Λατομεία Αράξου: απαράδεκτη η 6ετής παράταση

E4Οι αναγνώστες της «εν αιθρία» γνωρίζουν από δημοσίευμά μας στο προηγούμενο φύλλο για την αμαρτωλή προεκλογική τροπολογία που έδωσε έξι ολόκληρα χρόνια παράταση στα Λατομεία Αράξου, που περιβάλλονται από την Α΄ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Για το θέμα αυτό ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Κανέλλης κατέθεσε επερώτηση προς τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, η οποία συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας, που έγινε στις 12 Μαρτίου στο Μεσολόγγι.

 

Η επερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρει:

 

Όπως είναι γνωστό τα Λατομεία Αράξου, στο πλαίσιο της ειδικής νομοθεσίας, με την οποία ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς, ήτοι της ΚΥΑ 12365 ΦΕΚ 15 της 29-4-2009, έχουν χαρακτηρισθεί ως «ζώνη ΒΑ», στην οποία προσδίδεται προσωρινός χαρακτήρας μέχρι την 1-1-2011, οπότε και όφειλε να ενταχθεί στην Α΄ Ζώνη (Ζώνη Προστασίας της Φύσης). Η λειτουργία των λατομείων συνεχίστηκε, προφανώς σε βάρος των σκοπών προστασίας της φύσης της εν λόγω ΚΥΑ, με διαδοχικές αποφάσεις παράτασης, και με αιτιολογικό την «περιβαλλοντική αποκατάσταση» του υπό λατομική εκμετάλλευση χώρου, με την τελευταία από αυτές να λήγει την 31-12-2014. 

 

Κατά τη διάρκεια της πολιτικά ταραγμένης (ουσιαστικά προεκλογικής) περιόδου του Δεκεμβρίου 2014, με το άρθρο 90 του νόμου 4313/ΦΕΚ Α 261/17-12-2014, αρμοδιότητας του Υπ. Μεταφορών ψηφίστηκε εξαετής (!) παράταση της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου με στόχο, όπως αναφέρεται στη διάταξη, να «ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες διαμόρφωσης του ανάγλυφου και αποκατάστασης – αναδάσωσης των λατομικών χώρων» μέχρι το τέλος του νέου ΕΣΠΑ  (2020).

 

Επερωτάσθε:

 

  1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε και σχεδιάζετε κινήσεις για την ανάκληση της παραπάνω διάταξης για την 6ετή παράταση λειτουργίας των Λατομείων Αράξου;
  2. Προτίθεσθε να δρομολογήσετε με κατεπείγουσες διαδικασίες την εκπόνηση Μελέτης Αναζήτησης επαρκούς σε δυναμικό εναλλακτικής Λατομικής Ζώνης στην ευρύτερη περιοχή του νότιου τμήματος της Περιφέρειάς μας (Αχαΐα, Ηλεία), από αντικειμενική μελετητική Ομάδα με ενδεχόμενη πανεπιστημιακή συμμετοχή και με όρους εποπτείας που να διασφαλίζουν τον ανεπηρέαστο χαρακτήρα αυτής;
  3. Προτίθεσθε και σχεδιάζετε ενέργειες για τη διασφάλιση και άλλων πηγών παροχής αδρανών στην αγορά, όπως είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ ή η αξιοποίηση των μεγάλης διαμέτρου φερτών (ογκολίθων) από τις εξόδους των φαραγγιών;

 

Τι απαντά η Περιφέρεια

 

Στην απάντησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

 

  • Είναι γνωστό ότι παλαιότερες προσπάθειες για ανεύρεση εναλλακτικής λατομικής ζώνης δεν είχαν τελεσφορήσει.
  • Η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας θεωρεί υπερβολική τη διάρκεια της παράτασης.
  • Έχει προβεί, πριν από το τέλος του 2014, σε πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής που ερευνά για τον εντοπισμό καταλλήλων για λατομική ζώνη περιοχών και επίσης για αλλαγή των προϋποθέσεων (μείωση αποστάσεων από οικισμούς και άλλα σημεία ενδιαφέροντος). Αντί ικανοποίησης του αιτήματος αυτού είχαμε την γνωστή τροπολογία. 
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας ερευνούν αν οι λατομικές εταιρείες πληρούν και άλλες προϋποθέσεις, όπως ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Τι πρέπει να γίνει

Μετά τα παραπάνω, αλλά και την αρνητική αντίδραση του ενδιαφερόμενου Δήμου Δύμης, είναι φανερό ότι η προκλητικής διάρκειας απόφαση παράτασης δεν μπορεί να γίνει (από την πλευρά του περιβαλλοντικού κινήματος τουλάχιστον) ανεκτή. Αποτελεσματικές και όχι προσχηματικές κινήσεις επιβάλλονται, και σε  κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο για τη δρομολόγηση και υλοποίηση εναλλακτικών λύσεων και θα πάρουμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Γιώργος Κανέλλης