Στα πλαίσια της δια βίου μάθησης ενηλίκων
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας σημείωσε σημαντική επιτυχία στον τομέα υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αφού και οι δύο αιτήσεις που υπέβαλε εγκρίθηκαν και μάλιστα με πολύ καλή σειρά επιτυχίας. Πρόκειται για δύο Προγράμματα που εντάσσονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής δράσης LLP (Lifelong Learning Programs – Προγράμματα δια βίου μάθησης) και πιο συγκεκριμένα στη δράση Grundtvig (προγράμματα δια βίου μάθησης για ενήλικες).
Το πρώτο από δύο προγράμματα έχει τον τίτλο Foodprint.eu (Ευρωπαϊκό Διατροφικό Αποτύπωμα) και πρόκειται για μια Πολυμερή Σύμπραξη στην οποία συμμετέχουν εταίροι από εννέα (9) χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Φινλανδία, Εσθονία, Βέλγιο, Ρουμανία, Πολωνία). Στη διάρκεια του προγράμματος θα γίνουν πενθήμερες και εβδομαδιαίες επισκέψεις μελέτης από και προς τις συμμετέχουσες χώρες.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αφορμή μια συνάντηση εργασίας στην Ισπανία, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ και βασίζεται στις μαγειρικές παραδόσεις και την ποικιλομορφία τους, ως ευρωπαϊκή κληρονομιά και ως αφορμή για μια συνεργασία προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή κοινή ταυτότητα και ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον.
Μέσω του προγράμματος θα ενισχυθούν οι καλές πρακτικές με την αναφορά στις παραδόσεις μας που θα συνδυαστούν με πρωτοποριακές τεχνικές και θα μετατραπούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα διαρκείας, με απώτερο σκοπό να εστιάσουμε και σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και να εμπλέξουμε νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία, σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο, για να ανταλλάξουν παραδοσιακές τεχνικές αλλά και πρόσφατες τάσεις μέσω του εθελοντισμού. Θα υφανθεί ένα σταθερό δίκτυο όπου οι συμμετέχοντες προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην διαχείριση τοπικών προϊόντων, βιολογικών μεθόδων παραγωγής, παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έτσι αποταμίευση ενέργειας, σοφών επιλογών τροφίμων και ενδυνάμωση των αξιών της αγροτικών ζωής και των παραδόσεων.
Επίσης το πρόγραμμα έχει σαν στόχο τη βελτίωση της γνώσης της Αγγλικής γλώσσας μέσα από ορολογία σχετική με τα θέματα του προγράμματος. Ένα ντοκιμαντέρ στις γλώσσες όλων των συμμετεχόντων και στα αγγλικά θα κινηματογραφηθεί και θα δημοσιοποιηθεί και επίσης θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με όλες τις συνταγές και τα προϊόντα που θα επεξεργαστούμε στο πρόγραμμα. Θα φτιαχτεί ιστοσελίδα και μπλόγκ όπου ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιστορίες σχετικές με τρόφιμα, τραγούδια, παροιμίες και ένα πολύγλωσσο λεξικό τροφίμων.
Το δεύτερο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η ΟΙΚΙΠΑ ονομάζεται Ecosynergy 50 + for Urban Environment (οικο-συνεργασία 50+ για το Αστικό Περιβάλλον) και εντάσσεται στη δράση Προγράμματα Εθελοντισμού για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών). Εδώ η ΟΙΚΙΠΑ συνεργάζεται με μια ανάλογη εθελοντική οργάνωση (SPOŁECZNY INSTYTU EKOLOGICZNY – Κοινωνικό Οικολογικό Ιστιντούτο) από την Πολωνία (Βαρσοβία) και προβλέπονται επισκέψεις μελέτης και εργασία στο πεδίο, διάρκειας τριών εβδομάδων από και προς την συνεργαζόμενη χώρα.
Η φιλοδοξία του έργου EcoSynergy50plus είναι η δημιουργία, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των εθελοντών και μια συνέργεια των γνώσεων και των δραστηριοτήτων τους σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Με αυτή την έννοια, το έργο είναι καινοτόμο.
Οι εθελοντές θα περάσουν 3 εβδομάδες στην οργάνωση του εταίρου και θα λάβουν μέρος σε οικολογικές δραστηριότητες, θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, θα αυξήσουν τις δεξιότητές τους και τις γνώσεις για τη συνεργαζόμενη χώρα και το περιβάλλον, και θα εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον. Οι εθελοντές θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση περιβαλλοντικού φεστιβάλ, και θα υλοποιήσουν προγράμματα και δραστηριότητες σχετικές με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την προστασία της φύσης.Επίσης θα γίνουν μαθήματα γλώσσας, ένα θεματικό λεξικό (ελληνικά / αγγλικά / Πολωνικά) και μαθήματα πληροφορικής.
θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα που θα επικαιροποιείται με νέες πληροφορίες και συνεργασίες. Αυτό το πληροφοριακό εργαλείο θα επιτρέψει επίσης τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινοτήτων για την οικοδόμηση ενός μεγαλύτερου δικτύου επαφών.