Με μία εξαίρεση τα δείγματα κυμαίνονται από απολύτως απαλλαγμένα των παραπάνω παραγόντων ως περιέχοντα πολύ κάτω είτε των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε των αυστηρότερων ελληνικών. Με όριο κολοβακτηριοειδών κοπράνων 500 ανά 100 ml (2000ml ευρωπαϊκό) οι συνήθεις ανιχνεύσεις ήταν κάτω των 30.
Η εξαίρεση στην οποία αναφερθήκαμε είναι η περιοχή των Ροΐτικων στη θέση Τσαούση όπου ξεπερνιούνται όλα τα όρια (πάνω από 2000 μονάδες). Μια κάποια επιβάρυνση σε στρεπτόκοκκους (108 με επιθυμητό επίπεδο 100) βρέθηκε στη θέση Λουτρά των Αραχωβίτικων, με τους άλλους παράγοντες πολύ κάτω των ορίων. Ασφαλώς πρέπει να ερευνηθεί η αιτία και να εξαλειφθεί η πηγή της επιβάρυνσης αυτής.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η Διεύθυνση Υγιεινής απαγόρευσε την κολύμβηση:
1. Σ΄ όλα τα λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια
2. Από τη θέση «ΛΙΝΤΟ» στου Τσαούση ως το κολυμβητήριο (της Αγυιάς)
3. Στις εκβολές του ποταμού Πείρου (Αχαγιά) 300 μ δεξιά-αριστερά
4. Στην περιοχή Αιγίου 200 μ. αριστερά του ποταμού Μεγανίτη.
Σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων θα εκδίδεται ειδική νέα απόφαση.
Από την πλευρά μας έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
• Η περίπτωση των Ροίτικων (που και πέρυσι είχε υπερβεί τα όρια) πρέπει να ερευνηθεί συγκεκριμένα και κάθε αναγκαίο μέτρο να ληφθεί.
• Εξίσου σημαντική με την ποιότητα των υδάτων είναι και η καθαριότητα των κολυμβητικών παραλιών. Η αναγκαία ευαισθησία καθενός μας (δεν πετάμε τα σκουπίδια μας όπου να ’ναι) και η συστηματική –το τονίζουμε- επιμέλεια των χώρων αυτών καθώς και η συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων εκ μέρους των δήμων είναι οι στοιχειώδεις όροι για να διαφυλάξουμε και να χαρούμε το πολύτιμο αυτό κοινό κεφάλαιο των κολυμβητικών μας παραλιών χωρίς προβλήματ υγείας αλλά και χωρίς αισθητική υποβάθμιση..