Τετραήμερο επιτυχημένων εκδηλώσεων
Έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας, Εσπερίδα για τον οικοτουρισμό στις προστατευόμενες περιοχές και δράση κατά της Ηχορρύπανσης
Αξιοσημείωτη επιτυχία και απήχηση στο κοινό σημείωσαν οι τρεις φετινές γενέθλιες εκδηλώσεις της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την ποιότητα των εκδηλώσεων, την επιρροή της και τη συμβολή της στη διάδοση των οικολογικών ιδεών και της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Και οι τρεις εκδηλώσεις τιμήθηκαν από την παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού συμπολιτών όσο και εκπροσώπων των αρχών και υποψηφίων. Ελπίζουμε οι προτάσεις τόσο για την προστασία των φυσικών μας περιοχών, όσο και τον περιορισμό της ηχορρύπανσης να αντιμετωπιστούν με ανάλογη προσοχή.
Η Εσπερίδα για τον Οικοτουρισμό και τις Προστατευόμενες Περιοχές.
«Οι προστατευόμενες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη οικοτουρισμού, που μπορεί όχι μόνο να δώσει απασχόληση και εισόδημα αλλά και να συμβάλει στην οριστική εδραίωση της ανάγκης σεβασμού των προστατευόμενων περιοχών, υπό τον όρο ότι θα υπολογίζεται και θα γίνεται σεβαστή η φέρουσα ικανότητα των περιοχών αυτών σε τουριστική δραστηριότητα». Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της Εσπερίδας, κεντρικής εκδήλωσης του τετραημέρου εαρινών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΟΙΚΙΠΑ.
Ενδιαφέρουσα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η εμπειρία από το Θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου, όπου έγιναν σημαντικά βήματα για τη λιγότερο επιβαρυντική για το οικοσύστημα κατανομή των τουριστών στο χώρο και το χρόνο, αλλά και η περίπτωση της Καστοριάς, όπου το σημαντικά χαμηλότερο από τις δυνατότητες επίπεδο τουρισμού, δείχνει την ανάγκη σύνθεσης και σχεδιασμένης παρουσίασης και οργάνωσης των φυσικών, παραδοσιακών και αρχαιολογικών αξιών της περιοχής, κάτι που είναι ορατή ανάγκη και για την Δυτική Ελλάδα.
Η πρώτη εισήγηση, που είχε τίτλο «Οι δυνατότητες Οικοτουριστικής Ανάδειξης των Προστατευόμενων Περιοχών της Δυτ. Ελλάδας», έγινε από τον κ. Διονύση Μαμάση περιβαλλοντολόγο, μέλος της ΟΙΚΙΠΑ.
Εισήγηση με θέμα: «Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου- Στροφυλιάς: Ένας νέος προορισμός Οικοτουριστικής Ανάπτυξης» έκαναν η κ. Γεωργία Καραμπέρου, συντονίστρια του ΦΔΥΚΣ και ο κ. Δημήτρης Κατσαρός, Δρ. δασολόγος.
« Η αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης σε Προστατευόμενες Περιοχές – η περίπτωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου» ήταν ο τίτλος της επόμενης εισήγησης, που παρουσίασε ο κ. Laurent Sourbes, εκπρόσωπος του Πάρκου.
Η τελευταία εισήγηση είχε θέμα την «Υφιστάμενη κατάσταση και Προοπτικές Ανάπτυξης του Οικοτουρισμού στη λίμνη Καστοριάς» και παρουσιάστηκε από την κ. Αννα Λάτσιου, ιχθυολόγο.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων, έγιναν παρεμβάσεις και ακολούθησε γόνιμος διάλογος από τους συμμετέχοντες.
Αναλυτική παρουσίαση των εισηγήσεων θα γίνει στο επόμενο φύλο της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ.
Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πατρέων κ. Γ. Δημαράς, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Αγγελόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Β. Λοτσάρης και Γ. Σιγαλός, επιστήμονες, ιδίως από το Βιολογικό Τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών, και δεκάδες φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ.