Οι στόχοι της εκδήλωσης αυτής είναι:
• Να γνωρίσουν οι καταναλωτές ανθρώπους που συνεργάζονται με την φύση, χωρίς να τη δηλητηριάζουν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους.
• Να δοθεί η δυνατότητα άμεσης επαφής των συμβατικών καλλιεργητών με αυτούς της Οικολογικής Γεωργίας, ώστε να ενθαρρυνθούν και να τολμήσουν να στραφούν προς την φιλική για το περιβάλλον γεωργία.
• Να αποτελέσει κίνητρο για την δημιουργία παρόμοιων τοπικών εκδηλώσεων και αγορών.
• Ακόμα να αποτελέσει ευκαιρία ώστε τα οικολογικά προϊόντα να διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή των μεσαζόντων.
• Να εδραιωθεί η αντίληψη, ότι η οικολογική γεωργία, όχι μόνο δεν αποτελεί περιθωριακή δραστηριότητα, αλλά είναι η μόνη που μπορεί να δώσει απάντηση και λύση, στα αδιέξοδα της συμβατικής γεωργίας.
• Τέλος, με την οικολογική χειροτεχνία, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να εκτιμήσουν το φυσικό το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται .Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν με αμεσότητα τις τεχνικές και τις μεθόδους ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι επιτηδειότητα και ικανότητες κατασκευαστικές και καλλιτεχνικές.
Στη γιορτή συμμετείχαν γύρω στους 40 καλλιεργητές οικολογικής γεωργίας και χειροτέχνες από 19 νομούς της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν εκθέσει τα προϊόντα τους σε υπαίθριους πάγκους. Η ποικιλία προϊόντων ήταν μεγάλη: φρέσκα λαχανικά και φρούτα, βότανα, φαγητά και γλυκά, σαπούνια και καλλυντικά, κοσμήματα και έργα τέχνης. Πέρα της ποικιλίας, αυτό που τραβούσε πιο πολύ τον επισκέπτη ήταν η ποιότητα τόσο των προϊόντων όσο και των εκθετών , οι οποίοι είχαν σαν κύριο μέλημα τους την ενημέρωση των καταναλωτών και όχι το προσωπικό τους κέρδος.
Στα πλαίσια της γιορτής έγιναν οι παρακάτω δράσεις:
• Επίδειξη παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού με βάση το ελαιόλαδο από τον Μπάμπη Συμεωνίδη
• Επίδειξη παρασκευής παραδοσιακής αλοιφής βαλσάμου από την Μένη Χατζηπαναγιώτου
• Ομιλία του Παναγιώτη Σαινατούδη (συντονιστή του Πελίτι) για την συλλογή και διατήρηση ντόπιων ποικιλιών φυτών και ζώων και ενημέρωση της δράσης του γυμνασίου Λεχαιού από τους ίδιους τους μαθητές.
• Ομιλία του Γιάννη Παζάρα (Γεωπόνος Τεχν. Τροφίμων και συντονιστής Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Γ.Τ.Ο.) για τα μεταλλαγμένα προϊόντα
• Ομιλία του Γεράσιμου Στουραίτη (Διευθυντής Ιπποκράτειου Κέντρου Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και Πρόεδρος Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος) με θέμα εμβόλια – μύθος ή αναγκαιότητα;
• Ποδηλατικός γύρος ως την αλυκή και Σελινούντα
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό γλέντι με τον Βας. Καλαντζή και με θέατρο σκιών. Ο καραγκιόζης με τον Αλέξανδρο Μελισσινό, γιο του διάσημου καραγκιοζοπαίχτη Ιάσωνα Μελισσινού, καταχειροκροτήθηκε από μικρούς και μεγάλους και σίγουρα πέρασε πολλά θετικά μηνύματα με το έντονα οικολογικό του περιεχόμενο.
Όπως τόνισε ο κύριος Νικόλαος Γαρμπής (Γεωπόνος-πολ.μηχανικός) την γιορτή αυτή δεν την οργανώνουν βαρύγδουποι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ούτε εταιρείες και εμπορικά κυκλώματα. Έτσι παραμένει αμόλυντη από εκλογομαγείρους, γραφειοκράτες, θεσιθήρες και κερδοσκόπους. Οι συμμετέχοντες είναι άτομα ευαισθητοποιημένα που δεν βάζουν τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και τη φύση.
«Απεξάρτηση και αυτάρκεια» είναι το μήνυμα που στέλνει ο διοργανωτής της φετινής γιορτής κος Ήλίας Θεοδωρόπουλος. Επισημαίνει ότι μέχρι τις μέρες μας οι παππούδες μας ήταν ελεύθεροι και απεξαρτημένοι. Η εξάρτηση είναι δημιούργημα της εποχής μας και αυτή η εξάρτηση δεν μας αφήνει να απελευθερωθούμε. Η φύση είναι αυτή που μας απελευθερώνει προσφέροντάς μας απλόχερα όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να ήμαστε αυτάρκης. Και όταν υπάρχει αυτάρκεια δεν υπάρχει χώρος για μεταλλαγμένα, βιοσυσσωρεύσιμα χημικά μέσα στις τροφές μας κ.ο.κ.
Η εκδήλωση τελείωσε σ’ ένα κλίμα αισιοδοξίας με την ελπίδα ότι η οικολογική γεωργία και χειροτεχνία θα κερδίζει συνεχώς έδαφος μέσω όχι μόνο της προσπάθειας των συντελεστών της γιορτής αλλά και της δικιάς μας ευαισθητοποίησης και υποστήριξης. Και το ραντεβού ανανεώθηκε για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του επόμενου Σεπτέμβρη στο Κιλκίς.
«Οικολογική» Ζωγραφική
Μια πολύ ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο της γιορτής ήταν αυτή της κυρίας Χαράς Σαίτης. Η κα Χαρά, ζωγράφος, μέσα από μια αναζήτηση για υλικά και τεχνικές του παρελθόντος, έχει καταφέρει να δημιουργήσει χειροποίητα φυσικά χρώματα, συγκολλητικά υλικά και βερνίκια, δίνοντας έτσι μια οικολογική διάσταση στην τέχνη της ζωγραφικής. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί ποικίλλουν : χρώματα από πετρώματα, μούχλα γιαουρτιού, κεραμίδια κ.α., συγκολλητικά υλικά από αυγό, ξύδι, κερί, βερνίκια από μελισσοκέρι, φυτικές ρητίνες και αποστάγματα. Για την παρασκευή αυτών των υλικών απαιτείται πολύ επίπονη δουλειά . Κάποια από τα υλικά απαιτούν μέχρι και 3 μήνες προετοιμασίας, όμως όπως τονίζει και η ίδια «Ο χρόνος δεν είναι χρήμα είναι ζωή, η ζωή μας»
Πελίτι
Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι, που συμμετείχε στη γιορτή για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις ντόπιες ποικιλίες . Σπόροι ντόπιων ποικιλιών μοιράστηκαν απλόχερα στους ενδιαφερόμενους χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος όπως πάντα.
Το "Πελίτι" σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιεί εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα. Ένα μέρος από τις ποικιλίες που βρίσκει στις εξερευνητικές αποστολές το δίνει στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό. Ένα άλλο μέρος το δίνει σε συνεργαζόμενους καλλιεργητές–διατηρητές, προκειμένου να αναλάβουν τη ζωντανή διατήρησή του και την αξιολόγησή του. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί πάνω από 1500 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π., σε 20.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.
"Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μην χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα" είναι το μήνυμα που πέρασε για μια ακόμα φορά η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι.