Πρόσφατα στο περιοδικό Nature, που είναι ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο-πρόταση ομάδας πανεπιστημιακών από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η κ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Επικ. Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Παν/μίου Πατρών και συνδρομήτρια της «εν αιθρία».
Το άρθρο έχει τίτλο: «Classify plastic waste as hazardous» (σε ελεύθερη μετάφραση: «Ταξινομείστε τα πλαστικά απόβλητα ως επικίνδυνα») και υποστηρίζει ότι η νομοθεσία για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων είναι τελείως απαρχαιωμένη και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και της άγριας ζωής.
Για παράδειγμα, σήμερα η νομοθεσία στην ΕΕ και στη χώρα μας κατατάσσει τα πλαστικά σκουπίδια που βρίσκονται εκτός των ΧΥΤΑ ως μη επικίνδυνα απόβλητα όπως π.χ. είναι τα κλαδέματα! Αν όμως, αυτά χαρακτηρισθούν ως επικίνδυνα θα δοθεί η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν υπάρχουσες διατάξεις της ΕΕ για τον καθαρισμό περιοχών από αυτά και ταυτόχρονα να λάβουν μέτρα για πρόληψη μιας νέας ρύπανσης!
Επίσης, θα μπορούσε τελικά να επιτραπεί ΜΟΝΟ η παραγωγή ανακυκλούμενων και επαναχρησιμοποιούμενων πλαστικών και να απαγορευθεί η παραγωγή των επικίνδυνων πλαστικών «μιας χρήσης». Έτσι, εκτός των άλλων ωφελειών από μια τέτοια αντιμετώπιση των πλαστικών θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου, όπως και η διαρκής παραγωγή τους. Ας σημειωθεί ότι μόνο το 2012 παράχθηκαν παγκοσμίως 0.28 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών και βάσει των σημερινών δεδομένων υπολογίζεται ότι περί το 2050 αναμένεται να παραχθούν συνολικά 33 δισεκατομμύρια τόνοι!
Μ. Σ.