Ο φτερωτός κόσμος

TF4Ένα από τα διαχειμάζοντα είδη που έχουν παρατηρηθεί στην προστατευόμενη περιοχή είναι οι αέναοι μετανάστες, οι αξιοθαύμαστοι πιλότοι μετανάστευσης, οι κύκνοι. Μεταναστεύουν από τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Μεσόγειο για καλύτερη εξεύρεση τροφής και φυσικά ανεκτές κλιματολογικές συνθήκες. Ταξιδεύουν την ημέρα, γιατί προσανατολίζονται καλύτερα εκμεταλλευόμενα τα θερμά ανοδικά ρεύματα του αέρα κερδίζοντας ύψος χωρίς να χτυπούν τα φτερά τους. Το χαρακτηριστικό τους είναι ο σχηματισμό V πετώντας σε μεγάλο ύψος.  

 

Κύκνος

Πτηνό αναγνωρίσιμο που αναπαράγεται το χειμώνα σε ανοιχτά νερά, αφού αντέχει το κρύο, αρκεί να μην παγώσει το νερό, και το καλοκαίρι σε λίμνες με καλαμώνες. Ο κύκνος (Cygnus olor) αποτελεί σύμβολο ομορφιάς, γοητείας, αγνότητας και αφοσίωσης. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα υδρόβια πουλιά.

Διακρίνεται για τον μακρύ και ευέλικτο λαιμό, τα μεγάλα πόδια και το βαρύ σώμα. Έχει μήκος 1,4-1,5 μ. με άνοιγμα φτερούγων 2,5 μ

Τρέφεται κυρίως με ρίζες υδρόβιων φυτών, σπόρους, σκουλήκια και όστρακα.

Είναι αρκετά κοινωνικό είδος εκτός όμως από την περίοδο της αναπαραγωγής. Μονογαμικό εφ’ όρου ζωής. Κατασκευάζει τη φωλιά στο έδαφος ή σε σωρό βλάστησης από υδρόβια φυτά στις όχθες λιμνών και στα έλη. Το θηλυκό επωάζει περίπου 6 αυγά και όταν γεννηθούν οι νεοσσοί οι γονείς τους τα φροντίζουν επί αρκετούς μήνες.

Επιμέλεια: Διονύσης Μαμάσης 

Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος, M.Sc. Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών  info@mamasis.gr