ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

  
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. αντιδήμαρχος αποδέχτηκε πρόταση της ΟΙΚΙΠΑ για συγκρότηση ομάδας ανακύκλωσης που θα διαμορφώσει και θα παρακολουθεί ένα τοπικό σχέδιο επέκτασης και στήριξης του θεσμού με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και  συμπολιτών. Στην ομάδα αυτή προτάθηκε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου της ΑΔΕΠ της ΕΕΑΑ , των γραφείων περιβαλλοντικής εκπ/σης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, του Εμπορικού συλλόγου και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.
Αναμένοντας  την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης παρουσιάζουμε στοιχεία από την υλοποίηση του αντίστοιχου θεσμού από την κοντινή μας Ελευσίνα που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον ελληνικό χώρο σε ότι αφορά την ανακύκλωση.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

( στοιχεία από την ιστοσελίδα του Δήμου www.eleusina.gr)

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΣΑ  ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ (30000 κάτοικοι) ΤΟ 2008 σε τόνους/ έτος
    ΧΥΤΑ    ΑΝΑΚΥΚΛ    
ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΑ    11.868        
Οικιακή Λιπασματοποίηση        250    450 κάδοι λιπασματοποίησης
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ        2.201    ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ/ΕΕΑΑ
ΧΑΡΤΟΝΙ        51    ΔΗΜΟΣ
ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ        43    ΔΗΜΟΣ
ΚΛΑΔΙΑ        200    Δημοτικό ΚΔΑΥ /Λιπασματοποίηση
ΟΓΚΩΔΗ    3.632        Δημοτικό ΚΔΑΥ/XYTA
ΑΕΚΚ (ΜΠΑΖΑ-ΑΔΡΑΝΗ)        5.717    Δημοτικό ΚΔΑΥ /Ανάπλαση Λατομείου
ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ*        50    ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΣΥΝΟΛΟ    15.500    8.512    
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ        35%

Παρατηρήσεις
1. Αν από το παραπάνω πίνακα αφαιρεθούν τα μπάζα, το ποσοστό κατεβαίνει στο 15%, πενταπλάσιο από το αντίστοιχο δικό μας.
2. Στον ιστό της πόλης έχουν τοποθετηθεί επί πλέον  20 βυθιζόμενοι κάδοι  και 100 κάδοι ογκωδών αντικειμένων. Τα ογκώδη θρυμματίζονται με ειδικό μηχάνημα και μετά θάβονται στον ΧΥΤΑ.
4. Τα ειδικά απόβλητα είναι ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά, μπαταρίες, λυχνίες, δημοτικά ορυκτέλαια, ελαστικά, μελάνια εκτυπωτών, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα
5. Το έντυπο υλικό μαζεύεται χωριστά από τα υλικά συσκευασίας .Συλλέγεται  από τα σχολεία, υπηρεσίες του Δήμου, δημόσιες υπηρεσίες και πάει για ανακύκλωση
6. Από τα δημοτικά κλαδέματα παράγεται κομπόστ  αρίστης ποιότητας και μοιράζεται δωρεάν στους δημότες  ( πέρσι μοιράστηκαν 3000 συσκευασμένα τσουβάλια)

Δράσεις ευαισθητοποίησης
    Συνεχίστηκε το δημοτικό πρόγραμμα “πόρτα-πόρτα” , σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με όλες τις μορφές ανακύκλωσης.
    Συνεχίστηκε το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλα τα σχολεία της Ελευσίνας, σε συνεργασία με την Μεσόγειο SOS, για τις συσκευασίες, τις ηλεκτρικές/ ηλεκτρονικές συσκευές και τις μπαταρίες. Ο Δήμος Ελευσίνας βράβευσε 3 σχολεία με 10.000 € για την καλύτερη απόδοση στην ανακύκλωση.
Προγραμματισμός του Δήμου Ελευσίνας  για το 2009
1. Πιλοτικά  σε 1.500 οικογένειες θα εκτιμηθεί η ποσότητα των αποβλήτων που παράγουν και θα καθοριστεί το πρότυπο μειωμένων τελών, όταν οι κάτοικοι έχουν μειωμένη παραγωγή αποβλήτων και κάνουν ανακύκλωση.
2. Προεγκρίθηκε το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με επικεφαλής την Ελευσίνα και εταίρο τον Ασπρόπυργο, ώστε να μετατραπούν 2.000 τόνοι ογκωδών αποβλήτων σε εναλλακτικό καύσιμο για χρήση σε δημόσια κτίρια και στη βιομηχανία
Με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος αναμένεται το ποσοστό ανακύκλωσης και  αξιοποίησης του συνόλου των ΑΣΑ στην Ελευσίνα να υπερβεί το 50%.
3. Θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα συλλογής επικίνδυνων οικιακών (ληγμένα φάρμακα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα – όχι μολυσματικά) με περιέκτες στο Δημαρχείο, στα 2 ΚΑΠΗ και στο ΚΕΠ. Η καταστροφή τους θα γίνεται στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ.
4. Θα διανεμηθούν δωρεάν άλλοι 100 κάδοι οικιακής λιπασματοποίησης.
5.Ο Δήμος Ελευσίνας θα βραβεύσει 3 σχολεία με την καλύτερη απόδοση στην ανακύκλωση καθώς και τους επαγγελματίες της πόλης με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης στις μπαταρίες, τα ελαστικά και τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια.
6. Προωθείται η δημιουργία αυτόνομης σύγχρονης μονάδας κλειστής λιπασματοποίησης (αερόβιας ή αναερόβιας) ώστε να απαλλαγεί από τον ΧΥΤΑ.
*Η εφαρμογή της λύσης της κλειστής λιπασματοποίησης θα οδηγήσει σε ποσοστό ανακύκλωσης και ανάκτησης του συνόλου των ΑΣΑ στην Ελευσίνα μεγαλύτερο του 90

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
 
Η σύμβαση με την εταιρία ανακύκλωσης  (ΕΕΑΑ)

Αφορά το Δήμο της Πάτρας και 16 όμορους (κυρίως αλλά όχι μόνο αφού περιλαμβάνονται το Αγρίνιο και Αρχαία Ολυμπία)  και λήγει στο τέλος του 2009  . Μέχρι τώρα τη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών την έκανε η εταιρία που με τη σειρά της τα δίνει σε εργολάβο. Υπάρχει πρόβλημα συγχρονισμού με το υπόλοιπες υπηρεσίες καθαριότητας του  Δήμου και η συχνότητα αποκομιδής είναι μικρή. Για το λόγο αυτό στη νέα σύμβαση που θα  περάσει στο Δημοτικό συμβούλιο για να υπογραφεί πριν τη λήξη του χρόνου, την αποκομιδή αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Προβλέπεται να χορηγηθούν στο Δήμο από την Εταιρία 7 ειδικά απορριμματοφόρα που θα κάνουν 2 διαδρομές την ημέρα ( σύνολο 14 δρομολόγια).Με την υποδομή αυτή εκτιμάται ότι θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της πόλης. Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε και άλλα.. Θα τοποθετηθούν επίσης από την εταιρία 500 νέοι κάδοι που θα προστεθούν στους υπάρχοντες 2800. Επίσης δεν έχουν εισπραχθεί τα (συμβολικά) τέλη των όμορων Δήμων για το πρόγραμμα ( που ανέρχονται σε 27000€). Προβλέπεται να παραχωρηθεί η είσπραξή τους σε κοινωφελή ιδρύματα

Η πορεία της ανακύκλωσης:

Σε σύνολο 200.000 τόνων στερεών απορριμμάτων για το 2008, τα εισερχόμενα βάρη προς ανακύκλωση από το Δήμο της Πάτρας ήταν 7937 τόνοι  ( ποσοστό     )
  Για τα υλικά συσκευασίας έχει γίνει συμφωνία με τον εμπορικό σύλλογο για ωράρια αποκομιδής κλπ, που όμως πολλές φορές δεν τηρούνται. Πιλοτικά θα δοθούν το επόμενο διάστημα ειδικές συσκευές συμπίεσης και δεματοποίησης των υλικών συσκευασίας σε καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου (Κορίνθου, Κολοκοτρώνη, Μαιζώνος, Αγ.Νικολάου)
Για το γυαλί, έχουν ήδη τοποθετηθεί 50 ειδικοί  κάδοι αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής που έχουν και τη μεγαλύτερη παραγωγή.
Για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές η συμβληθείσα εταιρία  δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της  (υπάρχει συμφωνία για  τοποθέτηση 150 ειδικών κάδων εσωτερικού χώρου σε σχολεία και σε άλλα επιλεγμένα σημεία), και θέλει πιο πολύ πίεση από το Δήμο. Γίνονται πολλά τηλεφωνήματα για τα υλικά αυτά, φορτηγό του Δήμου περνά και τα μαζεύει και τα δίνει στην εταιρία για ανακύκλωση. Μέχρι να μπουν οι ειδικοί κάδοι, ας αφήνουν οι πολίτες τέτοιες συσκευές δίπλα από τους μπλε κάδους για να τις παραλάβει ο Δήμος
Για τις μπαταρίες αυτοκινήτων και γενικά συσσωρευτές  ο Δήμος έχει μείνει πίσω…
Για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα  η ανάδοχος εταιρία δεν τηρεί τη σύμβαση της και ο Δήμος προτίθεται να την καταγγείλει.
Για τα οργανικά προβλέπεται σε συνεργασία με την ΑΔΕΠ να δοθούν αυτό το φθινόπωρο 100-150 οικιακές συσκευές  κομποστοποίησης  πιλοτικά σε σπίτια στο ανατολικό και αρκτικό διαμέρισμα. Επίσης θα αγοραστούν 2  μηχανήματα θρυμματισμού κλαδιών  που θα χρησιμοποιούνται στις περιοχές αυτές για τεμαχισμό και κομποστοποίηση των κλαδιών που κόβονται στις αυλές των σπιτιών . Τα κλαδέματα του Δήμου αυτή τη στιγμή θάβονται μαζί με τα σκουπίδια(!) αλλά η υπάρχει η προοπτική να εγκατασταθεί στη Ξερόλακα ένα βαρύ μηχάνημα θρυμματισμού και  κομποστοποίησης για τα κλαδέματα αυτά.
Πάντως στα 5 τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση των καταναλωτικών αναγκών έχει σταθεροποιηθεί η ποσότητα των σκουπιδιών που θάβονται, που σημαίνει ότι κάτι γίνεται σχετικά με την ανακύκλωση.

Σχετικά με τον ΧΥΤΑ και το νέο εργοστάσιο

 Από αυτό το φθινόπωρο έγινε η σύνδεση του χώρου συλλογής των στραγγισμάτων με τον βιολογικό καθαρισμό. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης κορεσμός στο ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι ελλιπής με επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η μόνη λύση είναι η κατασκευή νέου κυττάρου παραπλεύρως του υπάρχοντος και η άμεση αποκατάσταση – ανάπλαση του παλιού παράλληλα με την ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου. Οι φόβοι των κατοίκων ότι με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως θα παραταθεί η λειτουργία του είναι αδικαιολόγητοι, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, αφού υπάρχει καταληκτική χρονολογία τερματισμού  το 2012.
Για το εργοστάσιο επεξεργασίας στου Φλόκα, πριν τις εκλογές υπογράφηκε η χρηματοδότηση του από το ΥΠΕΧΩΔΕ.  Για τα υποστηρικτικά έργα ( σταθμός μεταφόρτωσης, έργα οδοποιίας)  προϋπολογισμού 660000 έγινε η δημοπράτηση και μέσα σε 10 μέρες θα βγει ο ανάδοχος. Το ΚΔΑΥ που σήμερα υπάρχει στη Ξερόλακκα θα μεταφερθεί στο σταθμό μεταφόρτωσης ώστε το υπόλειμμα από την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών ( περίπου 25%) να μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ του Φλόκα. Για το κυρίως έργο μέχρι τέλος του χρόνου  θα τελειώσει η δημοπράτηση και θα  οριστεί ο ανάδοχος μέσω διαγωνισμού. Προβλέπεται η μελέτη και κατασκευή να διαρκέσει 2 χρόνια οπότε θα είμαστε μέσα στα όρια του 2012.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Είναι γεγονός ότι η εικόνα της πόλης σε ότι αφορά τη καθαριότητα δεν είναι ικανοποιητική. Η εικόνα αυτή καταγράφεται αρκετές φορές από τα μέσα ενημέρωσης και αυτό βοηθά το έργο του Δήμου. Η ευθύνη για την πλημμελή καθαριότητα  χρεώνεται κατ αρχήν στα συνεργεία του Δήμου που σε αρκετές περιπτώσεις δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ο Δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Ήδη με ευθύνη της αντιδημαρχίας τα πληρώματα των απορριμματοφόρων οφείλουν να καταγράφουν σε εδικό έντυπο τα ογκώδη ή άλλα υλικά που συνάντησαν εκτός κάδων  στη διάρκεια της διαδρομής τους τα σημεία που βρίσκονται και να  παραδίδουν το έντυπο στο τέλος του δρομολογίου. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και γρήγορη η αποκομιδή τους  Το σύστημα λειτουργεί τις τελευταίες μέρες και τα  αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά όσον αφορά το πλήθος των καταγραφών. Αυτό βέβαια δείχνει και την ασυνειδησία των συμπολιτών που είτε ρίχνουν στους κάδους υλικά που όφειλαν μόνοι τους να διαχειριστούν (πχ μπάζα) είτε αφήνουν εκτός κάδων χωρίς να ενημερώνουν τηλεφωνικά  την αρμόδια υπηρεσία.
Ευθύνη υπάρχει και σε ορισμένα καταστήματα εστίασης που μεταφέρουν σακούλες που στάζουν ζουμιά από τηγανόλαδα κλπ και τα τοποθετούν μάλιστα εκτός των κάδων. Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς συμπολίτες που αφήνουν τα σκουπίδια τους εκτός κάδων ή δεν τα διαχωρίζουν σωστά σε ανακυκλώσιμα η μη υλικά. Ο κανονισμός καθαριότητας ήδη εφαρμόζεται και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Πρέπει τελικά όλοι να συνειδητοποιηθούμε και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.

Πρόβλημα υπάρχει και με τις λαϊκές αγορές, όπου δεν τηρούνται τα ωράρια από τους μικροπωλητές, οπότε ο καθαρισμός από τα συνεργεία του Δήμου καθίσταται δυσχερής
Η ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών του δήμου (νέα σύμβαση, πρώτα βήματα στην κομποστοποίηση, εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας), η αναγκαία συνειδητοποίηση της ευθύνης συστηματικής στήριξης της ανακύκλωσης από νοικοκυριά και επαγγελματίες,  ο τακτικός έλεγχος της καλής λειτουργίας της είναι οι παράγοντες μιας ουσιαστικής αναβάθμισης της ανακύκλωσης στην Πάτρα, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.