Με μεγάλο ενθουσιασμό και μεγάλο σύμμαχο τον ωραίο καιρό που έκανε την περασμένη Κυριακή 21 Απριλίου, η οικοπαρέα μας πραγματοποίησε την προγραμματισμένη της ημερήσια εκδρομή στο Χλεμούτσι και στο Βαρθολομιό Υπεύθυνοι της εκδρομής μας ήταν η κα Μέλπω Κορδιστού και ο κος Τριαντάφυλλος Λιάτσος. Ο κος Γιώργος Βασιλακόπουλος κι αυτός σε επιφυλακή να ξεκινήσουμε καλά.
Η εκκίνηση έγινε από την πλατεία Γεωργίου και η πρωινή διαδρομή μέσα στην ανοιξιάτικη φύση μας προετοίμαζε για όσα θα ακολουθούσαν. Η πρώτη μας στάση ήταν στο Κάστρο της Κυλλήνης που φάνταζε μπροστά μας επιβλητικό και τόσο ζωντανό επάνω στο λόφο. .Γύρω του το πανέμορφο χωριουδάκι «Κάστρο» ,όπου καθίσαμε να πιούμε το πρωινό μας καφεδάκι , έτσι για να ενεργοποιηθούμε για την ανάβαση στο κάστρο.
Η είσοδός μας στο εσωτερικό του φράγκικου κάστρου μας έφερε πίσω σε έναν αλλοτινό καιρό, αυτό των ιπποτών και της δυναστείας των Βιλεαρδουίνων που έχτισαν το κάστρο το 1220 μ.Χ. Θαυμάσαμε τα οικοδομήματα γύρω από τον περίβολο τα οποία έχουν επισκευασθεί πραγματικά με αριστοτεχνικό τρόπο και αναδεικνύουν το κάστρο σαν το πιο καλοδιατηρημένο φρούριο του ελλαδικού χώρου. Επίσης η λειτουργία του κάστρου είναι πραγματικά διαφορετική από άλλα που μπορεί να επισκεφτεί κανείς γιατί μέσα στο χώρο του υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο που αναβιώνει μοναδικά εκείνη την εποχή.
Εμείς από το ψηλότερο μέρος του κάστρου ατενίσαμε το Ιόνιο πέλαγος με τα νησιά του και τον καταπράσινο κάμπο της Ηλείας και σκεφτήκαμε πόσο τυχεροί ήταν αυτοί που μπορούσαν να απολαμβάνουν εκείνες τις εποχές αυτή την μοναδική θέα. Ωστόσο θα έπρεπε να συνεχίσουμε την εκδρομή μας που μας επεφύλασσε κι άλλα ωραία κι ενδιαφέροντα…
Ήδη μόλις ανεβήκαμε στο λεωφορείο για να κατευθυνθούμε προς την παραλία του Βαρθολομιού οι υπεύθυνοι της εκδρομής μας συνεπικουρούμενοι από τον «ειδικό» περί των δασών κ. Ηλία Ντρε, μας έβαλαν στο θέμα του τεχνητού δάσους που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα επεμβατικής δασοπονίας και αξιοπερίεργο για μας που ακούγαμε για θετική παρέμβαση του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον και για επίπονη και πολύχρονη προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία και κοσμεί την περιοχή.
Στο μυαλό μας αποτυπώθηκε το όνομα του Γιάννη Γκουράσα αυτού του φωτισμένου δασολόγου που εμπνεύστηκε αυτό το σωτήριο έργο. Το περπάτημα μέσα στο δάσος και στις αμμοθίνες ήταν πραγματικά μια εμπειρία μοναδική και σε έκανε να νιώσεις ευγνωμοσύνη και θαυμασμό συνάμα. Ο δασολόγος της περιοχής κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, μας ακολούθησε στην πορεία δίνοντάς μας πολλές και χρήσιμες πληροφορίες.
Προχωρήσαμε ως τη θάλασσα με την παχιά άμμο όπου το αεράκι φύσαγε αρκετά και στιγμές στιγμές σου περνούσε από το μυαλό η εικόνα του μανιασμένου χειμωνιάτικου ανέμου όπου έπαιρνε την άμμο με τόση ευκολία και δύναμη συγχρόνως και την έσπρωχνε όλο και πιο μέσα κατά το χωριό και τα χωράφια των ανθρώπων.
Καθώς η ώρα περνούσε πήραμε το δρόμο της επιστροφής στο Βαρθολομιό όπου γευματίσαμε σε ένα πολύ προσεγμένο και με ωραιότατο φαγητό εστιατόριο. Η οικοπαρέα σε κέφι άρχισε το τραγούδι και τα αστεία. Παρ’ όλη την χαλάρωση που μας έφερε το ωραίο γεύμα και το κρασάκι που ήπιαμε το πρόγραμμά μας συνεχίστηκε στο κοντινό Κατάκωλο όπου κι εκεί επίσης μας περίμεναν πολύ πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Μουσικών Οργάνων. Πρόκειται για δυο πρότυπα μουσεία ιδιωτικής πρωτοβουλίας που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες που αναδεικνύουν μια άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Ο υπεύθυνος του μουσείου κος Κώστας Κοτσανάς κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον μας με τα πειράματά του και με όσα ομοιώματα εφευρέσεων υπήρχαν μέσα στο μουσείο. Μοναδική στιγμή της ξενάγησής μας ήταν στο τέλος ένα αρχαίο τραγουδάκι παιγμένο από την αρχαία ύδραυλι. Αργά το απόγευμα τη εκδρομή μας ολοκληρώθηκε και έπρεπε να επιστρέψουμε. Η παραλία του Κατάκωλου εκείνη την ώρα δεν σε άφηνε να την εγκαταλείψεις και η οικοπαρέα δεν έδειχνε πρόθυμη να ανεβει στο λεωφορείο.
Ευτυχώς οι υπεύθυνοι της εκδρομής επέβαλαν την «τάξη» και ξεκινήσαμε για την επιστροφή τραγουδώντας. Μια ακόμα επιτυχημένη εκδρομή έφτανε στο τέλος της προσφέροντάς μας πληρότητα και ευχαρίστηση και πρωτίστως καλλιεργώντας μέσα μας αυτό που είναι στόχος μας συνεχής , την αγάπη για την φύση .
Κ. Λ
Η ΟΙΚΙΠΑ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά το Δασάρχη Αμαλιάδας κ. Λυκούργο Πολυχρονόπουλο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και μας συνόδευσε στην περιήγηση που κάναμε στο δάσος των θινών, δίνοντάς μας χρήσιμες πληροφορίες για το οικοσύστημα της περιοχής.