Ο φτερωτός κόσμος

TF3Ο ορεινός όγκος των Μαύρων Βουνών αποτελεί την οικολογική συνέχεια του δάσους Στροφυλιάς και της λιμνοθάλασσας Καλογριάς. Καλύπτεται από αραιά δάση ήμερης βελανιδιάς (Quercus macrolepis), από χαμηλή βλάστηση και φρύγανα. Η ονομασία του οικοσυστήματος προήλθε από τη μαύρη όψη της βλάστησης που αντικρίζει κανείς όταν το παρατηρεί από μακριά. Το ύψος του ασβεστολιθικού λόφου φτάνει τα 240 μέτρα. 

Οι κάθετες απότομες πλαγιές του προσφέρουν μια εντυπωσιακή θέα από τον αρχαιολογικό χώρο του τείχους Δυμαίων και ο λόφος αποτελεί καταφύγιο για ερπετά, θηλαστικά, με θέσεις φωλιάσματος κυρίως για αρπακτικά πουλιά.

Ένα από αυτά τα είδη που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή είναι ο μπούφος, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό νυχτόβιο αρπακτικό.

 

Μπούφος

Ανήκει στην οικογένεια των γλαυκών (Strigiformes). Το μεγαλύτερο νυχτόβιο αρπακτικό (Bubo bubo) κατοικεί στα βουνά και στις σχισμές των βράχων καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, στις κουφάλες των γέρικων δέντρων. 

Το ύψος του φτάνει τα 75 εκ., με άνοιγμα φτερούγων τα 1,7μ. Τα διαπεραστικό του βλέμμα με τα πορτοκαλοκόκκινα μάτια, το μεγάλο κεφάλι, το πυκνό σκούρο καφετί χνουδωτό φτέρωμα, οι μακριές τούφες των αυτιών και η γεροδεμένη κατασκευή του μαγνητίζει τα βλέμματα των παρατηρητών.  

Το είδος δεν μεταναστεύει και δεν απομακρύνεται από την περιοχή του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Στα Μαύρα Βουνά με τους απότομους γκρεμούς και στην κοιλότητα των βράχων έχει εποικίσει ένα ζευγάρι μαζί με αρκετά άλλα φωλεάζοντα είδη.

Δραστήριος το σούρουπο, τη νύχτα και την αυγή. Κυνηγάει στην περιοχή της επικράτειάς του (20 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που αναγνωρίζει ιδιαίτερα. Το διατροφολογικό του μενού περιλαμβάνει μικρά πουλιά ακόμη και μεγάλου μεγέθους, θηλαστικά (μέχρι και μεγέθους ασβού), τρωκτικά, λαγούς, σκαντζόχοιρους κτλ. 

Η αναπαραγωγή ξεκινά κάθε χρόνο στα τέλη της χειμερινής περιόδου. Τα θηλυκά, που συχνά παραμένουν σε σταθερά ζεύγη μέχρι το τέλος της ζωής τους, γεννούν από 1 έως 4 αυγά γύρω στο Φεβρουάριο. 

Δυστυχώς οι μπούφοι, όπως και πολλά άλλα προστατευόμενα και απειλούμενα είδη (πελαργός, κιρκινέζι, κτλ), πέφτουν θύματα ηλεκτροπληξίας. Μάλιστα πριν μερικές μέρες στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας ένας μπούφος και γύρω στα 67 εκατοστά βρέθηκε νεκρός από ηλεκτροπληξία.

Το αρπακτικό προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ όταν πρόσκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Όταν ήρθαν οι τεχνικοί για την επιδιόρθωση της βλάβης, αντίκρισαν έκπληκτοι ένα άσχημο θέαμα. Το νυχτόβιο είχε «κολλήσει» στα καλώδια διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που ήταν και η αιτία για την πολύωρη διακοπή παροχή ρεύματος στην περιοχή. Το περιστατικό δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που απειλεί την άγρια ορνιθοπανίδα και ευελπιστούμε να είναι το τελευταίο.

Επιμέλεια: Διονύσης Μαμάσης M.Sc.

Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος, Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών  info@mamasis.gr