Αναχώρησαν από τις πελαργοφωλιές τους
Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα γνωστά σε όλους αποδημητικά πουλιά, οι πελαργοί, αναχωρούν για το μεγάλο τους μεταναστευτικό ταξίδι. Στα μέσα Αυγούστου με αρχές φθινοπώρου και ανάλογα τις εκάστοτε κλιματικές συνθήκες που επικρατούν αναχωρούν από τις πελαργοφωλιές τους, με σκοπό να διαχειμάσουν στους προορισμούς της Αφρικής.
Οι πελαργοί είναι πουλιά με πολύ ανεπτυγμένη την ανθρωποφιλία και αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια, όταν οι φωλιές τους βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύουν οι νεοσσοί τους να θηρευτούν. Για την Δυτική Ελλάδα, στην Αιτωλοακαρνανία απαντώνται οι περισσότερες φωλιές λόγω του μεγαλύτερου αριθμού υγροτοπικών οικοσυστημάτων, ενώ στην Αχαΐα στο Μετόχι απαντάται η νοτιότερη φωλιά της Ελλάδας. Πελαργοφωλιές θα συναντήσουμε στα καμπαναριά και τρούλους των εκκλησιών, σε τεχνητές φωλιές στους στύλους της ΔΕΗ, σε καμινάδες σπιτιών και σε μεγάλα δέντρα.
Οι πελαργοί θεωρούνται δείκτες υγείας υγροτοπικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και οι βιότοποί τους είναι κυρίως οι αγροτικές περιοχές με πρόσβαση σε υδάτινα οικοσυστήματα, όπως λίμνες, ρέματα, έλη, ορυζώνες, υγρολίβαδα και πλημμυρισμένες εκτάσεις. Περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 «περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών» ως απειλούμενο είδος. Παρόλα αυτά ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά.
Τα τελευταία χρόνια οι πελαργοί αποτελούν συνηθισμένο ανοιξιάτικο θέαμα για τους κατοίκους του Λάππα και του Μετοχίου και η τακτική παρουσία τους την εποχή της αναπαραγωγής οδήγησε τον Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς να ζητηθεί από τη ΔΕΗ η τοποθέτηση πέντε τεχνητών φωλιών.
Το προστατευόμενο είδος κάνει την εμφάνιση του στα αγροκτήματα και στους εποχικούς υγροτόπους μεταξύ Μετοχίου και Λάππα της Δυτικής Αχαΐας.
Οι πελαργοί, πριν ξεκινήσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι για τη Νότια Αφρική, συναθροίζονται σε λιβάδια και από εκεί ξεκινούν όλοι μαζί για το μεγάλο τους ταξίδι διανύοντας αποστάσεις που ξεπερνούν τα 20.000 χλμ. Ξεκινούν το πρωί με τα θερμά ανοδικά ρεύματα και με ταχύτητα που φτάνουν τα 70 χλμ/ώρα περνούν προς την Μικρά Ασία και κατευθύνονται απέναντι από την Κύπρο. Από εκεί κατηφορίζουν προς την Συρία, Ισραήλ και έπειτα για τις θερμές χώρες της μαύρης ηπείρου. Παρόλες τις δυσκολίες του ταξιδιού που αντιμετωπίζουν πετούν πάντα σε κοπάδια γύρω στις 7-8 ώρες την ημέρα, που μπορεί ενίοτε να φτάσει και τις 10 ώρες, και, όταν έρθει το βράδυ, κατεβαίνουν και διανυκτερεύουν, ενώ κατά διαστήματα σταματούν για να τραφούν.
Οι πελαργοί σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης και επιστρέφουν κατά τις αρχές του Μάρτη. θα τους περιμένουμε και φέτος…