Η οικολογική ματιά… στη ζωγραφική του Ράλλη Κοψίδη

`

TF3zografΟ Ράλλης Κοψίδης γεννήθηκε (1929) στη Μύρινα (Κάστρο) της Λήμνου. Σπούδασε  στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Ανδρέα Γεωργιάδη δίχως να πάρει πτυχίο, αφού στην απαίτηση του Γεωργιάδη να διαλέξει, αυτόν ή τον Κόντογλου, ο Κοψίδης θυσίασε το δικό του πτυχίο. Μαθήτευσε κοντά στον Φώτη Κόντογλου. Στο έργο του συνδυάζει τα βιώματα από τη λαϊκή, μεταβυζαντινή παράδοση και τις σπουδές του κοντά στους ανωτέρω καλλιτέχνες σε συνδυασμό και με τα βιώματά του από τη Λήμνο. 

 «Ήταν παραμονές Χριστουγέννων.», γράφει ο ίδιος, «Γύρω στο αναθεματισμένο έτος 1950. Πρωτοετής στη Σχολή Καλών Τεχνών, είχα …νέφη ονείρου ζωγραφικά… Κι ας μην τις σήκωνε το κλίμα της εποχής τέτοιες ανεδαφικές ονειροφαντασίες.» (Ράλλη Κοψίδη, Η σκοτεινή οπτασία, περιοδ. «Γιατί», αρ. 126, Δεκ. ’85»)

 

Ζωγράφος και μάλιστα από παιδί, χαράκτης, αγιογράφος, εικονογράφος, πεζογράφος με αξιόλογη επίδοση στη συγγραφή και εικονογράφηση βιβλίων, εκδότης, φυσιολάτρης, άνθρωπος εξαιρετικά χαμηλών τόνων, ο Ράλλης Κοψίδης είχε το σθένος να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα όνειρά του. Απεβίωσε στην Αθήνα πρόσφατα, το 2010.

Η τελευταία του έκθεση, αναδρομική, έγινε το 1994 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Είχε επιλέξει να παρουσιάσει και έργα της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του, όπου κυριαρχούν πρόσωπα που κοιτάζουν, με την καθαρότητα της απορίας, στα μάτια το θεατή. Στο βάθος του πίνακα συνήθως εμφανίζονται κτίρια και κτίσματα μιας άλλης εποχής πριν από την εποχή της πολυκατοικίας.