ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 10ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες της Στροφυλιάς

 

D3Στο 10ο Γυμνάσιο Πάτρας βρέθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Διονύσης Μαμάσης, για να παρουσιάσει στους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου το πρόγραμμα ανάδειξης, προστασίας και καταγραφής του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος, που υλοποιούν φέτος οι μαθητές στο σχολείο τους με θέμα: «Μελετώ και φροντίζω το σχολικό περιβάλλον-μαθαίνω για το περιβάλλον της χώρας μου».

Στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν το σχολικό τους περιβάλλον, τα μέλη της ομάδας έχουν ήδη ξεκινήσει να βάφουν οι ίδιοι τους πίνακες των αιθουσών διδασκαλίας, να φυτεύουν λουλούδια στα παρτέρια του προαυλίου, να συγκεντρώνουν τηγανέλαιο, προκειμένου να μετατραπεί σε βιοντήζελ, αλλά και πλαστικά καπάκια, στα πλαίσια της δράσης «ευέλικτα καπάκια» για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Επίσης έχουν πραγματοποιήσει καθαρισμούς στο χώρο του προαυλίου, ενώ ετοιμάζουν τη δημιουργία σχολικού κήπου αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών, μονάδας κομποστοποίησης κλπ.

Παράλληλα αποφάσισαν να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Έτσι έστειλαν επιστολές σε όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και τις Διοικητικές Περιφέρειες ζητώντας τους έντυπο υλικό (αφίσες, φυλλάδια, περιοδικά, βιβλία κλπ) σχετικό με το φυσικό περιβάλλον της κάθε περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν και παράλληλα να διακοσμήσουν τις αίθουσες του σχολείου τους, προβάλλοντας τις ομορφιές της χώρας μας σε όλους τους συμμαθητές τους. 

Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσοχή την εισήγηση του κ. Μαμάση και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ενήλικες χελώνες όσο και τα μικρά χελωνάκια από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας. Ο κ. Μαμάσης ανέφερε στην εισήγησή του πως στην περιοχή, από τις Αλυκές Λεχαινών μέχρι τα Μαύρα Βουνά, καταγράφηκαν, χαρτογραφήθηκαν και προστατεύτηκαν 56 συνολικά φωλιές, δηλαδή έντεκα περισσότερες από το 2015.

Ανέφερε επίσης πως πάνω από 3.500 χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τον Κυλλήνιο κόλπο. Δυστυχώς το πρόγραμμα κατέγραψε και πολλές νεκρές θαλάσσιες χελώνες, που είχε βγάλει το κύμα στην ακτή από διάφορες αιτίες, ορισμένες από τις οποίες σχετίζονται με τη δράση ασυνείδητων ψαράδων. Εκτός της ανάδειξης, προστασίας και καταγραφής της θαλάσσιας χελώνας ο κ. Μαμάσης αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες δράσεις των είκοσι δύο συνολικά εθελοντών, που συμμετείχαν ενεργά, όπως οι καθαρισμοί των παραλιών από τα σκουπίδια και τα πλαστικά.

Οι μαθητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επισκεφτούν τα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις της κίνησης.