1η Πανελλαδική Απογραφή Πελεκάνων στο
Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς
Στα υγροτοπικά οικοσυστήματα της χώρας πραγματοποιήθηκε η 1η πανελλαδική απογραφή πελεκάνων. Η Εταιρία Προστασία Πρεσπών (ΕΠΠ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την απογραφή των δυο ειδών των πελεκάνων (Αργυροπελεκάνος-Pelecanus crispus, Ροδοπελεκάνος- Pelecanus onocrotalus) στις 27 Απριλίου 2013. Η απογραφή έγινε ταυτόχρονα σε όλους τους υγροτόπους της χώρας όπου έχει καταγραφεί παρουσία ατόμων του ενός ή/και του άλλου είδους.
Για την απογραφή του εθνικού πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς όπου υπήρχε παρουσία τους είδους φέρανε εις πέρας την περιβαλλοντική ορνιθολογική δράση το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με υπεύθυνη την βιολόγο Βασιλική Ορφανού, την διευθύντρια του Φορέα κα. Καραμπέρου Γεωργία, τους φύλακες κους. Πλώτας-Σουρμελής και με την συμβολή του συντάκτη αυτού του άρθρου.
Στόχος της απογραφής ήταν να καταμετρηθεί ο συνολικός αριθμός των πελεκάνων (αργυροπελεκάνοι-ροδοπελεκάνοι) που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Τα νέα δεδομένα θα δώσουν μια τεράστια ώθηση στην προσπάθεια που πραγματοποιείται για το σπάνιο-παγκόσμιο απειλούμενο είδος τόσο για την οικολογία του όσο και τις πληθυσμιακές τάσεις που χρησιμοποιούν τα ενδιαιτήματα της χώρας.
Η έλλειψη γνώσης για τον αριθμό των μη αναπαραγόμενων ατόμων αποτελεί ως σήμερα σοβαρότατη τροχοπέδη στην κατανόηση της δυναμικής των πληθυσμών του αργυροπελεκάνου κυρίως, ενός είδους που η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη.
Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Πρέσπα έχει την τύχη να φιλοξενεί την μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο έχοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε σχέση με την έκταση της περιοχής ενώ η χώρα μας σχηματίζει σημαντικές αναπαραγωγικές αποικίες στη λίμνη Κερκίνη, στον Αμβρακικό κόλπο, Μεσολόγγι κτλ όπου δυστυχώς δεν φυλάσσονται επαρκώς.
Από τα μεγαλύτερα υδρόβια πτηνά όπου αναγνωρίζεται εύκολα από τη χαρακτηριστική του σιλουέτα. Το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 3.2 μέτρα και το βάρος του φτάνει ακόμα και τα 11 κιλά κατά την διάρκεια του μεταναστευτικού του ταξιδιού. Διακρίνεται για την πορτοκαλιά-κόκκινη ελαστική σακούλα κάτω από το μακρύ ράμφος του ενώ αναπαράγεται σε ασφαλείς υγροτόπους με άφθονα ψάρια. Η φωλιά του είναι κατασκευασμένη από σωρό φυτικών υλικών, συνήθως πάνω σε νησίδες και καλά απομονωμένες. Αν και ήσυχο είδος η μοναδική στιγμή που προκαλούν φασαρία είναι όταν απογειώνονται από το νερό.
Η φετινή παρουσία στα πλημμυρισμένα υγρολίβαδα του Μετοχίου στη Στροφυλιά αλλά και στο Κοτύχι εντυπωσίασε τους παρατηρητές. Πιθανολογείται ότι οι πελεκάνοι μπορεί να συνδέονται με την παρουσία από το εθνικό πάρκο Μεσολογγίου όπου απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα.
Λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης της προστατευόμενης περιοχής, χωριστήκαν σε δυο ομάδες σαρώνοντας ταυτόχρονα τους υγροτόπους του εθνικού πάρκου αναδεικνύοντας ως ορνιθότοπος και χώρος εξέχουσας ορνιθολογικής σημασίας της Δυτική Ελλάδα.
Επιμέλεια: Διονύσης Μαμάσης M.Sc.
Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος, Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών info@mamasis.gr