Πανελλαδικές Απογραφές
Πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2014 η 2η πανελλαδική απογραφή των δύο ειδών πελεκάνων (Αργυροπελεκάνος-Pelecanus crispus, Ροδοπελεκάνος-Pelecanus onocrotalus) στους υγροτόπους της χώρας. Στόχος της ταυτόχρονης απογραφής ήταν να καταμετρηθεί ο συνολικός αριθμός των πελεκάνων που ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.
Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς η απογραφή πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή του υπογράφοντος ορνιθοπαρατηρητή. Τη δράση συντόνισε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η παρουσία πλέον του σπάνιου και απειλούμενου είδους στους υγροτόπους του Κοτυχίου-Στροφυλιάς τα δυο τελευταία χρόνια υποδηλώνει ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει αναπαραγωγική αποικία στο μέλλον και πεδίο ορνιθολογικής έρευνας για την κατανόηση της δυναμικής των πληθυσμών.
Χαλκόκοτα
Στην περιοδική έκδοση της Εν Αιθρία του Ιουλίου-Αυγούστου 2013 είχαμε ξανά αναφερθεί στο μεταναστευτικό είδος, τη χαλκόκοτα (Plecadis falcinellus). Παρόλα αυτά η έντονη παρουσία φέτος στους υγροτόπους της Στροφυλιάς μας αναγκάζει ευχάριστα να ξαναθυμίσουμε ότι η χαλκόκοτα συνθέτει ένα από τα πιο σημαντικά ορνιθολογικά χαρακτηριστικά της προστατευόμενης περιοχής.
Ο πρώτος μεγάλος ευρωπαϊκός υγρότοπος που συναντούν τα πουλιά ερχόμενα από το μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι είναι η Στροφυλιά. Έχοντας ήδη διασχίσει τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο η στάση τους στην περιοχή είναι σχεδόν αναγκαστική. Το είδος είναι κοινό την άνοιξη, ενώ το φθινόπωρο απαντά σε πολύ μικρότερους αριθμούς και οι αριθμοί της καταγραφής ποικίλουν από χρονιά σε χρονιά.
Αναπαράγεται συνήθως μαζί με ερωδιούς πάνω σε δέντρα, καλαμιώνες και σε ρηχά νερά με αρκετή βλάστηση, ενώ τρέφεται με υδρόβια έντομα, βδέλλες, σκουλήκια, μικρά καρκινοειδή και βατράχια.
Προσδιορίζεται εύκολα και διακρίνεται για το πορφυροκαστανό χρώμα, ενώ οι φτερούγες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου μαγνητίζουν τα βλέμματα των παρατηρητών λόγω της πράσινης γυαλάδας. Το ράμφος μακρύ και κυρτό προς τα κάτω. Πετάει πάντα με τεντωμένο λαιμό και γεννά 3-4 αυγά.
Επιμέλεια, φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης
Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ορνιθολογική έρευνα πεδίου info@mamasis.gr