Ο Οκτώβρης έκανε την εμφάνιση του φέτος με ξαφνική και ασυνήθιστα εντυπωσιακή βροχή και αέρα. Άθελά μας, κάτι τέτοιες στιγμές, το μυαλό μας πάει στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», που ταλανίζουν τον πλανήτη μας ως απόρροια της Kλιματικής Aλλαγής, την οποία «επιβεβαίωσε» πανηγυρικά και η πολυαναμενόμενη τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής (ΙPCC) του ΟΗΕ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω έκθεση «ακόμα κι αν μηδενίσουμε αύριο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία του πλανήτη θα παραμείνει αυξημένη για αιώνες ή χιλιετίες». Όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί άμεσα ένας τέτοιος μηδενισμός, αλλά θα μπορούσαμε τουλάχιστον να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές. Και η δικαιολογία «μα, ΕΓΩ μόνος μου… ή τι μπορώ να κάνω για κάτι τέτοιο;», πιστέψτε με, δεν ευσταθεί, αφού ίσως αρκεί να σταματήσουμε την υπερκατανάλωση και στα …τρόφιμα, ώστε να μην «πετάμε» πολλά υπολείμματα στα σκουπίδια !
Διότι σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) με τίτλο «Το αποτύπωμα των υπολειμμάτων φαγητού», αν το φαγητό ήταν …χώρα, θα ερχόταν τρίτη στη σειρά σε εκπομπές ρύπων, αμέσως μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ (που δεν …πιάνονται με τίποτα)! Συγκεκριμένα, φαίνεται πως κάθε χρόνο περίπου το 1/3 των τροφών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (1,3 δισ. τόνοι) καταλήγει στις χωματερές μαζί με την ενέργεια, το νερό και τα χημικά, που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή και διάθεσή τους, ανεβάζοντας έτσι το ανθρακικό τους αποτύπωμα σε 3,3 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως!
Κι ενώ στον αναπτυγμένο κόσμο ο κύριος όγκος των υπολειμμάτων φαγητού προέρχεται από την υπερκατανάλωση και την τάση να αγοράζουν οι άνθρωποι περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα πραγματικά χρειάζονται, στις αναπτυσσόμενες χώρες το πρόβλημα δημιουργείται από τη μη αποδοτική γεωργική παραγωγή και την έλλειψη μέσων για τη σωστή φύλαξη και διατήρηση των τροφίμων. Έτσι οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν ως λύση τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, ώστε η εφοδιαστική αλυσίδα να γίνει πιο αποδοτική, αλλά και την αύξηση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και ψύξης τροφίμων.
Συμπερασματικά η ορθότερη διαχείριση των τροφών και ΚΥΡΙΩΣ των υπολειμμάτων τους θα μπορούσε να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στο μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη!