Φαινόμενα ευτροφισμού στον Αμβρακικό

Φαινόμενα ευτροφισμού στον Αμβρακικό
tf5Τα λιπάσματα και τα απόβλητα που απορρέουν στον Αμβρακικό, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του κόλπου που επιβραδύνει την ανανέωση του νερού, προκαλούν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό φυκών. Τα φύκια αυτά, βγάζουν με τους τόνους οι αλιείς όποτε τραβούν τα δίχτυα.
Το φαινόμενο, ευρέως διαδεδομένο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι γνωστό ως ευτροφισμός: το άζωτο από τα λιπάσματα και τα λύματα λειτουργεί ως λίπασμα και για τα φύκη, τα οποία αναπτύσσονται και κατακλύζουν το βυθό. Όταν πεθαίνουν, διασπώνται από βακτήρια που καταναλώνουν οξυγόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνθήκες ανοξίας, θανατηφόρες για άλλα θαλάσσια είδη.

Το πρόβλημα ξεκινά από τη μορφολογία του κόλπου, ο οποίος εγκλωβίζει τη ρύπανση και δεν ευνοεί την ανανέωση και οξυγόνωση των υδάτων. Τη μεγαλύτερη καταστροφή προκαλούν όμως τα λύματα από τα κτηνοτροφεία, τα πτηνοτροφεία και τα τυροκομεία στις όχθες των δύο μεγάλων ποταμών της περιοχής, του Λούρου και του Άραχθου.

Από τα 20 μέτρα και κάτω, οι συνθήκες που επικρατούν στον βυθό του Αμβρακικού κόλπου είναι συνθήκες πλήρους ανοξίας. Κύριο αίτιο του φαινομένου ο φωσφόρος που καταλήγει σε μεγάλες ποσότητες στα νερά του κόλπου και δημιουργεί υπετροφία των φυτών με αποτέλεσμα να απορροφούν όλο το οξυγόνο. Ο φωσφόρος προέρχεται από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ενώ επιβαρυντικό ρόλο έχουν και τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και των χοιροτροφικών μονάδων της περιοχής.

Σα πρώτα συμπεράσματα για την κατάσταση του βυθού του Αμβρακικού και τους επιβαρυντικούς παράγοντες που την δημιουργούν, δημοσιοποιούνται μετά από έρευνα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, σε συνεργασία με αντίστοιχο της Γερμανίας, όπου μέσω ενός διακρατικού προγράμματος, πραγματοποίησαν έρευνα στο βυθό του. Η έρευνα έγινε με βαθυσκάφος, το οποίο έκανε λήψεις δειγμάτων νερού από διάφορα βάθη του κόλπου.

Κατά την χαρτογράφηση του βυθού του Αμβρακικού κόλπου, αποτυπώθηκαν και δυο κρατήρες (μη ηφαιστιακοί) , οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το φαινόμενο της ανοξίας που παρατηρείται στα νερά του κόλπου.