Τη «Στατιστική» της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα για το έτος 2015 ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Με βάση την Στατιστική, τo σύνολο της αιολικής ισχύος, που κατά τα τέλη 2015 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία, είναι: 2150,8 MW, αυξημένη κατά 8,7% σε σχέση με πέρυσι.
Η ισχύς αυτή κατανέμεται ως εξής:
* Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά : 322,6 MW
* Στο Διασυνδεμένο Σύστημα: 1828,2 MW
Σε επίπεδο Περιφερειών η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού καλύπτει το 31,7% της συνολικής παραγόμενης ισχύος και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 19,3% και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, που καλύπτει 13,9%.
Σε ό,τι αφορά στο έτος 2015 η συνολική καθαρή αιολικής ισχύς που εγκαταστάθηκε ήταν 171,8 MW (αυξημένη κατά 8,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά).
Πέραν αυτής της νέας ισχύος, κατά την 31.12.2015 ήταν ήδη υπό κατασκευή νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 210,7 MW.
Με αφορμή την παρουσίαση της αιολικής στατιστικής για το 2015 ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουρίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:
«Τα 172 MW αιολικής ενέργειας που εγκαταστάθηκαν το 2015 και τα πλέον των 200 MW που βρίσκονται υπό κατασκευή αποτελούν έναν άθλο του ελληνικού κλάδου της αιολικής ενέργειας, δεδομένου του αρνητικού επενδυτικού και πολιτικού κλίματος που επικρατεί. Ο κλάδος μας, πέραν των οικονομικών δυσχερειών που μοιράζεται με όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έχει πέσει σε – ανεξήγητη για εμάς – κυβερνητική δυσμένεια, η οποία επιβαρύνει το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα.
Δεν είναι δυνατόν, στην εποχή μετά την ιστορική απόφαση του Παρισιού για το Κλίμα τον Δεκέμβριο, όταν όλος ο πλανήτης στρέφεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση, αντί να προωθεί πάση δυνάμει την ανάπτυξη των εγχώριων ανεξάντλητων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις οποίες είναι προικισμένη η χώρα, να μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξή τους.
Η επίτευξη μιας παγκόσμιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα το 2050 και η συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο C και με επιθυμητό στόχο 1,5ο C, αποτελούν το αντικείμενο της συμφωνίας του Παρισιού, ως τη μόνη λύση στην αντιμετώπιση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αποτελεί ενεργειακό μονόδρομο για όλες τις χώρες»