Η μεγάλη αυτή κινηματική διοργάνωση ξεκίνησε την Τετάρτη 3 Μαΐου, στις 8μ.μ., με συναυλία αφιερωμένη στους μετανάστες και τους αποκλεισμένους του πλανήτη. Τις τρεις επόμενες μέρες (4,5 και 6 Μαΐου) πραγματοποιήθηκαν οι κύριες εκδηλώσεις , περίπου τριακόσιες πολιτικές συζητήσεις, σεμινάρια και εργαστήρια και εκατό πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το φόρουμ ήταν η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ο πόλεμος, η φτώχεια, ο ρατσισμός, η καταστρατήγηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η παιδεία, ο σεξισμός και φυσικά το περιβάλλον.
Η κορύφωση των εκδηλώσεων έγινε το Σάββατο 6 Μαΐου στις 4μ.μ. με την, κατά κοινή ομολογία, εντυπωσιακή πολυεθνική πορεία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 100000 διαδηλωτές. Μια διαδήλωση γεμάτη ζωντάνια, χρώματα και φαντασία. Το πολύχρωμο πανό του φόρουμ με το σύνθημα: «όχι στον πόλεμο, τον νεοφιλελευθερισμό , το ρατσισμό» προπορευόταν, ενώ ακολουθούσαν πάνω από χίλιες οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο.
Η διοργάνωση έκλεισε τις εργασίες του με τη συνέλευση των κινημάτων το πρωί της Κυριακής και με την δήλωση ότι έκαναν « ένα βήμα μπροστά στο συντονισμό ανατολικών και δυτικών κινημάτων, με από κοινού αποφασιστικότητα για αγώνα για την ειρήνη, την εργασία και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής». Η διακήρυξη της Συνέλευσης των κινημάτων αναφέρει τις εξής επόμενες δράσεις:
o Θα κινητοποιηθούμε για την καθολική απόσυρση των στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν, ενάντια στην απειλή ενός νέου πολέμου στο Ιράν, ενάντια στην κατοχή στην Παλαιστίνη, για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη και καλούμε για μια βδομάδα δράσεων από την 23η ως την 30η Σεπτεμβρίου 2006.
o Καλούμε για μια διεθνή μέρα δράσης και κινητοποίησης την 7η Οκτωβρίου 2006 σε Ευρώπη και Αφρική, για μια άνευ όρων νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες στην Ευρώπη. Για το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης στην Ευρώπη, για τον τερματισμό των απελάσεων, ενάντια στην ανασφάλεια, για μια κοινή άδεια παραμονής και εργασίας, για την Ευρωπαϊκή υπηκοότητα με βάση τη μόνιμη κατοικία
o Θα κινητοποιηθούμε ενάντια στην αποδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, για κοινωνικά δικαιώματα, συντονίζοντας τους αγώνες μας σε όλη την Ευρώπη στους επόμενους μήνες.
Τον Ιανουάριο του 2007 το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ θα συναντηθεί στο Ναϊρόμπι. Η ανάπτυξη των Αφρικανικών κοινωνικών κινημάτων είναι καθοριστική για όλον τον κόσμο. Η οικοδόμηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ θα είναι μια ευκαιρία για αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή εκμετάλλευση και νεο-αποικιοκρατία. Τον Ιούλιο (2006) θα γίνει συνάντηση των G8 στην Αγία Πετρούπολη. Τον Ιούνιο του 2007 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και G8 θα συναντηθούν στο Ροστόκ της Γερμανίας
Η Επιβίωση των παχύτερων και πορεία πείνας
Την παράσταση της διοργάνωσης έκλεψαν τα γλυπτά του Γενς Γκάλσιοτ . Μια τεράστια γυναίκα που κάθεται στους ώμους ενός πεινασμένου Αφρικανού άντρα. Το χάλκινο άγαλμα , που στέκεται στα 3,5 μέτρα , ενσαρκώνει την ανισόρροπη κατανομή των φυσικών πόρων της γης, η οποία διατηρείται από ένα προκατειλημμένο και άδικο διεθνές εμπόριο. Η δυτική θεά της δικαιοσύνης καθισμένη στους ώμους του πεινασμένου άντρα μονολογεί ότι θα έκανε οτιδήποτε για να βοηθήσει και να ξεκουράσει τον ταλαίπωρο άντρα έκτος του να κατεβεί από τις πλάτες του. Δεν ήμασταν λίγοι αυτοί που στο πρόσωπο της παχιάς γυναικάς είδαμε το ίδιο το κοινωνικό φόρουμ και τους εαυτούς μας, που ενώ επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για την δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων δεν παύουμε να ζούμε εις βάρος των φτωχών χωρών.
Η πορεία πείνας αποτελείτο από είκοσι χάλκινα αγάλματα πεινασμένων παιδιών (1,70cm). Η πορεία παρουσιάστηκε ως μετακινούμενη έκθεση σε πολλές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του ΕΚΦ και έκλεψε πραγματικά την παράσταση με την ρεαλιστικοτητα της.
H Οικολογία στο forum
Έντονη συμμετοχή είχε ο οικολογικός χώρος στο forum με στόχο την ανάδειξη της οικολογικής άποψης. Η συμμετοχή αυτή έγινε τόσο μέσω των περιπτέρων των διάφορων οικολογικών ενώσεων, όσο και μέσω των πολιτικών συζητήσεων και των σεμιναρίων που είχαν οργανωθεί. Τα θέματα που απασχόλησαν τον οικολογικό χώρο ήταν: τα μεταλλαγμένα και η βιολογική γεωργία ως απάντηση σε αυτά, οι κλιματικές αλλαγές, η κινητή τηλεφωνία, η πυρηνική ενέργεια και το νερό, ενώ η πιο δραστική απάντηση στο ερώτημα «΄Είναι εφικτός ένας διαφορετικός κόσμος;» ήταν η δημιουργία οικολογικών χωριών και κοινοτήτων.
Τα οικολογικά χωριά παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη καταναλωτικών αναγκών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Συγχρόνως αντιπροσωπεύουν οικιστικά πρότυπα με ιδιαίτερα ικανοποιητικές συνθήκες για την ανθρώπινη διαβίωση. Σήμα κατατεθέν της οικολογικής τους ταυτότητας είναι η εθελοντική απλότητα και οι αρχές οικολογικού σχεδιασμού. Οικολογικά χωριά και κοινότητες υπάρχουν ήδη σε αστικές και σε αγροτικές περιοχές, στο βιομηχανοποιημένο Βορρά και σε φτωχότερες χώρες του Νότου, τόσο σε υπάρχουσες όσο και σε νέες, φτιαγμένες ειδικά για το σκοπό αυτό εγκαταστάσεις. Προσπάθειες γίνονται για την δημιουργία οικολογικού χωριού στην Ελλάδα, προοπτική που συζητήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εργαστήρια του φόρουμ.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) συμμετείχε με περίπτερο το οποίο δέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες που πήραν υλικό και έμαθαν για την ύπαρξη του Δικτύου, που συγκεντρώνει ήδη 65 οργανώσεις από όλη την Ελλάδα. Εντύπωση έκανε η ύπαρξη του αεροπλάνου και του κανό καγιάκ που υπήρχαν στο περίπτερο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και που ήρθαν στην Αθήνα από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας. Με μεγάλη περιέργεια και έκπληξη οι επισκέπτες περιεργάζονταν τα δύο αυτά εκθέματα.