Ποιοι αμολάνε άγρια ζώα; 4 μύθοι και μια αλήθεια

E2Είναι γνωστή η αντίληψη, που τεχνηέντως διαδίδεται, ότι πίσω από  κάθε εμφάνιση αλεπούδων, τσακαλιών, φιδιών κλπ, βρίσκονται οι …οικολόγοι!

 Παρά το γεγονός ότι τέτοιες αντιλήψεις σπανίως τις αντιμετωπίζουμε σοβαρά, 14 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή τους ανακοίνωση,  επιχειρούν να απαντήσουν σε κάποια από τα «επιχειρήματα» που προβάλλονται από διάφορους κύκλους. Μεταξύ άλλων εστιάζουν σε 4 παρανοήσεις.

Παρανόηση 1: «Αυξήθηκε ο πληθυσμός των άγριων ζώων; Άρα μεσολάβησε ανθρώπινο χέρι!»

 Οι πληθυσμοί των ζώων παρουσιάζουν φυσιολογικές αυξήσεις ή μειώσεις στον πληθυσμό τους από χρονιά σε χρονιά. Τέτοιες διακυμάνσεις συνήθως είναι παροδικές και εξισορροπούνται τα επόμενα χρόνια. Μόνο μακροχρόνια προγράμματα παρακολούθησης μπορούν να δείξουν ότι πράγματι ένα είδος έχει σταθερή αύξηση στον πληθυσμό του.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πληθυσμοί άγριων ζώων δείχνουν μια τοπική αύξηση, λόγω ανατροπής στις φυσικές ή ανθρωπογενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα, τα φίδια σε ορισμένες περιοχές μπορεί να έχουν αυξηθεί, επειδή με τα φυτοφάρμακα και τη λαθροθηρία έχουν εξολοθρευτεί οι θηρευτές τους, όπως τα αρπακτικά πουλιά.

Παρανόηση 2: «Άγρια ζώα τώρα ζουν κοντά στον άνθρωπο; Άρα τα εκθρέψανε άνθρωποι!»

Τα άγρια ζώα διαβιώνουν σε περιοχές όπου η διαθεσιμότητα τροφής είναι υψηλή και συνεχής σε ετήσια βάση. Αν πάρουμε το παράδειγμα του λύκου, πάντα ζούσε κοντά στην ανθρώπινη δραστηριότητα, εκεί όπου έβρισκε την τροφή του: κυρίως κτηνοτροφικά ζώα ελεύθερης βοσκής, πτώματα ζώων από σταβλισμένες εγκαταστάσεις, άλλα μικρότερα θηλαστικά και, όχι σπάνια, κυνηγετικούς ή αδέσποτους σκύλους.

Παρανόηση 3: «Ζώα που βλέπουμε για πρώτη φορά; Άρα, πρόκειται για εξωτικά είδη που απελευθερώθηκαν!»

Παρά το γεγονός ότι κάποια είδη πιθανόν να μην τα γνωρίζουμε, είναι πιθανόν κάποια εξωτικά κατοικίδια (ιγκουάνα, φίδια κλπ) να το σκάνε από τους ιδιοκτήτες τους ή να εγκαταλείπονται στη φύση. 

Τα εγκαταλειμμένα αυτά κατοικίδια δεν είναι πάντα επικίνδυνα για τον άνθρωπο και συνήθως δεν καταφέρνουν να επιζήσουν στη φύση, όμως ο κίνδυνος για ανατροπή των φυσικών ισορροπιών είναι σημαντικός. Παράδειγμα τέτοιας ανατροπής είναι οι αμερικάνικες νεροχελώνες που επιζούν εις βάρος των ιθαγενών ειδών, μειώνοντας τους πληθυσμούς τους.

 Πέρα από όλα, η διατήρηση εξωτικών κατοικίδιων είναι μια οικολογικά απαράδεκτη  πράξη, αφού συντηρεί το παράνομο εμπόριο αγρίων ζώων, που δυστυχώς ανθεί διεθνώς με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων και συντελεί στην μείωση ή εξαφάνιση πολλών σπάνιων ειδών. 

Παρανόηση 4: «Μα τους είδαν, υπάρχουν μαρτυρίες!» «Ο φίλος / κτηνοτρόφος / συγγενής / κάτοικος, κ.ο.κ είδε ένα όχημα που κινούταν περίεργα σε μια απομονωμένη περιοχή και μετά εμφανίστηκαν λύκοι στην περιοχή.».

Πρόκειται για φήμες που διαδίδονται από στόμα σε στόμα, αφού ποτέ δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες κάποιων που οι ίδιοι να έχουν αντιληφθεί παρόμοια περιστατικά. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχουν υπεύθυνες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, αυτές πρέπει να ερευνώνται  εξονυχιστικά.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι όλα τα ζώα είναι πολύτιμα στη φύση, αφού είναι κρίκοι σε μια τροφική αλυσίδα που επηρεάζει άμεσα και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Είναι βεβαίως υπαρκτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί κτηνοτρόφοι, που μπορούν να αντιμετωπίζονται με μέτρα προφύλαξης (π.χ. με τη χρήση ποιμενικών σκύλων) και όχι με πογκρόμ κατά κάποιου συγκεκριμένου είδους. 

Σε ό,τι δε αφορά στους οικολόγους, ακόμα και αν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές (που δεν είναι καθόλου εύκολο), γνωρίζουν πολύ καλά ότι μαζικές εισαγωγές αγρίων ζώων σε μια περιοχή, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχουν, αφού διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία.