Ο φτερωτός κόσμος

Νέα πελαργοφωλιά στο Ζευγαράκι Αγρινίου

 

TF1Οι λευκοπελαργοί σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης και θεωρούνται δείκτες υγείας υγροτοπικών και αγροτικών οικοσυστημάτων. Πουλιά με πολύ ανεπτυγμένη την ανθρωποφιλία και συνδεδεμένα με τη λαϊκή παράδοση. 

Ως  απειλούμενο είδος περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και παρουσιάζει σημαντική μείωση των πληθυσμών τους τις τελευταίες δεκαετίες. Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς κατά την αναπαραγωγική περίοδο 2013 κατέδειξε αναπαραγωγικό πληθυσμό ενός (1) ζεύγους με τη νοτιότερη φωλιά της Ελλάδας. Τη φετινή περίοδο 2014 η παρουσία αρκετά νεαρών λευκοπελαργών στα υγρολίβαδα του Μετοχίου ίσως σηματοδοτεί την ανάκαμψη του πληθυσμού.

Τα ευχάριστα νέα φέτος ήρθαν από το Ζευγαράκι του δήμου Αγρινίου, όπου ένα ζευγάρι πελαργών (Ciconia ciconia) κατασκεύασε τη φωλιά του σε στύλο της ΔΕΗ. Αποτελεί ένα θαυμάσιο θέαμα και ζωντανό περιβαλλοντικό σύμβολο για τους κατοίκους και την ταυτότητα του χωριού.

Το Ζευγαράκι έχει την τύχη να βρίσκεται ανάμεσα από τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία και είναι το πρώτο στη σειρά χωριό της Μακρυνείας. Αυτό βοηθάει το είδος να μετακινείται εύκολα και γρήγορα στον κάμπο, στα χωράφια και στα παραλίμνια αναζητώντας τροφή, όπως σκουλήκια που αποτελούν την αγαπημένη του λεία. Οι κάτοικοι του χωριού και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ζευγαρακίου με χαρά υποδέχτηκαν τους νέους κατοίκους που φιλοξενεί πλέον το όμορφο χωριό τους. 

Η πελαργοφωλιά δεσπόζει και βρίσκεται μπροστά από το τοπικό κρεοπωλείο, ενώ για τις τυχόν ακαθαρσίες έχει τοποθετηθεί ένα προστατευτικό πάτωμα για να μην λερώνουν τα πουλιά τον περίγυρό τους. Οι πελαργοί είναι πουλιά με πολύ ανεπτυγμένη την ανθρωποφιλία και αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια, όταν οι φωλιές τους βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύουν οι νεοσσοί τους να θηρευτούν από αρπακτικά πουλιά ή άλλα ζώα. 

Η επανεμφάνιση του είδους στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας πραγματοποιήθηκε το 2010 και στον τρούλο της Αγίας Παρασκευής στο Παναιτώλιο. Μέχρι και σήμερα είναι ενεργή.

Παρόλο που ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί λόγω της συρρίκνωσης των βιοτόπων, στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάζει μια αυξητική τάση. Πελαργοφωλιές συναντάμε στις σκεπές και στους τρούλους των εκκλησιών, σε τεχνητές φωλιές στους στύλους της ΔΕΗ και σε καμινάδες σπιτιών. 

Στο δημοτικό σχολείο Ζευγαρακίου τα προηγούμενα χρόνια και στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων είχε πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή από τον υπογράφοντα με εκτενή υποενότητα στο μελλοντικό ερχομό των πελαργών στο χωριό, τις συμπεριφορές τους, το μεγάλο τους μεταναστευτικό ταξίδι, αλλά και τις απειλές για την ύπαρξή τους, προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Τότε οι μαθητές είχαν στείλει το περιβαλλοντικό τους μήνυμα και ο στόχος ήταν να διαμορφώσουν θετικές συμπεριφορές απέναντι στον εαυτό τους, στο σύνολο (ομάδα-τοπική κοινωνία) και στο φυσικό περιβάλλον. Φέτος τα ευχάριστα νέα ήρθαν από τους νέους συμπολίτες του χωριού, τους λευκοπελαργούς.

 

Κείμενο: Διονύσης Μαμάσης 

Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,

Ορνιθολογική έρευνα πεδίου  info@mamasis.gr

Φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης M.Sc.-Νίκος Πατερέκας, φωτογράφος άγριας φύσης