Ο πρώτος μήνας του 2015 τελειώνει σε λίγο με …ωραίο μουντό χειμωνιάτικο καιρό, που διακόπηκε από λίγες φωτεινές, «αλκυονίδες» λιακάδες και με …απρόσμενες εκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα (όποιο και αν είναι) ευχόμαστε να αποβεί ευεργετικό για τον πολύπαθο τόπο μας.
Κι εμείς ζώντας στο «μεγάλο χωριό», όπου όλη η ανθρωπότητα κατοικεί, προσπαθούμε να εντοπίσουμε όσα μας συνδέουν με τους υπόλοιπους «συγχωριανούς» και να αγωνισθούμε, ει δυνατόν, μαζί τους για ένα βιώσιμο για όλους μας φυσικό περιβάλλον.
Διότι, μη μου πείτε ότι δεν αφορά ΟΛΟΥΣ εμάς τους «ενεργοφάγους» καταναλωτές το συμπέρασμα της ΤΡΙΤΟΜΗΣ έκθεσης του ΟΗΕ για το κλίμα, που δόθηκε στις κυβερνήσεις τον περασμένο Νοέμβριο και καλούσε για σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2100! Και τούτο, επειδή, αν η ανθρωπότητα θέλει να κρατήσει κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος των γνωστών αποθεμάτων υδρογονανθράκων πρέπει να …παραμείνουν στο υπέδαφος!
Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη χρησιμοποιώντας στάνταρ μεθόδους μοντελοποίησης, δίνει μια εικόνα για το ποια αποθέματα υδρογονανθράκων σε όλον τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως το 2050, σε συνδυασμό με πηγές χαμηλού άνθρακα, για να επιτευχθεί ο στόχος των δύο βαθμών. Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων λιθάνθρακα στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία πρέπει να μείνει αχρησιμοποίητη έως τα μέσα του αιώνα, όπως και τα 260 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, που περιμένουν στο υπέδαφος της Μέσης Ανατολής -ποσότητα συγκρίσιμη με το σύνολο των αποθεμάτων πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία– ενώ η Μέση Ανατολή θα πρέπει, επίσης, να αφήσει εκεί που βρίσκονται και το 60% των αποθεμάτων της φυσικού αερίου.
Άρα, λογικά, θα πρέπει οι μεν απανταχού της γης πολιτικοί να αντισταθούν στην επιθυμία να εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο απόθεμα ορυκτών καυσίμων, η δε πετρελαϊκή βιομηχανία να ξανασκεφτεί το ύψος των επενδύσεων για έρευνες και αξιοποίηση κοιτασμάτων, οι οποίες ξεπέρασαν πέρυσι τα 670 δισεκατομμύρια δολάρια! Αντίθετα, οι έρευνες για τη χρήση και γενικά την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να ενταθούν …δραματικά!