Ο Δήμος Τήνου καινοτομεί με την αφαλάτωση

TF1Πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης της άλμης από μονάδες αφαλάτωσης που οδηγεί σε μηδενικά απόβλητα, προωθεί  η Τήνος, σύμφωνα με τα πορίσματα διεθνούς συνεδρίου που έγινε στο νησί στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Η διαχείριση αυτή που γίνεται πιλοτικά στον Αγ.Φωκά, στηρίζεται στην ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με την εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής γνωστής ως σύστημα Sol- Brine. 

Το  διεθνές αυτό συνέδριο που διοργανώθηκε  στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  είχε ως κεντρικό άξονα τη διαχείριση του νερού στις νησιώτικες περιοχές αλλά και τη βιώσιμη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης ώστε να μην  προκαλούνται επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργείται από τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης είναι η ρύπανση που υφίσταται το θαλάσσιο περιβάλλον από το υγρό υπόλειμμα της άλμης. Η ρύπανση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στα διάφορα οικοσυστήματα αφού διαταράσσει τις φυσικοχημικές παραμέτρους των οικοσυστημάτων.

Το σύστημα Sol- Brine που σχεδιάστηκε και λειτουργεί στο νησί από ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ είναι ένα  μοντέλο  επεξεργασίας της άλμης που περιλαμβάνει τον εξατμιστήρα, τον κρυσταλλωτήρα και τον ξηραντήρα και καταλήγει σε μηδενικά υγρά απόβλητα (Zero Liquid Discharge). 

Το σύστημα τροφοδοτείται εξολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκών  και θερμικών συλλεκτών κενού). 

<Ευπρόσδεκτες είναι οι αντιρρυπαντικές τεχνολογίες ιδιαίτερα όταν είναι ενεργειακά αυτόνομες και περιβαλλοντικά «καθαρές». Να μην ξεχνάμε όμως ότι  πριν από τις εφαρμογές  αυτές  πρέπει να προηγούνται  η πρόληψη  και η βιώσιμη διαχείριση αυτού του ζωτικού αγαθού.  Να θυμηθούμε ότι αφαλάτωση παραμένει μια ενεργοβόρα διαδικασία, συνεπώς δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική πηγή για πόσιμο νερό. Πολύ σημαντική είναι τόσο η εξοικονόμηση νερού, όσο και η παράλληλη ανάπτυξη άλλων πηγών (συλλογή βρόχινου νερού, σωστή διαχείριση των όποιων υδατικών αποθεμάτων του νησιού κλπ).>