Περιφερειακό Πάρκο στην περιοχή Ζαχάρως – Κυπαρισσίας

kagiafas2

Ασφαλώς είναι πολύ θετική εξέλιξη τόσο για την διάσωση της βιοποικιλότητας και του τοπίου όσο και για την ισορροπημένη και αειφορική ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο η ολοκλήρωση και έγκριση της Ειδικής Περιβαλλλοντικής μελέτης που προτείνει καθεστώς Περιφερειακού πάρκου για την προστασία της περιοχής από το Κατάκολο μέχρι το νότιο άκρο του Κόλπου της Κυπαρισσίας. 

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) καταλήγει σε σχέδιο Προεδρικού διατάγματος με σκοπό, όπως στο ίδιο αναφέρεται «την επαρκή προστασία τόσο από φυσικές αιτίες υποβάθμισης, όσο και από ανθρώπινες ενέργειες, επεμβάσεις και δραστηριότητες και η διατήρηση  και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου των χερσαίων ηπειρωτικών, και θαλάσσιων τμημάτων των περιοχών «Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος» με κωδικό GR 2330005 και «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» με κωδικό GR 2330008, που διακρίνονται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, φυτογεωγραφική, ζωολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία, με το χαρακτηρισμό τους ως Περιφερειακό Πάρκο σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 του Ν. 1650/86.

Με το Π.Δ. προτείνεται να οριστούν ως ειδικές ζώνες προστασίας οι παρακάτω:

 ΕΖΔ – 1 : «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΟΛΠΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ»
ΕΖΔ – 2: «ΛΙΜΝΗ ΚΑΪΑΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΑ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΑ»
ΕΖΔ – 2α : «Μωσαϊκό πευκοδάσους, αρμυρικιών και αμμώδεις αποθέσεις βορείως της λίμνης Καϊάφα»
ΕΖΔ – 2β : «Δάσος χαλεπίου πεύκης της δυτικής ακτής της λίμνης Καϊάφα»
ΕΖΔ – 2γ : «Λίμνη Καϊάφα»
ΕΖΔ – 2δ : «Εσωτερικές εκτάσεις που περιβάλλουν την λίμνη Καϊάφα με υγρά
λιβάδια, τέλματα και αμμώδεις αποθέσεις»
ΕΖΔ – 3 : «ΠΛΑΓΙΕΣ ΛΟΦΟΥ ΛΑΠΙΘΑ»
ΕΖΔ – 4: «ΠΡΩΗΝ ΒΑΛΤΩΔΕΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΪΑΦΑ – ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑΣ»
ΕΖΔ – 4α : «Καλαμιώνας»
ΕΖΔ – 4β: «Εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας με υγροτοπικά χαρακτηριστικά και θαμνώδη βλάστηση»
ΕΔΖ – 4γ : «Εδάφη χαμηλής παραγωγικότητας με σημαντικά τμήματα φυσικής βλάστησης»
      γ) Ως Περιοχές Οικοανάπτυξης (ΠΟικ) σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 του Ν. 1650/86 (ΦΕΚ 160 Α), όπως αυτά αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60 Α) ορίζονται οι περιοχές:
ΠΟΙΚ – 1 : «ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ»
ΠΟικ – 1ζ : «Παραλία Επιταλίου»
ΠΟικ – 1η : «Παραλία Αγ. Νικολάου»
ΠΟΙΚ – 2 : «ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ»
ΠΟΙΚ – 3 : «ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΪΑΦΑ»

Περιορισμοί και απαγορεύσεις τίθενται κατά τρόπο συγκεκριμένο για κάθε περιοχή όσον αφορά την αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων, την κίνηση με τροχοφόρα εκτός υφισταμένων οδών, κάθε εξορυκτική δραστηριότητα περιλαμβανομένης της λιγνιτωρυχίας,  η ελεύθερη κατασκήνωση, η λειτουργία χώρων Υγειονομικής Ταφής
Απορριμμάτων, η συλλογή φυτών και σπόρων, η κοπή, εκρίζωση, υλοτομία, κάψιμο, οι εργασίες εγκιβωτισμού των εκβολών των μικρορεμάτων. Επίσης δεν επιτρέπεται το κυνήγι με οποιοδήποτε μέσο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε ζώνη εύρους 500 μ. περιμετρικά των οργανωμένων και λειτουργούντων χώρων ήπιας αναψυχής, όπως μονοπάτια, παρατηρητήρια, σημεία θέας. 

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές ειδικής προστασίας ορίζονται επίσης αναλυτικά ενώ προβλέπεται στις περιοχές ειδικής προστασίας η ενίσχυση των πληθυσμών χαρακτηριστικών ειδών χλωρίδας της περιοχής όπως πχ κουκουναριές και θαμνοκυπάρισσα.

Η ΕΠΜ και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος στο οποίο καταλήγει δεν έχουν ακόμη επίσημα τεθεί σε διαβούλευση, προκάλεσαν όμως τις πρώτες αντιδράσεις Κυνηγετικών Οργανώσεων. Η  Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, εκπροσωπώντας τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Ζαχάρως, Κρεστένων, Πύργου και Κυπαρισσίας, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της, δηλώνοντας απερίφραστα ότι είναι κάθετα ενάντια στην ίδρυση του Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας όπως αυτό καθορίζεται από το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος και θα παρέμβει με όλες τις δυνάμεις της για την ανατροπή και μη πραγματοποίησή του. Επίσης κατά πληροφορίες εφημερίδας του Πύργου το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων απορρίπτει το σχεδίου, ενώ αρνητική θέση φέρεται να πήρε και το Δ.Σ. Ζαχάρως.

Επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε κατά την διάρκεια της επίσημης διαβούλευσης, δεν μπορούμε όμως να μην παρατηρήσουμε ότι αυτοδιοικητικοί φορείς που φέρονται να έσπευσαν να απορρίψουν το σχέδιο Π.Δ. έχουν ανεχθεί την εξωφρενική επέκταση των αυθαιρέτων σε τμήματα των ακτών της εν λόγω περιοχής. 

Η προστασία της βιοποικιλότητας και γενικά των κοινών αγαθών δεν μπορεί να είναι στο έλεος τοπικών σκοπιμοτήτων και αντικείμενο απληστίας από οποιονδήποτε.

Γ. Κανέλλης