μας και με άλλους συλλόγους της πόλης. Θετική πάντως είναι η χαρτογράφηση του περιβαλλοντικού θορύβου που γίνεται για την Πάτρα, με ανάθεση του ΥΠΕΚΑ.
– Η αναζωογόνηση της πρώην βιομηχανικής ζώνης στην Ακτή Δυμαίων.
– Ο οργανωτικός εκσυγχρονισμός του Δήμου μας με δεδομένο ότι πλέον με λιγότερους πόρους πρέπει να πετυχαίνουμε περισσότερα.
Η Δράση μας
Ας θυμηθούμε τώρα τα κυριότερα σημεία από τη δράση μας τη χρονιά που πέρασε.
Θα ξεκινήσουμε με αναφορά στο νέο μας χώρο, που ήδη αξιοποιούμε όχι μόνο για τις συνελεύσεις μας αλλά και για ανοικτές στο κοινό εκδηλώσεις. Πράγματι είναι αναβαθμισμένος και ήδη αποδίδει.
Συνεχίσαμε και αυτή τη χρονιά το ευρωπαϊκό προγραμμα «FOODPRINT.EU» (το διατροφικό αποτύπωμα στην Ευρώπη) με παραγωγή υλικού και συναντήσεις με τις άλλες 7 ευρωπαϊκές οργανώσεις στη Ρουμανία, Φινλανδία- Εσθονία και Πολωνία.
Αναδείξαμε το πρόβλημα των αποβλήτων εκσκαφών και κατασκευών στην είσοδο του φαραγγιού του Βουραϊκού. Παρά τη δημοσιοποίηση που πήρε το θέμα τα μπάζα παραμένουν.
Προβάλαμε τη μελέτη του δικτύου ποδηλατοδρόμων, που παρέλαβε ο Δήμος μας, με ρητό στόχο την σταδιακή αλλά χωρίς οπισθοδρομήσεις υλοποίησή της.
Συνεχίσαμε να παλεύουμε για την εδραίωση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα των 803 συνολικά στρεμμάτων καταπατημένης δασικής έκτασης στα «Σαμαρέικα» Δυτικής Αχαΐας, είτε σε σχέση με την προσπάθεια αμφισβήτησης των ορίων για να εμφανιστούν στην Ηλεία και να ανατραπούν οι αποφάσεις αποβολής των καταπατητών είτε αναδεικνύοντας πρόσφατα τη δήλωσή τους στο κτηματολόγιο ως ιδιωτικών είτε ακόμα παριστάμενοι στην επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων.
Τοποθετηθήκαμε δημόσια (όπως κάνουμε χρόνια) στο θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας απορριμμάτων για την Αχαΐα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κάθε τελική επιλογή να είναι συμβατή με την αύξηση της ανακύκλωσης και της διαλογής του οργανικού στην πηγή. Ταχθήκαμε υπέρ της χωροθέτησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα όρια του Δήμου μας, κόντρα στους λαϊκισμούς και τοπικισμούς που ως τώρα έχουν αναβάλει την αναγκαία αυτή χωροθέτηση.
Αναδείξαμε το θέμα της λαθροϋλοτομίας στα δάση και με δημοσιεύματα και με προτάσεις που προκάλεσαν σχετική σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Μιλήσαμε για το «Περιβάλλον στην Ελλάδα της Κρίσης» στην ετήσια βασική μας ημερίδα το Μάιο με ομιλητές τη Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, τον συμπολίτη μηχανικό Στέφανο Κοσμά και τον καθηγητή του Βιολογικού και πρόεδρο του Φ.Δ. Χελμού Γρηγόρη Ιατρού.
Στηρίξαμε και πήραμε μέρος μαζί και με τις εθελόντριες από την Πολωνία που φιλοξενήσαμε στα πλαίσια άλλου ευρωπαϊκού προγράμματος, του «Ecosynergy 50+», στην καμπάνια του Δήμου Πατρέων για την προώθηση της ανακύκλωσης, που ήδη αποδίδει καρπούς.
Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος μέλη και φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ επισκεφθήκαμε για 3 εβδομάδες τη Βαρσοβία όπου προσφέραμε εθελοντική εργασία, αντλώντας παράλληλα πολύτιμες εμπειρίες.
Καθαρίσαμε την κοίτη του Διακονιάρη και αναδείξαμε το πρόβλημα των παράνομων αποχετεύσεων κατά μήκος του χειμάρρου
Συμμετείχαμε μαζί με άλλους 13 φορείς στην καμπάνια ενάντια στη διάχυση του πλαστικού στη θάλασσα.
Καταγγείλαμε την παραχώρηση 655 στρ. της Στροφιλιάς στο ΤΑΙΠΕΔ προς διάθεση για αξιοποίηση και γενικότερα μέσω και των εκπροσώπων μας στους Φ.Δ. Στροφιλιάς και Χελμού θέσαμε τα θέματα της πολυετούς καθυστέρησης ώριμων προγραμμάτων των Φορέων από «καρεκλοκένταυρους».
Πήραμε μέρος στις δράσεις συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων του Δήμου Πατρέων, χωρίς να παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε την ανάγκη μόνιμης υποδομής για την παραλαβή των αποβλήτων αυτών.
Ξεκινήσαμε τις εκδηλώσεις μας στο νέο μας χώρο με προβολή και συζήτηση κατά της ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, που διεθνώς έχει αποτύχει.
Οργανώσαμε κι άλλες προβολές, εκδηλώσεις δημιουργικής συμμετοχής για παιδιά και μια συζήτηση – …ανάκριση του αντιδημάρχου έργων κ. Λοτσάρη (και έπεται συνέχεια βεβαίως).
Συνδιοργανώσαμε την πετυχημένη ημερίδα του Δικτύου για την Ηχορρύπανση στα πλαίσια του forum ανάπτυξης.
Και βέβαια βγάζουμε με κόπο αλλά και μεράκι την εφημερίδα μας εν αιθρία κάθε μήνα και τροφοδοτούμε με πληροφορίες την ιστοσελίδα μας www.oikipa.eu
Να μην παραλείψουμε τις εκδρομές της οικοπαρέας μας στη Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, το Πλανητάριο και το Μέγαρο μουσικής στην Αθήνα, το Χλεμούτσι και το δάσος Βαρθολομιού, την Εύβοια, το Μαρόκο, την Τριχωνίδα, τον Πάρνωνα.
Εννοείται ότι σε όλα αυτά τα πεδία θα παραμείνουμε ενεργοί, κάτι που ζητάμε και από όλους τους φίλους μας. Περισσότερο και συλλογικό ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά, και μάλιστα σε μια εκλογική χρονιά, είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν τα φαινόμενα της κακοδιοίκησης, της διαφθοράς, της παραβίασης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και της υποβάθμισης των κοινών αγαθών.
Ευχόμαστε υπομονή (που θα μας χρειαστεί) και υγεία σε όλους, σας ζητούμε να στηρίζετε τις δραστηριότητες της ΟΙΚΙΠΑ, έστω με ένα email, μια συμμετοχή σε μια ανοικτή εκδήλωση, δίνοντας και σε άλλους την εφημερίδα μας. Ευπρόσδεκτοι είναι και όσοι θέλουν μια πιο συχνή δραστηριοποίηση μαζί μας.
Και μην ξεχνάμε: καθημερινή εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και για την τσέπη μας και για τον πλανήτη, υπεύθυνη ανακύκλωση, σεβασμός της φύσης και των ισορροπιών της είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για μας αλλά και τον πλανήτη μας – το μόνο που έχουμε!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !