ΟΙΚΙΠΑ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

E1Όταν το 1986 μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφάσιζαν να δραστηριοποιηθούν στα περιβαλλοντικά ζητήματα της πόλης, κανείς τους δεν πίστευε ότι ξεκινούσαν μια πολύχρονη διαδρομή, που έμελλε να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην τοπική μας κοινωνία, σημαδεύοντας παράλληλα την προσωπική τους πορεία και στάση.

  Σήμερα, 30 χρόνια μετά, μπορεί η Ιθάκη να φαίνεται ακόμα μακριά, αλλά το ταξίδι συνεχίζεται, με παλιούς και νέους συνοδοιπόρους, στη βάση της ίδιας κοινής αντίληψης για  προσφορά στην περιοχή μας.

Στο ερώτημα ποιο είναι το «μυστικό» για αυτή την μακροβιότητα της ΟΙΚΙΠΑ, (μοναδικού ίσως φαινόμενου  στον ελλαδικό χώρο) η απάντηση είναι απλή:

  • Είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργήσαμε ως μια μεγάλη παρέα, με μοναδικό όργανο τις δευτεριάτικες συναντήσεις μας, πάντοτε ανοικτές για όσους θέλουν να συμμετάσχουν.
  • Είναι η επιλογή μας να λειτουργούμε έξω από κομματικούς ή παραταξιακούς σχηματισμούς διατηρώντας έτσι την αυτονομία του λόγου και την ανιδιοτέλεια των προθέσεών μας.
  • Είναι η θέση μας να προσεγγίζουμε τα προβλήματα με υπευθυνότητα και κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη γνώση, αποφεύγοντας τις υπερβολές, τις κινδυνολογίες και τους λαϊκισμούς.

Εκτός από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ασχοληθήκαμε και με κοινωνικά ή πολιτιστικά θέματα στα πλαίσια μιας ολιστικής αντίληψης για την οικολογία, με σημείο αναφοράς την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, που παραμένει ζητούμενο.

Βασική αρχή της δράσης μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουμε στην ιδρυτική καταστατική μας διακήρυξη, είναι «η ανάδειξη  των οικολογικών θεμάτων μέσα από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική τους διάσταση».  

 

Καταλυτικό ρόλο στις παρεμβάσεις μας έπαιξε η έκδοση, τον Απρίλιο του ’91, της μηνιαίας οικολογικής μας εφημερίδας «ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ», που αναβάθμισε ουσιαστικά την διεισδυτικότητα του λόγου και των απόψεών μας.

Κάνοντας έναν απολογισμό της δράσης μας μέχρι σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις καταφέραμε να αποτρέψουμε αντιπεριβαλλοντικές επιλογές για χώρους και θέματα ζωτικής σημασίας ή να συμβάλουμε στην επίλυση άλλων θεμάτων.

  Υπάρχουν βεβαίως και προβλήματα, που, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, συνεχίζουν να παραμένουν ανεπίλυτα, προς δόξαν της ολιγωρίας των υπευθύνων και των κρατούντων, όπως η περίπτωση της πολυπαθούς Στροφυλιάς.

Ολοκληρώνοντας επισημαίνουμε ότι η διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής σε μια βιώσιμη πόλη αφορά όχι μόνον εμάς αλλά και τις γενιές που έρχονται.

Σε αυτόν τον αγώνα, η ενεργή συμμετοχή όλων είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

 

ΙΙ. ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., μέσα από την τριαντάχρονη πορεία της, ασχολήθηκε επανειλημμένα με θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Βιώσιμη κινητικότητα

Αποτελεί ένα τεράστιο θέμα με ζητούμενη τη διαμόρφωση μιας ανθρώπινης πόλης, που θα υπηρετεί πρώτιστα τους πολίτες και τις ανάγκες τους. 

Με συνεχείς αναφορές στην ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, προβάλλουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα και αναδεικνύουμε την προβληματική διακίνηση των πεζών στα κατειλημμένα πεζοδρόμια.

Εκφράζουμε δημόσια τις διαφωνίες μας για επιλογές, όπως υπόγειο πάρκινγκ στην πλ.Γεωργίου, στέλνουμε επεξεργασμένες προτάσεις στην εκάστοτε δημοτική αρχή, επισημαίνουμε τις αυθαιρεσίες σε πεζόδρομους και πλατείες, διοργανώνουμε ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα.

Προχωράμε σε συμβολικές δράσεις για την ανάδειξη θεμάτων, όπως η έλλειψη ποδηλατοδρόμων,  το παράνομο παρκάρισμα κλπ. 

 

Ηχορύπανση – ατμοσφαιρική ρύπανση

Δύο θέματα που σχετίζονται ασφαλώς με το κυκλοφοριακό αποτελώντας διαχρονικά δύο σημαντικές πληγές για την πόλη.

Προβάλλουμε το ζήτημα της ηχορύπανσης από τα διάφορα καταστήματα, τις κομμένες εξατμίσεις στα μηχανάκια κλπ, επισημαίνοντας τις συνέπειες στην υγεία και ψυχική ισορροπία.

Συμμετέχουμε μαζί με άλλες τοπικές κινήσεις στο Δίκτυο κατά της Ηχορύπανσης, που ιδρύθηκε το 2010 και συνεχίζει την πλούσια δράση του με ημερίδες, παρεμβάσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης.

Αναδεικνύουμε το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη με συνεντεύξεις από ειδικούς επιστήμονες και προτάσεις για την αντιμετώπισή της. 

Σχέδιο πόλης – Κοινόχρηστοι χώροι – Αισθητική της πόλης

Την ανάγκη προστασίας και επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων μέσα από ένα σύγχρονο Σχέδιο Πόλης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αισθητικής της Πάτρας, προτάξαμε με συγκεκριμένες δράσεις, διαχρονικά.  

Επισημαίνουμε την απώλεια χώρων χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων, λόγω αδυναμίας αποζημίωσης των ιδιοκτητών τους, διατυπώνοντας δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις για την εκπόνηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης του σχεδίου πόλης, ώστε να μη γίνει η Πάτρα μια τσιμεντούπολη.

Προβάλλουμε την αισθητική υποβάθμιση της πόλης με προτάσεις για την διατήρηση και συντήρηση των ελάχιστων νεοκλασικών που έχουν απομείνει, αλλά και τη σύγχρονη μάστιγα της αφισσορύπανσης και «συνθηματολογικής ρύπανσης» στους τοίχους ή στα μνημεία.

Ηλεκτρομαγνητική  ακτινοβολία

Το θέμα των κεραιών πάσης φύσεως και η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μάς έχει απασχολήσει διαχρονικά.

Συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις κατά της αναβάθμισης υποσταθμών Υψηλής Τάσης μέσα στην πόλη.

Τονίζουμε την ανάγκη ελέγχου στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αντιδρώντας όμως σε κραυγές δαιμονοποίησης και εξοβελισμού τους από την πόλη, αφού συνιστούν «αναγκαίο κακό» για όλους μας ως χρήστες.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πάτρα είναι μια πονεμένη ιστορία. Κοντόφθαλμες πολιτικές των κρατούντων από τη μία, και χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση των υλικών κυριαρχούν διαχρονικά στην περιοχή μας.

Αναδεικνύουμε τα προβλήματα με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα, που εξάντλησε εδώ και καιρό τα όρια αντοχής του, ως αποτέλεσμα της ατολμίας των  δημοτικών αρχών να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα.

Επισημαίνουμε την ανάγκη κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με ήπια τεχνολογία, παράλληλα με την προώθηση κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών.

Ασχολούμαστε ιδιαίτερα με το θέμα της ανακύκλωσης με σειρά προτάσεων και εκδηλώσεων, παράλληλα με δράσεις ευαισθητοποίησης, όπως ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία κλπ.

 

ΑΣΤΙΚΟ – ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Πλούσια είναι η δράση μας για την προστασία και επέκταση των χώρων πρασίνου στην πόλη μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:  

Προστατεύσαμε αποτελεσματικά το Πάρκο του Σκαγιοπουλείου, ακυρώνοντας σχεδιασμούς για συρρίκνωση του με κατασκευή γηπέδων μπάσκετ μέσα στον κήπο και συμμετέχουμε σε δράσεις καθαρισμού του.

  Αναδείξαμε την ανάγκη για προστασία και οικολογική διαχείριση του Έλους της Αγιάς ως αστικού υγροβιότοπου και χώρου αναψυχής, παράλληλα με την ήπια αξιοποίηση του παρακείμενου κάμπινγκ.

Αποτρέψαμε  παράνομες ενέργειες τσιμεντοποίησης τμημάτων του Δασυλλίου από την κρατική ΕΡΤ και  προβάλλουμε την ανάγκη προστασίας του ως σημαντικού πνεύμονα της πόλης.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ – ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ – ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις που κάναμε διαχρονικά για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της περιοχής μας και την ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο.

Σε σχέση με τον Κορινθιακό κόλπο βασική μας προτεραιότητα, μαζί με άλλες τοπικές κινήσεις της περιοχής, είναι η προστασία του από ποικίλες πηγές ρύπανσης και την ανεξέλεγκτη αλιεία. Σημαντική ήταν η καθοριστική συμβολή της ΟΙΚΙΠΑ  στη μεγάλη κινητοποίηση, που έγινε το 2008 πάνω στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου για ένα βιώσιμο μέλλον το κόλπου και των παράκτιων περιοχών.

Η ΟΙΚΙΠΑ εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθεί την κατάσταση του Πατραϊκού κόλπου και παρεμβαίνει, όταν απαιτείται, αφού πρόκειται για ένα θαλάσσιο οικοσύστημα, που επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Σήμερα η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς όμως να φτάνει στα επιθυμητά επίπεδα, αφού ένα μέρος της πόλης δεν έχει ακόμα συνδεθεί με τον Βιολογικό Καθαρισμό  και βεβαίως εξακολουθούν να υφίστανται οι άλλες πηγές ρύπανσης του Κόλπου. 

Το ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην κεντρική παραλιακή ζώνη αλλά και της αξιοποίησης της προς όφελος των πολιτών αποτελούν κυρίαρχες προτεραιότητες στη δράση μας. Όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαμε με προτάσεις και θέσεις, αλλά και σε κινητοποιήσεις μαζί με άλλους φορείς. Ο τρόπος διέλευσης του σύγχρονου τρένου μέσα από την πόλη, μας απασχολεί ιδιαίτερα.

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Ζωτικός παράγοντας της βιωσιμότητας μιας κοινωνίας είναι ασφαλώς το πώς διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους της, η ποιότητα του πόσιμου νερού που διατίθεται στους πολίτες της και η διαχείριση των υγρών λυμάτων της πριν καταλήξουν στο φυσικό αποδέκτη τους.

Η Πάτρα έχει ένα πλούσιο ιστορικό εξελίξεων όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με αυτό το ζήτημα και, βεβαίως, η ΟΙΚΙΠΑ είναι παρούσα σε όλες τις φάσεις τους.

Σε ό,τι αφορά στους υδάτινους πόρους ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις της ΟΙΚΙΠΑ στο τέλος της δεκαετίας του 80 – με προσφυγή και στην ΕΟΚ (τότε) – για την καταλληλόλητα του νερού της Πάτρας, που συνέβαλαν στη μετέπειτα επίλυση του προβλήματος με την αλλαγή του απαρχαιωμένου δικτύου. Παράλληλα θέσαμε το ζήτημα μιας ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νομού με καταπολέμηση των ανθρωπογενών αιτιών, που δημιουργούν τη λειψυδρία.

Η λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην Πάτρα ήταν μια κορυφαία περιβαλλοντική, αλλά και πολιτισμική επιλογή, που επίδρασε άμεσα στην ποιότητα του νερού του Πατραϊκού, ώστε από «χαβούζα λυμάτων» να φτάσει στη σημερινή αρκετά καλή κατάσταση. 

Η ΟΙΚΙΠΑ μαζί με την Εταιρία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος ξεκίνησαν το 1991 εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την επιτάχυνση του έργου, με θεαματικά αποτελέσματα, αφού δεκάδες χιλιάδες Πατρινοί συμφώνησαν έμπρακτα με την αναγκαιότητα της μονάδας.

Παράλληλα επισημάναμε δυσλειτουργίες της μονάδας και την ανάγκη κοινωνικού ελέγχου και αντισταθμιστικών έργων στην περιοχή.

 

ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Από την ίδρυσή της η ΟΙΚΙΠΑ έθεσε ως μια από τις βασικές της προτεραιότητες τη διαφύλαξη των ορεινών όγκων της περιοχής της Αχαΐας, με δημοσιεύματα στην εν αιθρία, αναφορές και παραστάσεις σε αρμόδιες υπηρεσίες κλπ

Σε ό,τι αφορά στο ορεινό οικοσύστημα Χελμού – Βουραϊκού, αντιδράσαμε σε παράνομες δραστηριότητες οικοπεδοποίησης στη λίμνη Τσιβλού, αμμοληψίες από την κοίτη του Βουραϊκού ποταμού κ.α., διατυπώνοντας παράλληλα προτάσεις οικοτουριστικής ανάδειξης της περιοχής. Διαχρονικό είναι το αίτημά μας μαζί με άλλες οργανώσεις για ανακήρυξή του σε Εθνικό Δρυμό και του Φαραγγιού του Βουραϊκού σε Μνημείο της Φύσης.

Για το γειτονικό μας Παναχαϊκό όρος, αναδείξαμε σημαντικά προβλήματα, όπως  οι πυρκαγιές, οι διαβρώσεις, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, οι παράνομες εκχερσώσεις, η χωρίς έλεγχο βόσκηση καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις για τη βιώσιμη διαχείρισή του. Τοποθετούμαστε δημόσια υπέρ της λειτουργίας αιολικών πάρκων στις κορυφές του επισημαίνοντας την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων έτσι, ώστε να υπάρχει συνδυασμός προστασίας της φύσης αλλά και του κλίματος.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ – ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ

Το Εθνικό Πάρκο, που περιλαμβάνει τις λιμνοθάλασσες Κοτυχίου, Καλογριάς και Πρόκοπου, το δάσος της Στροφυλιάς, τα Μαύρα Βουνά και το Έλος της Λάμιας, θεωρείται μοναδικό στο είδος του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της βλάστησης που διαθέτει, με επικρατέστερο είδος την Κουκουναριά.

Πέρα από την εντυπωσιακή του ομορφιά, είναι ένας πλούσιος βιότοπος για δεκάδες είδη οργανισμών (πουλιά, ερπετά, χελώνες, ψάρια κλπ). Παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και τη Natura 2000, τις τελευταίες δεκαετίες υποβαθμίζεται συνεχώς από αυθαίρετες αμμοληψίες, καταπατήσεις, πυρκαγιές, το παράνομο κυνήγι και τη λαθροϋλοτομία.

Μια μόνιμη πληγή για το δάσος είναι τα «Σαμαρέικα», μια καταπατημένη δασική έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων, που συνεχίζει να καλλιεργείται, παρά τις δεκάδες δικαστικές αποφάσεις και πρωτόκολλα αποβολής, που έχουν εκδοθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η ΟΙΚΙΠΑ αποτελεί διαχρονικά την κύρια πηγή αντίστασης σε όλες αυτές τις αυθαιρεσίες, αφού το κράτος και οι υπηρεσίες του, δυστυχώς, κωφεύουν, αν και κάποιες φορές είναι και συνένοχοι…

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θεωρώντας ότι η περιβαλλοντική αγωγή της νέας γενιάς είναι κρίσιμο στοιχείο για την αλλαγή νοοτροπίας και προσανατολισμού της κοινωνίας μας, η ΟΙΚΙΠΑ όλα αυτά τα χρόνια είχε ως κυρίαρχο το ζήτημα αυτό στηρίζοντας ουσιαστικά και πολύπλευρα το θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπ/σης (ΠΕ) στα σχολεία, αλλά και με διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που έκανε σε μαθητές.

Σε συνεργασία με τα γραφεία ΠΕ του Ν. Αχαΐας διοργανώσαμε πλήθος εκδηλώσεων, ενώ η ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, προβάλλει μονίμως όλα αυτά τα χρόνια σχολικά προγράμματα και μαθητικές δράσεις για το περιβάλλον.

Σημαντική ήταν η συνεργασία και με το ΤΕΙ της Πάτρας, όπου σπουδαστές έκαναν την πρακτική τους εργασία στην ΟΙΚΙΠΑ. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία η επαφή μας με τα νέα παιδιά, που ενημερώνονται, συζητούν μαζί μας και οργανώνουν με τη βοήθειά μας μια σειρά από δράσεις  ευαισθητοποίησης των συμπολιτών.  

 

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Εκτός από την κυρίαρχη θεματολογία μας, που ήταν το τοπικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, προσεγγίσαμε και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, αλλά και πολιτικά-κοινωνικά με άξονα την πολιτική Οικολογία, που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία μας. 

Το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών μάς έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό, με δημοσιεύματα στην ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, ανακοινώσεις, διάφορες εκδηλώσεις και χάπενινγκ. 

Οι πόλεμοι  και οι συνέπειές  τους  προβλήθηκαν με δημοσιεύματα στην εφημερίδα μας, ημερίδες που διοργανώσαμε με ειδικούς επιστήμονες αλλά και συμμετοχή των μελών μας σε κινητοποιήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κύριο άρθρο του 1ου φύλου της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ αναφερόταν στις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ.

Το θέμα των πυρηνικών και των συνεπειών τους μας έχει επίσης απασχολήσει με πολλά δημοσιεύματα, ημερίδες και ανακοινώσεις. Σημαντική ήταν η συνεργασία μας με το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου για τη ματαίωση του επικίνδυνου κλοιού, που δημιουργείται γύρω από τη χώρα μας με τα πυρηνικά εργοστάσια, που σχεδιάζονται.

Ένα μεγάλο ΟΧΙ για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα κοσμεί το πρωτοσέλιδο της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ τον Μάρτιο του 1997

Όπως γράφαμε στη σχετική ανακοίνωση, η αντίθεσή μας εστιάζεται σε λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και περιφερειακούς. Δυστυχώς, όλες οι προβλέψεις, που είχαμε κάνει 7 χρόνια πριν από τη διεξαγωγή τους, επαληθεύτηκαν στο χειρότερο βαθμό….

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι αυτή μας η τοποθέτηση έκανε αίσθηση, γιατί το κλίμα της εποχής ήταν καταφανώς θετικό.

Η εναντίωσή μας για τις παραστάσεις των τσίρκο με ζώα ήταν ιδιαίτερα έντονη, όταν, μέσα από δημοσιεύματα της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, αποκαλύψαμε τον απαράδεκτο βασανισμό των άγριων ζώων, ώστε να υπακούουν στις εντολές του δυνάστη τους. Σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς ξεκινήσαμε έναν μακρόχρονο αγώνα για την κατάργησή τους με ανακοινώσεις κινητοποιήσεις και πιέσεις στο Δήμο της πόλης. Ο αγώνας μας είχε αίσιο τέλος, αφού  το Μάρτιο του 2002 υπήρξε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απαγόρευσή τους, που όμως είχε συμβολική σημασία. Μετά από πολύπλευρες πιέσεις πανελλαδικά ήλθε το επιθυμητό αποτέλεσμα: Στις 31 Ιανουαρίου 2012 το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθετική διάταξη, που απαγορεύει την είσοδο και λειτουργία στη χώρα μας τσίρκο με ζώα! 

Το πρόβλημα των Κούρδων προσφύγων και μεταναστών στο τέλος της δεκαετίας του ’90  ήταν κυρίαρχο για αρκετό διάστημα στην πόλη μας, όταν πόλεμοι και ανέχεια οδήγησαν στρατιές απελπισμένων ανθρώπινων υπάρξεων να συσσωρεύονται στα παλιά βαγόνια του ΟΣΕ στον Αγ. Διονύσιο ζώντας σε πραγματικά άθλιες συνθήκες, με το όνειρο να μπουν λαθραία σε κάποιο καράβι για Ιταλία. Η ΟΙΚΙΠΑ συμμετείχε σε επιτροπή πρωτοβουλίας φορέων για την παροχή κάποιας στοιχειώδους φροντίδας για σίτιση, ατομική καθαριότητα και υγειονομική περίθαλψη με το εγχείρημα να έχει αίσιο αποτέλεσμα.

Στο ζήτημα της διατροφής, με ειδικά αφιερώματα και εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια προβάλαμε τους κινδύνους από τη χρήση χημικών ουσιών στα τρόφιμα, το πρόβλημα των μεταλλαγμένων και τα πλεονεκτήματα της βιολογικής γεωργίας. 

ΙΙΙ. ΔΡΑΣΕΙΣ και …ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ!

Η ΟΙΚΙΠΑ προχώρησε στη διοργάνωση πολλών ομιλιών-ημερίδων όλα αυτά τα χρόνια για διάφορα ζητήματα, πιστεύοντας ότι η διάχυση του οικολογικού λόγου είναι απαραίτητη στην τοπική μας κοινωνία. Εισηγητές ήταν καταξιωμένοι περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες από την τοπική μας κοινωνία και όχι μόνο.

Επίκαιρη είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που έγινε με την ίδρυση της ΟΙΚΙΠΑ το Μάιο του 1986, στο Δημοτικό θέατρο, με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, όπου  το  θέμα ήταν «Η Πυρηνική ενέργεια και εμείς». 

Σημαντικές ήταν και άλλες εκδηλώσεις, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, περιφερειακές συνδιασκέψεις, βιωματικά εργαστήρια και εκδηλώσεις για παιδιά.

Πολλές και σε διάφορα επίπεδα οι δράσεις και ακτιβισμοί της ΟΙΚΙΠΑ. Αναφέρουμε ενδεικτικά εκστρατείες συλλογής υπογραφών, συμμετοχή σε διάφορες κινητοποιήσεις και σε δράσεις ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, χάπενινγκ με συμβολικό περιεχόμενο, ενημερωτικές επισκέψεις στο κέντρο πληροφόρησης του Παναχαϊκού και στα μουσεία Νερού και Βιομάζας κλπ.

Πολλές ήταν οι δενδροφυτεύσεις και καθαρισμοί που κάναμε, τόσο στο δάσος της Στροφυλιάς, όσο και σε διάφορους χώρους της πόλης μας.

Σημαντικές είναι και οι εκδηλώσεις μας την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά και οι επισκέψεις μας σε υγροτόπους της περιοχής την Ημέρα Υγροτόπων.

Τα τελευταία 5 χρόνια διοργανώνουμε κάθε Πρωτομαγιά εκθέσεις φωτογραφίας  στα Ψηλαλώνια, με διάφορα θέματα γύρω από το περιβάλλον, όπου συμμετέχουν πολλοί ερασιτέχνες.

Να αναφέρουμε τέλος τις ενδιαφέρουσες προβολές ταινιών με οικολογικό περιεχόμενο, την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας μας και τη συμμετοχή μας για πολλά χρόνια με γκρουπ στο Πατρινό Καρναβάλι, όπου προβάλλαμε και σατιρίζαμε περιβαλλοντικά θέματα.

Γνωστές πλέον σε όλη την πόλη (και όχι μόνο) είναι και οι ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ της κίνησης με επιτυχημένες εκδρομές στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στόχος είναι η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον άλλων περιοχών, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας, η οικονομική στήριξη της ΟΙΚΙΠΑ (που δεν έχει άλλους πόρους) και φυσικά η ψυχαγωγία και διασκέδασή μας!

Αναφέρουμε ενδεικτικά την πανέμορφη εκδρομή μας στη Νάξο το 1997 με οικοξεναγό τον Μανώλη Γλέζο, αλλά και την πιο μακρινή στο Περού το 2009 με την ελληνική σημαία να κυματίζει μπροστά από το …Μάτσου Πίτσου!

 

IV. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η ΟΙΚΙΠΑ ήταν ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) με ενεργή παρουσία μέχρι το τέλος του 2014, όπου αποχώρησε διαφωνώντας με τον τρόπο λειτουργίας του.

Επίσης ήμασταν ενεργό μέλος του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας (ΣΠΟΕΠΠ), που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005.

Ο Σύνδεσμος πήρε μια σειρά πρωτοβουλιών με ημερίδες, ανακοινώσεις δράσεις κλπ. για την προστασία της ποιότητας ζωής στην πόλη. Τα τελευταία χρόνια έχει αδρανοποιήσει τη λειτουργία του.

Η ΟΙΚΙΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου για τη Μείωση της Ηχορύπανσης, που ιδρύθηκε στην Πάτρα τον Οκτώβρη του 2010 από 6 φορείς της πόλης μας. Το Δίκτυο αυτό λειτουργεί μέχρι σήμερα με πλήθος πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.

Τέλος η οικολογική Κίνηση Πάτρας με 22 άλλους τοπικούς φορείς, συμμετέχει στο «Οικομουσείο περιαστικής περιοχής Πατρών», ένα δίκτυο διαδρομών στην πόλη πάνω σε τρεις θεματικούς άξονες: «Φύση – Περιβάλλον και Τοπίο», «Ιστορία – Πολιτισμός και Παράδοση» «Τοπικά προϊόντα -Τοπική Οικονομία»

Στα πλαίσια διεθνών εκπαιδευτικών συνεργασιών, φιλοξενήθηκαν ξένες φοιτήτριες για πρακτική άσκηση και καταγράφηκαν οι προτάσεις τους, που προέκυψαν από τις εργασίες τους.

Συμμετείχαμε στο διετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δια βίου μάθησης, που είχε τίτλο FOODPRINT.Εu (Ευρωπαϊκό διατροφικό αποτύπωμα) με συμμετοχή ΜΚΟ από 9 ευρωπαϊκές  χώρες.

Σημαντικό ήταν και το δεύτερο πρόγραμμα «Οικοσυνεργασία για το Αστικό Περιβάλλον» με συμμετοχή εθελοντών από οικολογική οργάνωση της Βαρσοβίας και από την ΟΙΚΙΠΑ. Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν  επισκέψεις στις 2 πόλεις για προσφορά εθελοντικής εργασίας για το περιβάλλον. 

αντί επιλόγου

Πολλά τα χρόνια που πέρασαν, ποικίλες οι παρεμβάσεις που έγιναν, περισσότερα ή λιγότερα τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, πλούσια η εμπειρία που αντλήθηκε.

Μία, όμως, είναι η διαπίστωση:

Απέναντι στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά ή ατομικά, αλλάζοντας παράλληλα και τη δική μας νοοτροπία.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας συνεχίζει την όμορφη πορεία που ξεκίνησε το 1986, χωρίς τερματισμό, γιατί, όπως λέει και ο ποιητής, «σημασία έχει το ταξίδι»…