Τι θα κάνουμε με τα απορρίμματα
Η καύση δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα
Η χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην περιοχή του Φλόκα, αποτελεί ασφαλώς μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.
Οι σχεδιασμοί όμως της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την επιλογή ενός μικτού σχήματος επεξεργασίας που θα περιλαμβάνει ανακύκλωση (χωρίς όμως να της δίνει κύριο βάρος) αναερόβια επεξεργασία του οργανικού κλάσματος και καύση (θερμική επεξεργασία επί το κομψότερον) έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους μας ότι η Αχαϊα θα είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που θα εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή.
Η ΟΙΚΙΠΑ και το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής είναι απόλυτα αρνητικοί στην επιλογή της καύσης τόσο γιατί ακυρώνει στην πράξη τη ανακύκλωση, όσο και για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από τους αέριους ρύπους αλλά και από την ιδιαίτερα τοξική τέφρα που παράγεται απ’ τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Απ’ την πλευρά του αρμόδιου Αντινομάρχη περιβάλλοντος κ. Τριανταφυλλόπουλου υπάρχει δέσμευση για δημόσιο διάλογο πριν τις τελικές αποφάσεις.
Εκτιμώντας τη μεγάλη σοβαρότητα του ζητήματος, προτιθέμεθα αμέσως μετά το Πάσχα, σε συνεργασία με όλες τις οργανώσεις της περιοχής να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίερς ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα αυτό.
Νηνεμία γεμάτη κρυμμένη ένταση, θα ’λεγε κανείς, επικρατεί γύρω από όλο και πιο πιεστικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό Αχαΐας.
Ο δημόσιος διάλογος που έγινε στα μέσα Μαρτίου μετά τις καταγγελίες συλλόγων του αρκτικού διαμερίσματος για ποσότητες στραγγισμάτων που ξεφεύγουν στο Μείλιχο, και για ντε φάκτο επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. της Ξερόλακκας, έθεσε και πάλι, εύλογα, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πάτρας και της δυτικής Αχαΐας ευρύτερα στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος. Και το έθεσε και με τις δύο όψεις του: τι κάνουμε άμεσα και τι κάνουμε στρατηγικά και μακροπρόθεσμα.
Το πιο σημαντικό γεγονός, των τελευταίων εβδομάδων, σαφώς θετικό, είναι η αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο Ωλενίας της χωροθέτησης του νέου χώρου διαχείρισης στην περιοχή του Φλόκα.
Τούτο ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πατρέων Σπ. Τυροδήμο, προ ημερησίας διατάξεως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων της 14ης Μαρτίου, μαζί με την εξαγγελία προγράμματος ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του πληθυσμού που θα αρχίσει το Μάιο. Ο αντιδήμαρχος μίλησε επίσης για έναρξη λειτουργίας «συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης» για τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα (υλικά και συσκευές), κάτι πάντως που ως τώρα δεν έχει γίνει ορατό.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ
Η ΟΙΚΙΠΑ, έχοντας πάντα σε προτεραιότητα το θέμα, ζήτησε ενημερωτική συνάντηση με τον αρμόδιο αντινομάρχη Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο, με κύριο, κατ’ αρχήν αίτημα, η όποια πορεία των πραγμάτων να τεθεί υπό έγκαιρη και σε βάθος διαβούλευση.
Έγινε δεκτό ότι τούτο, πέραν των ανακοινώσεων θα γίνει και στα πλαίσια διευρυμένης συνεδρίασης (και με παρουσία ειδικών επιστημόνων και περιβαλλοντικών συλλόγων) της γνωμοδοτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.
Επί της ουσίας του θέματος ο αντινομάρχης επανέλαβε γνωστές θέσεις:
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
Κριτήρια προτεραιότητας για τη νομαρχία είναι (πρώτα-πρώτα) υπόλειμμα κάτω του 20% της εισροής απορριμμάτων, εκπομπές αέριων ρύπων σαφώς κάτω από τα εθνικά όρια, παραδεκτό κόστος (σ.σ. σίγουρα όμως, μεγαλύτερο από το σημερινό), δοκιμασμένη τεχνολογία και εμπειρία (ύπαρξη εν λειτουργία αντίστοιχων έργων).
Κριτήρια εύλογα κατ’ αρχήν. Η πρακτική όμως κατάληξη της εφαρμογής τους, με εμμονή στην προτεραιότητα στο πρώτο, δίνει ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει ανακύκλωση, χωρίς όμως να της δίνεται κύριο βάρος, αερόβια ή αναερόβια επεξεργασία του οργανικού κλάσματος και, πιθανότατα καύση (θερμική επεξεργασία επί το κομψότερον), του RDF (μη ανακυκλώσιμα και μη οργανικά υλικά – πλαστικά, χαρτί κλπ).
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ
Η δική μας θέση όσον αφορά παραπάνω είναι ότι έχουν μια λογική ως κριτήρια, θεωρούμε όμως, ότι μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη διαχείριση θα έθετε πρώτο το κριτήριο της μη επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας και του εδάφους με τοξικά, συνεπώς, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, θα απέκλειε ασυμβίβαστα την «θερμική επεξεργασία», επιδιώκοντας επίμονα να καλύψει τον (σωστό) στόχο για κάτω του 20% υπόλειμμα, με δραστική ενίσχυση της ανακύκλωσης σ’ όλη της τη γκάμα (οικιακή και εναλλακτικά συστήματα).
Η θέση μας στηρίζεται σε μελέτες ανεξάρτητων φορέων, όπως η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, που δείχνουν, σε αντίθεση με την προπαγάνδα του ισχυρού λόμπυ της καύσης (τεχνολογίας ακριβή και εξαρτησιογόνα για τον δήμο-πελάτη, προσοδοφόρα για τον πάροχο), ότι τα εργοστάσια καύσης, ακόμη και τα σύγχρονα, ευθύνονται όχι μόνο για σοβαρή συμβολή στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου αλλά και είναι η κύρια πηγή διοξινών και άλλων τοξικών εκλύσεων στην ατμόσφαιρα.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Είναι σαφές ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σχετικά, και ιδίως αυτοί που επηρεάζουν τις αποφάσεις (δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι) και η ΟΙΚΙΠΑ θα συμβάλει σ’ αυτό, έχοντας τη σταθερή πεποίθηση ότι ένα σχήμα διαχείρισης χωρίς καύση και με δραστικότερη συμμετοχή της ανακύκλωσης είναι απόλυτα εφικτό.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θ’ ανταποκριθούν με ευθύνη αν σταθερή και αποτελεσματική εκστρατεία διοργανωθεί και αν αποφασιστικότητα προώθησης κινήτρων αλλά και ποινών για τους αδιάφορους υπάρξει.
…ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ
Τέλος, ενημερωτικά αναφέρουμε, ότι στα καλά και κακά νέα από το μέτωπο των απορριμμάτων εντάσσονται και η έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας, η πρόοδος στην αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), ιδιαίτερα η υπογραφή σύμβασης αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Πετροχωρίου, αλλά και η απένταξη του (πολύπαθου) ΧΥΤΑ στην περιοχή Παπανικολού Συμπολιτείας, που έπεσε θύμα της νοοτροπίας «έξω από την αυλή μου», από το Ταμείο Συνοχής.