Ανάγκη ανάληψης ευθυνών, λένε, ζητούν οι οργανώσεις-μέλη του ΣΠΟΕΠΠ
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν, μετά και από την ανάλογη για το θέμα των μεδουσών σύσκεψη, η δημόσια παρέμβαση του Συνδέσου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας, στο λιμνάζον με κύρια ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων θέμα της προοπτικής του έργου του Φράγματος Πείρου Παραπείρου. Το έργο αυτό, με ελάχιστο φυσικό αντικείμενο να παραμένει ανεκτέλεστο (δουλειά της κυβέρνησης και του εργολάβου αυτό) είναι άγνωστο πώς και πότε θα αξιοποιηθεί υπέρ της ύδρευσης των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, αλλά και της στήριξης της Βιομηχανικής Περιοχής σε σχέση με τις υδροβόρες Μονάδες.
Η ανακοίνωση του ΣΠΟΕΠΠ, της 12ης Μαρτίου 2018, η οποία είχε ευρεία απήχηση (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έγινε πρώτο θέμα στην εφημερίδα Πελοπόννησο), έχει ως εξής:
Οι οργανώσεις–μέλη του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας υπογραμμίζουν τη σημασία του έργου του φράγματος Πείρου-Παραπείρου για την μακροχρόνια υδροδοτική ασφάλεια των Δήμων Πάτρας, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας. Επιπλέον, σημειώνουμε και τις ευκαιρίες αύξησης της επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής του, μια και θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη με δίπλα της δασικά τοπία και δύο αρχαιολογικούς χώρους, ένα στη Χαλανδρίτσα και ένα στη Μιτόπολη.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
Ανησυχούμε για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην ολοκλήρωση του έργου, που, όπως επίσημα χείλη έχουν επανειλημμένα αναφέρει, βρίσκεται, για χρόνια όμως, χωρίς πρόοδο, σε επίπεδο περαίωσης πλέον του 95%, καθώς και για την αδυναμία να συμφωνηθεί ένα σχήμα διοίκησης του έργου εν λειτουργία.
Για το πρώτο ζήτημα (της ολοκλήρωσης), που αφορά και στην επαναχάραξη κατασκευής νέας οδικής διέλευσης από την περιοχή του έργου, με δεδομένο ότι η οδός που διέρχεται από τη στέψη του φράγματος είναι ανεπαρκής σε χαρακτηριστικά, αναμένουμε την εκτέλεση του έργου εντός του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025, στο οποίο έχει ενταχθεί.
Σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της επί χρόνια έλλειψης προσέγγισης απόψεων για το Σχήμα Διοίκησης, εκτιμούμε ότι ο Δήμος Πατρέων, ως μακράν μεγαλύτερος χρήστης και, επίσης, κάτοχος μια έμπειρης ΔΕΥΑΠ με 120.000 καταναλωτές, έχει την μεγαλύτερη ευθύνη να μετακινηθεί από άκαμπτες απόψεις, που έχει εκφράσει, για καθαρά κρατικό φορέa διοίκησης.
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στις αρχές Φεβρουαρίου, στην Πάτρα, εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση, στην ανάγκη, θα δώσει λύση νομοθετώντας Σχήμα με συμμετοχή των άλλων δύο Δήμων και της Περιφέρειας, μια τέτοια όμως εξέλιξη δεν είναι ούτε η καλύτερη ούτε η πλέον λειτουργική οδός.
Η άριστη επιλογή είναι Διαδημοτικό Σχήμα ΚΑΙ με συμμετοχή του Δήμου Πατρέων με την ΔΕΥΑΠ να έχει τον κύριο ρόλο στην καθημερινή διοίκηση, και, βεβαίως, δεν έχει καμιά σχέση με ιδιωτικοποίηση.
Εφόσον γίνει σαφές ότι το κεντρικό κράτος θα έχει την οικονομική ευθύνη της συντήρησης του φράγματος ως έργου και το Διαδημοτικό Σχήμα τη λειτουργία και τη συντήρηση μόνο του δικτύου μεταφοράς του νερού, πιστεύουμε ότι ανοίγει ο δρόμος για την ορθότερη λύση και καλούμε όλους, περιλαμβανομένου του Δήμου Πατρέων, να αναλάβουν πλήρως και αμέσως τις ευθύνες τους.
Δεν είναι επιτρεπτό να μας χαρίζουν γάιδαρο και να τον κοιτάμε, επ’ αόριστον, στα δόντια.
Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (ΣΠΟΕΠΠ)
Οικολογική Κίνηση Πάτρας 2610.323210, Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ 2610.451790, ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ 2615.002009
Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας 2610.271500, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου