Τήλος: Ενεργειακά αυτόνομη μέχρι το 2019

E3Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα απεξάρτησης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας υλοποιεί το ακριτικό νησί της Τήλου. Στο πρόγραμμα TILOS, που υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020, συμμετέχουν 15 διεθνείς και εγχώριοι εταίροι, μεταξύ των οποίων ΔΕΔΔΗΕ, WWF Ελλάς, ΜΚΟ κλπ. Να σημειωθεί ότι συντονιστής του προγράμματος είναι το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά.

Μέχρι σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται με υποβρύχιο καλώδιο από την Κω, με αποτέλεσμα πέρα από την περιβαλλοντική επιβάρυνση,  να υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος  με προφανείς επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, δημιουργείται στην Τήλο υβριδικός σταθμός, που θα περιλαμβάνει δυο  μικρά  αιολικά και φωτοβολταϊκά  πάρκα  και θα «υποστηρίζεται» από συσσωρευτές προηγμένης τεχνολογίας, ώστε να αντιμετωπίζεται η μεταβλητή παραγωγή  από τις ΑΠΕ με την αποθήκευση ενέργειας, προκειμένου να υπάρχει συνεχής κάλυψη για τους κατοίκους. 

Το έργο είναι πρωτοποριακό, αφού, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το πρώτο έξυπνο νησιωτικό μικροδίκτυο παγκοσμίως,  που θα συνδυάζει ΑΠΕ με ηλεκτρικούς συσσωρευτές.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες στη χωροθέτηση του αιολικού πάρκου, αφού η ορνιθοπανίδα του νησιού είναι πλούσια και σπάνια (σχιζαετός).

Αξίζει να σημειώσουμε την υποστήριξη του έργου από την τοπική κοινωνία με τη δήμαρχο του νησιού να δηλώνει ότι «Η Τήλος είναι ένα μικρό ακριτικό νησί με πολλά προβλήματα, μικρή στήριξη, αλλά και μεγάλο πείσμα. Παρά τις αντιξοότητες και τις αγκυλώσεις, τολμάμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, το διαφορετικό, το καινούργιο».

Με την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος TILOS, αναμένεται περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 2400 τόνους ετησίως, δηλαδή ετήσια μείωση κατά περίπου πέντε τόνους εκπομπών ανά μόνιμο κάτοικο του νησιού για διάρκεια είκοσι ετών, καθιερώνοντας έτσι την Τήλο ένα απτό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας που πραγματώνει το όραμα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η  πολιτεία όχι μόνο πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτό το εγχείρημα αλλά οφείλει να το χρησιμοποιήσει ως πρότυπο εφαρμογής και σε άλλα νησιά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και του περιβάλλοντος.