Η αποκατάσταση της καμένης έκτασης στη Στροφυλιά

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

1 Οκτωβρίου 2008.

Μία μέρα μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει 700 στρέμματα δάσους στη Στροφυλιά.

16 Φεβρουαρίου 2009.

Τέσσερις μήνες μετά την πυρκαγιά η ΟΙΚΙΠΑ με Δελτίο Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ (τα γραπτά που λέγαμε) καταγγέλλει την εγκατάλειψη της Στροφυλιάς και μεταξύ άλλων αναφέρει επί λέξη:

«΄Έχουν περάσει 4 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στη Στροφυλιά και η φύση έχει αφεθεί μόνη να καλύψει τις πληγές της. Κανένα από τα μέτρα για την αναγέννηση της βλάστησης δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα δεν έχει γίνει περίφραξη της καμένης περιοχής όπως είχε εξαγγελθεί, δεν απομακρύνθηκαν οι καμένοι κορμοί των δέντρων, ούτε εκπονήθηκε από κανένα φορέα η απαραίτητη μελέτη αναδάσωσης με δενδρύλλια κουκουναριάς.»
    .
«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. το δασαρχείο προσανατολίζεται στο να αναθέσει την κοπή και απομάκρυνση των καμένων δένδρων  σε κατοίκους της περιοχής και όχι σε ειδικό εργολάβο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την περιοχή λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου οχημάτων (τρακτέρ) στην καμένη έκταση.»

23 Φεβρουάριου 2009.

Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή μας και με αφορμή το θόρυβο στα τοπικά ΜΜΕ ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς σε συνεδρίαση του Δ. Σ ασχολείται μεταξύ άλλων με το θέμα «Αποκατάσταση καμένης έκτασης» έχοντας προσκαλέσει στη συνεδρίαση τις Δασικές Υπηρεσίες Αχαΐας και Ηλείας. Παρών στη συνεδρίαση ο Περιφερειακός Δ/ντής Δασών κ. Τσακανίκας.

Αντιγράφουμε από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης. (τα γραπτά που ξαναλέγαμε)

«Ο κος Τσακανίκας ανέφερε ότι θα βγει ανακοίνωση από το Δασονομείο Κ. Αχαΐας στον οποίο θα εγγράφονται όσοι κάτοικοι των όμορων περιοχών ενδιαφέρονται για καυσόξυλα. Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθούν να βρίσκονται σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για την παραλαβή της ξυλείας παρουσία των δασοφυλάκων της περιοχής και με την βοήθεια των εποπτών του ΦΔ. Το διάστημα θα είναι πολύ μικρό της όλης διαδικασίας ενώ είναι μια διαδικασία εξασφαλισμένη για την εκτέλεση των εργασιών των υλοτομιών όπως τόνισε ο Κος Τσακανίκας.

Τον λόγο πήρε το μέλος του Δ. Σ και Δήμαρχος Λαρίσου Κος Καλαϊτζής ο οποίος τόνισε ότι μαζί με τα καμένα ξύλα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τους κατοίκους και τα υπολείμματα των κλαδιών από τα κατακείμενα ξύλα ενώ η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει με την άμεση επίβλεψη των δασοφυλάκων της περιοχής.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Κος Κουτρούμπας, μέλος του Δ. Σ και εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ, αναφερόμενος και στο Δελτίο Τύπου της ΟΙΚΙΠΑ τόνισε:
……………….
Η απομάκρυνση των καμένων με τον τρόπο που προτείνεται από το Δασαρχείο Πατρών θεωρείται προβληματική και προτείνει την ανάθεση σε εργολάβο για καλύτερη διαχείριση έτσι ώστε να μην μπούν τρακτέρ στην καμένη έκταση ενώ όπως είπε δεν έχει αντίρρηση να δοθούν τα ξύλα στους ντόπιους.
……….
Ο Κος Τσακανίκας απαντώντας στο Κο Κουτρούμπα τόνισε πάλι ότι η ανησυχία που εκφράζεται θεωρείται υπερβολική, ότι η αναγέννηση της χαλεπίου είναι εξασφαλισμένη, η επίβλεψη με τον τρόπο που προτείνεται είναι επίσης εξασφαλισμένη ενώ θα ενισχυθούν οι δασοφύλακες της περιοχής και με άλλους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας εάν αυτό χρειαστεί για το μικρό αυτό διάστημα της απομάκρυνσης των καμένων ξύλων ενώ τέλος τόνισε ότι δεσμεύεται να μην μπουν τρακτέρ μέσα στην καμένη έκταση. Ο Κος Κουτρούμπας ζήτησε αυτό να γραφτεί στα πρακτικά για τη δέσμευση αυτή της Δασικής Υπηρεσίας. Τέλος, ο Κος Τσακανίκας τόνισε ότι ο θόρυβος που γίνεται είναι δυσανάλογος και ότι το μείζον πρόβλημα είναι οι ελλείψεις της Δασικής Υπηρεσίας σε επιστημονικό προσωπικό και η οργάνωσή της ενώ και ο φορέας θα πρέπει να απευθυνθεί προς τις αρμόδιες αρχές για την ενίσχυση με προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών.

22 Οκτωβρίου 2009. Οκτώ μήνες μετά.

Το Δασαρχείο Πατρών κηρύσσει την έναρξη της ξύλευσης της καμένης έκτασης από τους κατοίκους της περιοχής και γίνεται η … έφοδος!!! Κυριολεκτικώς «γιούργια στα παλιούρια»!!!

Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς αυστηρή εποπτεία (όπως είχαν δεσμευτεί) με τρακτέρ, φορτηγά και κάθε είδους οχήματα (παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση) να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και κυρίως χωρίς να γίνεται απομάκρυνση των κλαδιών και των υπολειμμάτων (όπως ανέφερε σαφώς η άδεια που τους παρείχε το Δασαρχείο).  Αυτόπτης μάρτυς των παραπάνω ο υπογράφων.

23 Οκτωβρίου 2009.

Την επομένη της «εφόδου»η ΟΙΚΙΠΑ με ανακοίνωσή της (Δημοσιεύεται παραπλεύρως) και ανάλογη επιστολή στην Υπουργό Περιβάλλοντος ζητά το αυτονόητο. Να σταματήσει η διαδικασία μέχρι να υλοποιηθούν τα … υπεσχημένα. Μέχρι να σταματήσει το «γιουρούσι» και η όλη διαδικασία να γίνεται ελεγχόμενα και με τάξη. Είπαμε το αυτονόητο…
Το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις (δεδομένης της ευαισθησίας για τη Στροφυλιά) και γίνεται πρωτοσέλιδο στον τοπικό τύπο, ενώ αναφέρεται και στα δελτία ειδήσεων αθηναϊκών μέσων (Σκαι)

ΤΟ …ΟΡΓΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ!!!

Ο Δασάρχης Αχαΐας κ. Αντώνης Κανταρτζόπουλος με δημόσιες δηλώσεις του, καταγγέλλει την ΟΙΚΙΠΑ ότι ψεύδεται, δηλώνει ότι όλα γίνονται κανονικότατα και ότι η Στροφυλιά είναι  όσο δεν παίρνει…θωρακισμένη. Επικαλείται την ύπαρξη μελέτης αναδάσωσης της καμένης έκτασης η οποία προβλέπει  το …όργωμα !!! του καμένου εδάφους για να φυτευτούν 140 000 νέες κουκουναριές (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 27-10-09) Η παραπάνω δήλωση του κ. Δασάρχη προκάλεσε αντιδράσεις σε επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του καθηγητή βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας κ. Τζανουδάκη που δημοσιεύουμε σε διπλανή στήλη.

Η ΟΙΚΙΠΑ με αίτησή της στο Δασαρχείο ζήτησε αντίγραφο της μελέτης, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τους οποίους επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά.

2 Νοεμβρίου 2009. ( Η «Εν αιθρία» βρίσκεται στο τυπογραφείο)

Η ξύλευση στη Στροφυλιά συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο, με τα ίδια τρακτέρ να κυκλοφορούν παντού χωρίς να απομακρύνονται τα υπολείμματα με μόνη ορατή διαφοροποίηση (μετά το θόρυβο) την αυστηρότερη   επιτήρηση από τις δασικές υπηρεσίες και τους επόπτες του Φορέα Διαχείρισης.

Τα σχόλια, τα συμπεράσματα και τα ….λοιπά δικά σας.

Θωμάς Κουτρούμπας
Μέλος  Δ. Σ του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς

Σταματήστε τώρα τη λεηλασία της Στροφυλιάς
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ

Το κείμενο που ακολουθεί είναι το Δελτίο Τύπου της ΟΙΚΙΠΑ που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου μια ημέρα μετά την έφοδο στη Στροφυλιά.
Μια άνευ προηγουμένου «επιδρομή» κατά του δάσους της Στροφυλιάς πραγματοποιείται από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στα πλαίσια της απομάκρυνσης των καμένων δέντρων από την πυρκαγιά του 2008 στο «όνομα» της αποκατάστασης της καμένης έκτασης.
Το Δασαρχείο Πατρών αντί να αναθέσει το έργο της κοπής και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων σε ειδικό συνεργείο όπως αρμόζει σε μια προστατευόμενη περιοχή, προστατεύοντας έτσι την αναγέννηση του καμένου δάσους, μοίρασε αφειδώς άδειες στους κατοίκους των γύρω περιοχών (μέσω των Δήμων Βουπρασίας και Λαρίσου) οι οποίοι «επέδραμαν» με κάθε είδους τροχοφόρο όχημα στην καμένη έκταση καταπατώντας την αναγεννώμενη βλάστηση.
Σε σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί  στο Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς στις 23 Φεβρουαρίου 2009 με θέμα την αποκατάσταση της καμένης έκτασης και μετά την επίμονη άρνηση του εκπροσώπου της ΟΙΚΙΠΑ να γίνει η κοπή και η απομάκρυνση από τους κατοίκους, ο Περιφερειακός Δ/ντής Δασών που παρίστατο στη σύσκεψη (ο Δασάρχης ήταν απών) είχε κατηγορηματικά δεσμευτεί ότι η απομάκρυνση των καμένων θα γίνει  με την αυστηρή εποπτεία δασοφυλάκων και εποπτών ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
     Αντί αυτών, η εποπτεία των δασοφυλάκων είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη και κάθε είδους τροχοφόρο όχημα κυκλοφορεί μέσα στην καμένη έκταση οπουδήποτε «οργώνοντας» κυριολεκτικά το δάσος και καταπατώντας   κάθε νεαρό πευκάκι που είχε φυτρώσει.
Σύμφωνα με την άδεια που χορηγεί το Δασαρχείο στους κατοίκους μαζί με τους κορμούς πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να απομακρύνουν  και τα κλαδιά των καμένων δέντρων προκειμένου να μην υπάρχει καύσιμη ύλη μέσα στο δάσος, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο μέλλον. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται και κανείς από τους δασικούς υπαλλήλους δεν υποχρεώνει τους κατοίκους να το κάνουν. Η καμένη έκταση κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα εύφλεκτο «ναρκοπέδιο» με ότι αυτό συνεπάγεται για την ερχόμενη θερινή περίοδο.
Σε αυτοψία που έγινε στο χώρο, την Παρασκευή 23-10-09 από το μέλος μας και μέλος του Δ.Σ του Φορέα κ. Θωμά Κουτρούμπα διαπιστώθηκε μια απέραντη ασυδοσία σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Η απομάκρυνση των καμένων δέντρων γίνεται με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο και αντί να συμβάλει στην αποκατάσταση της καμένης έκτασης έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Η απόληψη των ξύλων που υποτίθεται ότι θα κάλυπταν οικιακές ανάγκες των περιοίκων έχει μετατραπεί σε κανονικό εμπόριο. Η αποκατάσταση της καμένης έκτασης έχει μετατραπεί σε «πλιάτσικο» και την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι δασικές υπηρεσίες που απ’ ότι φαίνεται αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες απειλήθηκε η ζωή δασικού υπαλλήλου από ξυλοκόπους, την πρώτη μέρα υλοποίησης του έργου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΟΙΚΙΠΑ με επείγουσα επιστολή της στην υπουργό περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη ζητά  την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ των εργασιών κοπής και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων προκειμένου να προστατευτεί το «Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς»
Καλούμε επίσης όλους όσους μπορούν να παρέμβουν (Νομαρχία Περιφέρεια, Εισαγγελία κλπ) για να σταματήσει η λεηλασία,  να το κάνουν ΤΩΡΑ.

Το δάσος ρωτήθη¬κε αν θέλει τη βοήθεια του;

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΟΥΔΑΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΗ ΠΑΤΡΩΝ

Παρέμβαση για την αναδάσω¬ση τμήματος της Στροφυλιάς, έκανε  μέσω της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ο καθηγητής του βιολογικού τμήματος στο πανεπιστήμιο Πατρών κ. Δημήτριος Τζανουδάκης τέως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.
Αναφερόμενος στην αναδάσω¬ση που προγραμματίζεται σημει¬ώνει ο Κ.  Τζανουδάκης:

Λίγους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς πήραμε ευχετήριες κάρτες α¬πό το Φορέα Διαχείρισης, που περιελάμβαναν φωτογραφίες α¬πό τις καμένες περιοχές με χιλιά¬δες νεαρά άτομα κουκουναριάς προϊόν έντονης φυσικής αναγέννησης. Αν οι σχετικές φωτογρα¬φίες ήταν και πιστεύω ήταν, αλη¬θινές προς τι η ανάγκη τεχνητής αναδάσωσης;  Και προς τι οι δηλώσεις του κ. Δασάρχη «.:.Εγώ θα το κάνω δάσος… θέλει δεν θέλει η ΟΙΚΙΠΑ…», το δάσος ρωτήθη¬κε αν θέλει τη βοήθεια του;

Όταν λέμε δάσος εννοούμε ένα ιδιαί¬τερα σύνθετο και ισορροπημένο οικοσύστημα, στο οποίο τα διά¬φορα στοιχεία: Έδαφος, νερό, μι¬κροοργανισμοί, ποώδη, θαμνώδη και δενδρώδη φυτά, έντομα, που¬λιά, θηλαστικά και άλλα ζώα, συμβιώνουν αρμονικά. Το δάσος δεν συγκροτείται μόνο από τα δενδρώδη είδη αλλά και τα άλλα στοιχεία," που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του. Το ζη¬τούμενο επομένως μετά από" μια καταστροφική πυρκαγιά σε ένα δασικό οικοσύστημα είναι η απο¬κατάσταση όλων των δομών και των λειτουργιών του που με κα¬νένα τρόπο δεν μπορεί να γίνει, άμεσα και τεχνητά, αρχίζοντας… το χτίσιμο από το ρετιρέ. Το όρ¬γωμα των καμένων εκτάσεων και το φύτευμα χιλιάδων δενδρυλλίων κουκουναριάς δεν είναι φυ¬σική αποκατάσταση, και δη δά¬σος… είναι φυτεία.