Αρκεί μια στοιχειώδης πολιτική βούληση και σας καλούμε να:
• Μετατρέψτε άμεσα τις επιδοτήσεις για μετασκευές στους μη ασφαλείς αντιδραστήρες σε χρηματοδότηση για το κλείσιμό τους.
• Παγώστε όλους τους νέους αντιδραστήρες, υπό προγραμματισμό ή κατασκευή.
• Μεταφέρετε πόρους από τις χρηματοδοτήσεις της Euratom και τις πλουσιοπάροχες επιχορηγήσεις του ITER.
• Εκτρέψτε τους πόρους που προορίζονται για μελέτες και κατασκευές νέων αντιδραστήρων σε μια οικονομία βασισμένη κατά 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050.
Είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκριθούμε» , υπογράμμισε ο έλληνας ευρωβουλευτής.
Η Έκθεση Marinescu αφορούσε στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στον τομέα του παροπλισμού πυρηνικών εργοστασίων στις νέες χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές, που ξεκίνησαν το 2004 και θα ολοκληρωθούν το 2013, αφορούν τους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες στη Λιθουανία, Σλοβακία και Βουλγαρία, κυρίως μέσα από το πρόγραμμα PHARE. Η Έκθεση εντοπίζει ως κύρια προβλήματα την αποσπασματικότητα των παρεμβάσεων και των προϋπολογισμών, την απουσία εξαρχής προβλέψεων για τη χρηματοδότηση του παροπλισμού, για την εκτροπή μεγάλου μέρους των κονδυλίων σε νέους ενεργειακούς σταθμούς, και τη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στα θέματα της χρηματοδότησης. Τα συμπεράσματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία και για τον παροπλισμό των αντιδραστήρων που θα χρειαστεί να κλείσουν άμεσα, μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.